Galaxy S24 Ultra Samsung Mungkin Menjadi Perdana Galaxy Paling Tegar

42
NextPit Samsung Galaxy S23 Ultra Side
© nextpit

Samsung mengumumkan Galaxy S23 pada bulan Februari, bermakna kita sudah separuh jalan untuk melihat penggantinya, Galaxy S24. Bagi model Galaxy S24 Ultra, ia telah bocor beberapa kali, malah mencadangkan ia akan menggunakan bingkai titanium. Sumber boleh dipercayai yang sama mengemas kini bahawa Samsung masih boleh mengekalkan beratnya tidak berubah daripada Galaxy S23 Ultra (ulasan) walaupun bahan baharu dan lebih berat.

Galaxy S23 Ultra didatangkan dengan casis aluminium perisai Samsung yang biasanya lebih ringan dan lebih murah daripada bahan lain yang terdapat pada telefon pintar. Satu-satunya kelemahan ini ialah ia boleh menjadi mudah kemek atau cacat akibat hentakan dan terjatuh secara tidak sengaja berbanding keluli tahan karat dan titanium.

  • Jangan ketinggalan: Petua dan helah S Pen terbaik yang perlu anda kuasai

Samsung Galaxy S24 Ultra buatan Titanium

Menurut pembocor prolifik Ice Universe, Samsung akan menggantikan bingkai aluminium dengan binaan titanium (aloi) pada Galaxy S24 Ultra. Jangkaan pertama dengan bahan baharu ialah ia akan mengakibatkan peranti menjadi lebih berat memandangkan sifat unsur yang lebih padat. Walau bagaimanapun, siaran baharu daripada akaun yang sama menunjukkan Ultra yang akan datang malah lebih ringan satu gram daripada pendahulunya iaitu 233 gram (berbanding 234 g).

Ia tidak dinyatakan bagaimana orang Korea Selatan boleh memangkas berat keseluruhan Galaxy S24 Ultra. Tetapi adalah selamat untuk mengandaikan mungkin terdapat pengurangan jisim yang besar dalam bahagian perkakasan lain seperti dalam komponen dalaman untuk mengatasi jisim tambahan yang dibawa oleh titanium.

Apple Watch Ultra

Apple Watch Ultra menggunakan paparan OLED dan sarung titanium. / © nextpit

Selain itu, perdana juga mungkin mengambil kesempatan daripada bateri bertindan baharu, yang dikatakan menawarkan ketumpatan sel yang lebih tinggi dalam volum yang sama atau lebih kecil seperti pek bateri litium standard. Baru-baru ini juga dilaporkan bahawa Samsung akan menggunakan panel OLED generasi akan datang pada trio Galaxy S24 yang boleh menjadi lebih nipis dan lebih ringan daripada paparan sekarang.

Samsung Galaxy S24 Ultra bukanlah satu-satunya telefon pintar utama yang beralih kepada titanium. Apple iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max yang lebih mahal dijangka akan debut pada sarung titanium juga. Tetapi sama ada peranti ini menjadi lebih berat masih belum disahkan.

Selain daripada bingkai titanium, Galaxy S24 Ultra dijangka membawa kamera telefoto 50 MP manakala ia boleh mengekalkan sensor 200 MP untuk setahun lagi. Akhir sekali, ia dikatakan membawa konfigurasi RAM yang lebih besar untuk varian asas dan atasannya.

Adakah anda fikir titanium benar-benar diperlukan pada telefon pintar? Adakah anda sanggup membayar lebih hanya untuk memiliki ini pada peranti anda? Kami ingin mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Sumber:
X/u/IceUniverse