Galaxy S24 Ultra Samsung Mungkin Menyokong Pengesanan Kemalangan Kereta

8
nextpit Paparan Ultra Samsung Galaxy S24
© nextpit

Google mempelopori pengesanan kemalangan kereta pada telefon pintar, yang pertama kali muncul pada Pixel 4. Pada masa itu, dijangka lebih banyak pengeluar Android akan menggunakan ciri ini tetapi sehingga kini, tiada pengeluar telefon pintar lain yang berjaya memasukkan alat menyelamatkan nyawa yang serupa pada telefon bimbit mereka. Nasib baik, Samsung boleh membalikkan trend dengan membangunkan pengesanan kemalangan kereta sendiri dalam telefon pintar Galaxynya. Dikhabarkan ciri ini mungkin akan diaktifkan pada Galaxy S24 (semakan) dalam masa yang ditetapkan.

Telefon pintar Samsung Galaxy dilengkapi dengan sensor pengesan kemalangan kereta

Menurut pemaju Mishaal Rahman (melalui Android Police), dia menemui beberapa petunjuk ketara yang menunjukkan pengesanan kemalangan kereta yang tidak aktif pada Galaxy S24. Pertama, pemaju terjumpa Galaxy S24 Ultra (ulasan) menyimpan sensor tersembunyi yang digambarkan sebagai “Crash Detect Wakeup”, yang merupakan sensor yang sama ditemui dalam Galaxy Z Fold 5 tahun lepas (ulasan).

Penderia diterangkan sebagai penderia maya atau komposit, bermakna ia bukan komponen perkakasan berasingan yang sebenar. Sebaliknya, ia adalah program yang secara kolektif memanfaatkan penderia ‘sebenar’ dalam peranti, seperti pecutan, untuk mengesan dan mengesahkan sama ada pengguna terlibat dalam kemalangan kenderaan. Terdapat juga parameter dalam tangkapan skrin yang menunjukkan cara penderia maya harus berfungsi.

Samsung Galay S24 Ultra

Galaxy S24 Ultra Samsung menampilkan sensor ‘maya’ tersembunyi yang dipanggil Car Crash Detect Wakeup. / © Android Police / Mishaal Rahman

Ia juga selamat untuk mengandaikan sensor serupa hadir dalam model Galaxy S24 dan Galaxy S24+ manakala ia tidak tersedia dalam Galaxy S23 seperti yang disahkan oleh Rahman. Sehubungan itu, Galaxy Z Fold 5, Galaxy Z Fold 6 Samsung yang akan datang dan Galaxy Z Flip 6 juga mungkin menampilkan penderia maya yang sama.

Dalam penemuan lain oleh sumber yang sama, terdapat apl sistem tersembunyi yang dipanggil “MoccaMobile” dalam binaan sistem pengendalian OneUI 6.1 terbaharu Galaxy S24 Ultra. Terutamanya, aplikasi itu dikaitkan dengan pengendalian ciri pengesanan kemalangan kereta bersama-sama dengan beberapa parameter yang muncul sebagai syarat tentang cara penderia harus berfungsi.

Selain daripada penemuan ini, nampaknya tiada bukti lain untuk menyokong idea Samsung mengusahakan pengesanan kemalangan kereta dalam telefon pintarnya. Dengan Apple sudah pun dilengkapi dengan ciri tersebut sejak iPhone 14 dan Watch Series 8, kemungkinan besar rakyat Korea Selatan harus mengikutinya.

Bercakap tentang jam tangan, adalah logik bagi Samsung untuk turut memasukkan ciri tersebut pada barisan Galaxy Watch memandangkan Pixel Watch dan Pixel Watch 2 Google (ulasan) disertakan dengan pengesanan kemalangan kereta.

Apakah pendapat anda tentang pengesanan kemalangan kereta yang dipaparkan dalam peranti mudah alih? Adakah anda fikir ia adalah fungsi penting yang harus diseragamkan dalam telefon pintar dan boleh pakai? Kami menantikan jawapan anda dalam ulasan.

Sumber:
Polis Android