Galaxy S25 Samsung Masih Boleh Bergantung pada Strategi Dwi Chipset

7
nextpit Paparan Ultra Samsung Galaxy S24
© nextpit

Samsung dilaporkan mengekalkan pendekatan dua cipnya dengan Galaxy S25 tahun depan berikutan pengenalan strategi ini dalam siri Galaxy S24. Pelan ini boleh menjadikan Galaxy S25 Ultra berjalan pada cip Snapdragon di semua wilayah manakala model Galaxy S25 standard berjalan pada SoC Exynos dalaman Samsung.

  • Jangan ketinggalan ini: Perbandingan SoC mudah alih perdana

Sistem-pada-Cip Samsung Galaxy S25

Menurut saluran berita Digitimes yang memperoleh maklumat ini daripada sumber rantaian bekalannya, Korea Selatan akan membezakan Galaxy S25 Ultra dengan melengkapkannya dengan Snapdragon 8 Gen 4 SoC yang akan datang. Begitu juga, Galaxy S25 dan Galaxy S25 Plus harus dikuasakan oleh Exynos 2500 di kebanyakan wilayah, dengan varian untuk AS, China dan beberapa yang lain menerima silikon Qualcomm.

Untuk berbaloi, pelan itu mencadangkan Samsung masih mempertimbangkan rakan sejawat Snapdragon sebagai cipset mudah alih yang unggul dan lebih berkemampuan daripada Exynos dalaman kerana ia menyimpannya untuk barisan Galaxy Ultra premium. Sebaliknya, penggunaan Exynos SoC akan memberi kelebihan kepada Samsung kerana kos akan dikurangkan berbanding membayar royalti untuk Snapdragon SoC.

Pembocor OreXda pada X adalah yang pertama berkongsi strategi chipset Samsung. Dalam senarai, ia menunjukkan model Galaxy S Ultra Samsung dan Galaxy Z Fold boleh dilipat akan menggunakan silikon Snapdragon manakala peranti Galaxy S standard dan jarak pertengahan akan melekat dengan Exynos.

Samsung Galaxy S24 dilihat dari belakang

Galaxy S24 Samsung dilengkapi dengan SoC Exynos 2400 di kebanyakan pasaran. / © nextpit

Langkah ini sama sekali tidak mengejutkan kerana presiden bahagian mudah alih Samsung TM Roh sebelum ini membayangkan bahawa mereka akan terus mengguna pakai cipset “unik” syarikat itu untuk barisan Galaxy perdana 2025. Ketua bahagian boleh merujuk kepada cip itu sebagai Exynos 2500 yang bocor, yang akan menerima pemproses 10-teras yang sama dengan tajuk Cortex-X5 dan GPU Xclipse 950 baharu.

Butiran yang tersedia tentang Snapdragon 8 Gen 4 menggambarkannya sebagai peningkatan yang menjanjikan daripada Snapdragon 8 Gen 3 dan boleh menampilkan teras Oryon gred desktop. Penanda aras yang didakwa menunjukkan ia lebih pantas daripada A18 Pro SoC Apple yang akan datang. Cip baharu itu juga dijangka dibuat menggunakan proses pembuatan 3 nm yang lebih kecil yang mungkin bermakna ia harus membungkus lebih banyak transistor.

Qualcomm belum mengesahkan apa-apa tentang Snapdragon 8 Gen 4 lagi, tetapi ia boleh mengumumkan cip itu pada musim gugur ini.

Apakah pendapat anda tentang rancangan cip Samsung? Kami suka mendengar pendapat anda dalam ulasan.