Galaxy S25 Ultra Mungkin Mengamalkan Trik Zum Kamera Pintar

6
nextpit np17 samsung galaxy s24 ultra hero
© nextpit

Telefon pintar utama Samsung, terutamanya model Ultra, terkenal dengan keupayaan zum yang serba boleh dan diperluaskan. Ia mula berubah apabila Galaxy S24 Ultra (ulasan) tiba dengan tahap zum yang lebih rendah. Kini, khabar angin baharu malah menunjukkan bahawa orang Korea akan mengeluarkan sensor yang ketara daripada Galaxy S25 Ultra tahun depan.

Samsung Galaxy S25 Ultra dengan kurang satu kamera

Menurut maklumat yang dikongsi oleh pembocor Sperandio4Tech pada X, Samsung dilaporkan sedang menguji Galaxy S25 Ultra tanpa kamera telefoto 3x. Ini menjadikan persediaan modul belakang masa depan terdiri daripada kamera lebar utama, yang dikatakan tidak berubah, bersama-sama ultralebar yang biasa dan telefoto periskop baharu.

Penyingkiran telefoto 3x bertarikh dikatakan akan digantikan dengan kamera utama 200 MP yang akan menyokong menangkap gambar pada zum 3x dengan bergantung pada zum sensor dalam tanaman dan bukannya mempunyai kanta sebenar yang setara. Untuk mengimbangi kerugian secara terperinci, diterangkan lagi bahawa penembak utama akan mendapat pemprosesan imej yang lebih baik.

Nampaknya Samsung juga menyalin beberapa kaedah yang telah digunakan dalam telefon kamera jarak pertengahannya dan oleh jenama lain seperti Apple dalam iPhone 15 (ulasan) dan iPhone 14, walaupun pada tahap zum yang lebih rendah.

Kanta telefoto 10x dalam Samsung Galaxy S24 Ultra telah digantikan dengan kanta telefoto 5x.

Samsung Galaxy S24 Ultra menggunakan lensa telefoto 10x kedua dan sebaliknya menggunakan lensa 5x. / © nextpit

Pada masa yang sama, periskop baharu dikatakan menawarkan tahap zum berubah-ubah pada dua langkah 4x hingga 5x dan 6x hingga 7x. Yang terakhir ini akan menjadi peningkatan ketara daripada kamera periskop sedia ada Galaxy S24 Ultra dengan zum 5x tetap. Sementara itu, ultrawide 12 MP dipercayai tidak berubah.

Tidak jelas sama ada kamera ini akan masuk ke model terakhir Galaxy S25 Ultra. Begitu juga, ini adalah kali pertama kami mendengar butiran sedemikian datang daripada pembocor dengan rekod prestasi bercampur jadi pertimbangkan ini dengan secubit garam.

Namun begitu, dengan Samsung memudahkan modul kamera dalam Galaxy S25 Ultra membunyikan satu langkah logik untuk bergerak ke hadapan berbanding pengguna yang menggembirakan dengan beberapa penderia. Dan dengan kamera yang kurang, ia boleh menterjemahkan peranti dengan rupa segar di belakangnya.

Jika anda akan memilih kakap yang mana untuk digunakan dalam Galaxy S25 Ultra, persediaan yang manakah akan anda pilih? Biar kami mendengar pendapat anda.