Galaxy Watch 7 dan Watch Ultra Boleh Mendapat Pemproses 3 nm yang Benar-benar Pantas

31
nextpit Samsung Galaxy Watch 6 Butang Merah
© nextpit

Tidak seperti telefon pintar Samsung yang menerima peningkatan cipset tahunan, jam tangan pintar Galaxynya bergantung pada pemproses yang dikemas kini secara berperingkat selama beberapa tahun atau lebih sebelum cip unggul dengan peningkatan ketara diperkenalkan. Ia kelihatan seolah-olah peningkatan silikon utama yang dijangkakan mungkin berlaku dengan Galaxy Watch 7.

  • Baca juga: 10 cara terbaik untuk meningkatkan hayat bateri Samsung Galaxy Watch anda

Telah dilaporkan oleh News Daily bahawa Samsung bersedia untuk menggunakan proses fabrikasi 3 nm untuk cipset yang akan melihat tindakan dalam Galaxy Watch 7. Proses litografi yang lebih kecil akan menjadi lompatan besar yang ketara daripada Galaxy Watch 6 (ulasan) 5 nm Exynos W930 SoC, yang telah menggunakan proses fabrikasi yang sama sejak Galaxy Watch 4.

Pada nota ini, ia akan menamatkan kitaran 3 tahun peningkatan pemproses utama untuk Samsung. Walau bagaimanapun, masih tidak jelas berapa tahun orang Korea Selatan berhasrat menggunakan proses pembuatan yang sama pada jam tangan pintar dan boleh pakai masa depan mereka.

Mengapa lebih kecil lebih baik?

Setakat prestasi, tidak banyak lagi yang diketahui tentang seberapa pantas Exynos 3 nm yang akan datang berbanding cipset Galaxy Watch sebelumnya. Walau bagaimanapun, apabila ia berkaitan dengan nod yang sentiasa berkurangan, pembuat cip akan dapat menjejalkan lebih banyak transistor untuk prestasi yang dipertingkatkan. Pada masa yang sama, ia juga mungkin menghasilkan hayat bateri yang lebih baik dengan mempunyai output yang lebih cekap.

Dalam laporan yang sama, sumber itu turut menyebut bahawa Galaxy Watch 7 adalah peranti pertama daripada syarikat itu yang mendapat manfaat daripada hasil 3 nm. Galaxy S24, yang dikhabarkan akan diumumkan pada Januari 2024, masih akan bergantung pada nod 4 nm manakala penggantinya melalui Exynos 2400 SoC pada beberapa varian.

Samsung Galaxy Watch 6

Penderia Samsung Galaxy Watch 6 kekal sama seperti pendahulunya. / © nextpit

Sementara itu, cip 3 nm untuk telefon dianggarkan siap dalam masa setengah tahun. Sekali lagi, ini boleh mengekalkan Samsung selangkah di belakang Apple, yang telah memperkenalkan cip 3 nm tersuai pertamanya dalam bentuk A17 Pro yang dilengkapi pada iPhone 15. Walau apa pun, Samsung mempunyai pukulan yang lebih baik dalam ruang boleh pakai jika ia boleh menyampaikan 3 nm silikon Exynos tahun depan.

Samsung Galaxy Watch Ultra

Lebih daripada chipset, khabar angin berasingan mencadangkan Galaxy Watch generasi akan datang mungkin mendapat manfaat daripada teknologi paparan LED mikro yang akan membolehkan kualiti skrin dan hayat bateri yang lebih baik. Terdapat juga laporan yang lebih terkini bahawa Samsung mungkin melancarkan model Galaxy Watch Ultra pertamanya, menjadikan pemproses dan paparan baharu sebagai teman yang sangat sesuai.

Selain daripada pemproses yang dinaik taraf sepenuhnya, apakah lagi yang paling anda cari yang perlu ditambah oleh Samsung pada Galaxy Watch 7 atau Watch Ultra? Adakah anda fikir mereka juga harus memperkenalkan penderia biometrik yang dipertingkatkan? Tembak kami jawapan anda dalam komen.

Melalui: SamMobile
Sumber:
Berita Harian Korea


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya