Galaxy XR: Samsung bersedia untuk mencabar Apple dalam bidang realiti maya

67
samsung odyssey plus 16
© NextPit

Persaingan Samsung dan Apple nampaknya tidak akan bermula dan berakhir dalam telefon pintar. Selain merasmikan siri Galaxy S23 hari ini, Samsung telah mengumumkan bahawa ia sedang membangunkan peranti XR pertamanya yang akan berjalan pada OS Android tersuai dan akan dikuasakan oleh cipset Qualcomm. Syarikat itu menjangkakan pesaing Reality Pronya akan dilancarkan dalam masa yang tidak terlalu lama.

Menjelang penghujung acara Unpacked, TM Roh Samsung telah disertai oleh Ketua Pegawai Eksekutif Qualcomm Cristiano Amon dan Android SVP Hiroshi Lockheimer. Yang terakhir mendedahkan bahawa mereka sedang mengusahakan pengalaman mendalam generasi seterusnya seperti XR (realiti lanjutan) tetapi menyatakan cabaran untuk mencapai ini memerlukan penyelesaian lanjutan yang akan dibantu oleh semua rakan kongsi strategik yang terlibat.

Set kepala Galaxy XR dikuasakan oleh cip Snapdragon dan berjalan pada OS Android

Dalam temu bual berasingan, Roh mengesahkan bahawa mereka sudah pun mengusahakan set kepala XR. Presiden mudah alih Samsung tidak memberikan sebarang garis masa keluaran atau butiran tambahan, tetapi dia berkata ia akan siap dalam masa yang akan datang. Beliau juga menambah bahawa mereka memilih Google sebagai pembekal perisian manakala Qualcomm akan membekalkan cipset untuk peranti Galaxy XR yang tidak diumumkan ini atau yang mana ia akan dipanggil.

Samsung Odyssey Plus VR

Alat dengar dan pengawal VR Samsung Odyssey Plus / © NextPit

Samsung bukanlah nama baru dalam dunia ‘realiti’. Ia telah menawarkan aksesori Samsung Gear VR selama beberapa tahun yang lalu. Ia setakat ini telah berkembang di wilayah realiti campuran dengan HMD Odyssey Plus berkuasa PC (semakan). Menariknya, tidak jelas bagaimana orang Korea akan memasarkan set kepala Galaxy XR yang akan datang. Tetapi ia menyatakan bahawa ia akan mengetuk Microsoft dan Meta untuk perkhidmatan tersebut.

Galaxy XR lwn Apple Reality Pro

Dengan Samsung menggunakan XR atau realiti lanjutan, ia jelas merancang untuk mengambil alih Apple. Gergasi Cupertino dijadualkan memperkenalkan Reality Pro premium yang berjalan pada platform XR yang dipanggil Reality OS pada musim panas ini. AR Apple Glasses yang dikhabarkan dilaporkan tidak berada dalam keutamaan Apple kerana ia berhasrat untuk memperkenalkan versi set kepala Realiti yang lebih murah terlebih dahulu.

Dan jika anda keliru tentang cara istilah AR, VR, MR dan XR berbeza antara satu sama lain, perbandingan cermin mata realiti maya Matt Zellmer yang boleh dipercayai boleh memberikan pencerahan.