Galaxy XR Samsung Mungkin Tidak Menewaskan Apple Vision Pro di Kawasan ini

10
IMG 0443 3
© nextpit

Selain daripada Apple yang ditetapkan kepada lepaskan set kepala Vision Pro suku ini, Samsung juga telah mengesahkan bahawa ia memasuki pasaran XR dan VR premium. Tahun lepas, ia mengesahkan bahawa ia telah bekerjasama dengan Qualcomm dan Google untuk membawa set kepala spatial berjenama Samsung dalam masa terdekat. Kini, Qualcomm telah mengumumkan cip Snapdragon XR2+ Gen 2 baharu yang mungkin akan menjanakan Galaxy XR (bukan nama akhir).

Dari segi nombor, Snapdragon XR2+ Gen 2 adalah lonjakan besar daripada Snapdragon XR2+ Gen 1 yang ditemui pada set kepala Meta’s Quest Pro. Terutamanya, platform cip XR baharu membawakan prestasi GPU 15 peratus lebih baik dan sehingga 20 peratus frekuensi CPU lebih tinggi berbanding pendahulunya.

Tambahan pula, terdapat peningkatan kepada ISP (Pemprosesan Isyarat Imej), yang kini mampu menjalankan lebih daripada 12 kamera pada masa yang sama. Terdapat juga keupayaan AI pada peranti untuk penjejakan yang dipertingkatkan, kadar bingkai 90 Hz dan kependaman yang lebih unggul pada 12 ms video tembus warna penuh. Tetapi yang lebih penting, kemuncaknya mungkin resolusi setiap mata.

Membandingkan Samsung Galaxy XR dengan Meta Quest Pro dan Apple Vision Pro

Menurut Qualcomm, platform ini akan menyokong resolusi 4.3K (4300 × 4300) setiap mata, lompatan besar daripada Meta Quest Pro dengan resolusi asli 2160 × 2160 piksel setiap mata dengan resolusi yang diberikan pada 1800 × 1920 piksel. Pada asasnya, ini meletakkan lebih 18.4 juta piksel untuk platform Gen 2 dan kira-kira 4.5 juta piksel setiap mata pada Gen 1.

Pencarian Meta 3

Meta Quest 3 dilengkapi dengan dua kanta penkek resolusi tinggi (2160×2160 piksel). / © nextpit

Walau bagaimanapun, berbanding Apple Vision Pro dengan 21 juta piksel, nampaknya Galaxy XR Samsung akan mempunyai resolusi yang pendek. Pada masa yang sama, tidak jelas sama ada orang Korea akan menggunakan sepenuhnya semua piksel yang ada pada set kepala spatial mereka akhirnya.

Alat dengar Apple Vision Pro

Set kepala Vision Pro Apple mempunyai 23 juta piksel setiap mata pada skrin mikro-OLEDnya. / © NextPit

Tidak banyak butiran diketahui tentang set kepala Samsung selain daripada itu ia akan dikuasakan oleh cip Qualcomm dan dijalankan pada perisian dan perkhidmatan Google. Oleh itu, masih terdapat cara atau spesifikasi yang Galaxy XR boleh mengatasi Vision Pro. Mungkin, kita mungkin melihat panel mikro-OLED yang lebih baik atau binaan yang lebih ringan, walaupun ini masih spekulasi tulen buat masa ini.

Walaupun set kepala Samsung yang akan datang dikatakan berada dalam kategori ultra-high-end, ada kemungkinan syarikat itu akan mengurangkan Apple dengan menawarkan yang boleh pakai untuk tanda harga yang lebih rendah. Dikhabarkan Galaxy XR akan debut bersama fon kepala Galaxy Buds 3 Pro dan Galaxy Z Flip 6 pada tahun ini.

Bagaimana anda fikir Samsung akan memadankan Apple dalam ruang realiti dengan kemasukannya? Kongsi dengan kami jawapan anda dalam komen.

Sumber:
Qualcomm