Galaxy Z Flip 5 Samsung Boleh Menambah Ciri seperti PC dengan DeX

58
Paparan NextPit Samsung Galaxy Z Flip 4 Dilipat
© NextPit

Sepanjang kewujudan Galaxy Z Flip, Samsung tidak pernah mendayakan DeX padanya. Syarikat Korea Selatan itu mungkin berbuat demikian dalam Galaxy Z Flip 5 yang akan datang, yang juga boleh menjadi telefon kulit kerang boleh lipat Samsung pertama yang menyokong perkhidmatan stesen kerja mudah alih.

DeX Samsung ialah alat yang membenarkan telefon dan tablet Galaxy yang serasi disambungkan ke monitor dan TV. Persediaan menyokong input seperti papan kekunci dan tetikus, seterusnya menyediakan antara muka desktop atau seperti PC, walaupun yang dikuasakan oleh Android. Pada masa yang sama, adalah mungkin untuk menyambungkan telefon ke komputer riba untuk menggunakan DeX di atas Windows OS.

  • Baca juga: Tablet Android Dibandingkan: Ini Adalah Model Terbaik untuk Dibeli pada 2023
Samsung DeX dan Kajian Dok

Dok Samsung DeX dengan telefon Galaxy yang serasi. / © NextPit

Keserasian Samsung Galaxy Z Flip 5 DeX

Laporan itu berasal dari SamMobile, yang memetik sumber yang tidak dinamakan untuk sedikit maklumat ini. Menurut saluran berita itu, Samsung Galaxy Z Flip 5 akan debut dengan DeX sebaik sahaja ia dilancarkan bersama Galaxy Z Fold 5 pada akhir tahun ini. Ini akan menjadikannya telefon kulit kerang pertama yang serasi dengan perkhidmatan tersebut.

Apa yang tidak jelas ialah sama ada ciri itu akan beralih kepada model Flip yang lebih lama seperti Galaxy Z Flip 4 (semakan), memandangkan ia mempunyai cipset yang sama seperti Galaxy Z Fold 4 yang sudah menjalankan DeX. Jika Samsung berhasrat untuk mengembangkan DeX kepada generasi sebelumnya, kemungkinan besar ia akan melakukannya dengan menghantar kemas kini OTA untuk peranti ini.

Gambar yang diberikan Samsung Galaxy Z Flip 5

Paparan yang didakwa bagi Samsung Galaxy Z Flip 5 dengan skrin penutup besarnya. / © Twitter/u/UniverseIce

Samsung dijangka akan memperkenalkan Galaxy Z Flip 5 dan Galaxy Z Fold 5 pada penghujung Julai atau lebih seminggu lebih awal berbanding acara tahun lepas. Jadual yang dirancang juga akan meletakkan tarikh keluaran telefon boleh lipat pada jadual waktu yang lebih awal.

Galaxy Z Flip 5 dikhabarkan mempunyai skrin penutup yang lebih besar dalam susun atur folder tab. Di samping itu, engsel berbentuk titisan air mata baharu boleh memberikan peranti itu keupayaan untuk membuka rata sepenuhnya dengan lipatan yang kurang jelas. Galaxy Z Fold 5 lipat penuh juga boleh mendapat manfaat daripada komponen mekanikal baharu ini. Akhir sekali, kedua-dua telefon bimbit boleh lipat akan dikuasakan oleh SoC Snapdragon 8 Gen 2 Qualcomm.

Apakah pendapat anda tentang menggunakan telefon anda sebagai stesen kerja? Adakah anda mendapati ciri ini praktikal? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar pendapat anda tentang perkara ini.