Galaxy Z Flip 6 Samsung Mungkin Berjalan pada Cip Exynos yang Kurang Berkuasa

18
nextpit Samsgun Galaxy Z Flip 5 Permainan
© nextpit

Telefon pintar boleh lipat Galaxy Samsung sentiasa dikuasakan oleh cipset mudah alih paling berkebolehan yang ada, yang bermaksud dilengkapi dengan silikon Snapdragon berbanding cipset Exynos atau pilihan yang lebih rendah. Samsung mungkin mematahkan tradisi itu dalam Galaxy Z Flip 6 yang akan datang kerana khabar angin bertiup kencang tentang peranti boleh lipat itu mungkin meminta Exynos 2400 SoC untuk menggerakkannya.

  • Baca juga: Perbandingan SoC mudah alih perdana pada 2024

Pemproses Samsung Galaxy Z Flip 6

Maklumat itu datang daripada Tech Reve yang kerap membocorkan, yang membuat spekulasi bahawa ia tidak akan mengejutkan jika Samsung Galaxy Z Flip 6 menampilkan cip Exynos 2400 sambil mengekalkan Snapdragon 8 Gen 3 secara eksklusif untuk Galaxy Z Fold 6 (Ultra).

Walaupun sumber itu tidak mempunyai rekod prestasi yang sempurna, khabar angin ini disokong oleh fakta bahawa Samsung telah melengkapkan varian bukan AS Galaxy S24 (ulasan) dan Galaxy S24 Plus (ulasan) dengan cipset yang sama. Oleh itu, ini membuka kemungkinan untuk strategi serantau yang sama diguna pakai dengan Galaxy Z Flip 6.

Jika ini menjadi kenyataan, langkah itu pada asasnya bermakna Samsung menggunakan langkah penjimatan kos untuk Galaxy Z Flip 6 kerana ia sepatutnya membelanjakan lebih sedikit untuk Exynos 2400 berbanding Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3.

Kajian semula Samsung Galaxy Z Flip 5

Paparan dalaman Galaxy Z Flip 5 adalah cantik, tetapi juga mempunyai kelemahannya. / © nextpit

Sehingga hari ini, Exynos 2400 sebenarnya tidak bermasalah seperti cip Exynos 2200 yang lebih lama. Silikon dalaman semasa telah disebut-sebut untuk memberikan prestasi yang setanding dengan Snapdragon 8 Gen 3 dalam beberapa bidang, seperti permainan menggunakan teknologi pengesanan sinar. Secara keseluruhannya, silikon Snapdragon perdana lebih baik dalam kebanyakan kes.

Apa lagi yang baharu dalam Samsung Galaxy Z Flip 6?

Di sebalik cip itu, terdapat khabar angin bercanggah mengelilingi Galaxy Z Flip 6. Laporan baru-baru ini mendedahkan kulit kerang akan memaparkan paparan penutup yang lebih besar dengan panel tepi ke tepi dan kapasiti bateri yang lebih besar. Pada masa yang sama, peranti itu disebut-sebut menampilkan engsel yang lebih mantap dan skrin lipatan utama. Sementara itu, modul kamera dijangka kekal tidak berubah daripada Galaxy Z Flip 5 (semakan).

Dengan Unpacked seterusnya yang berlaku pada Julai ini, kemungkinan besar kami akan mendengar lebih banyak butiran mengenai Galaxy Z Flip 6 dan Galaxy Z Fold 6 yang didedahkan sepanjang perjalanan.

Apakah yang paling anda ingin lihat daripada Galaxy Z Flip 6 Samsung? Adakah ia akan menjadi penurunan taraf jika syarikat memilih untuk menghidupkannya dengan pemproses Exynos? Mari bincangkan jawapan anda dalam komen.