Galaxy Z Fold 3: Bagaimanakah mod Flex Samsung berfungsi?

42
NextPit samsung galaxy z fold 3 skrin np
© nextpit

Mod Flex Samsung adalah eksklusif untuk telefon pintar boleh lipatnya seperti Galaxy Z Fold 3. Ia membolehkan paparan menyesuaikan dengan sewajarnya berdasarkan sudut di mana paparan telefon pintar berada. Walau bagaimanapun, soalan berjuta-juta dolar kekal: Adakah ia benar-benar berguna?

Samsung Galaxy Z Fold 3 berjalan pada kulit Android OneUI 3.1.1 sejak dilancarkan pada 27 Ogos. Ini adalah varian antara muka pengguna Samsung yang kekal eksklusif untuk model Fold dan Flip, terutamanya kerana ia menggabungkan mod Flex. Mod ini tidak begitu baru sejak ia mula diperkenalkan pada Galaxy Z Fold 2 tahun lepas, yang saya nyatakan dalam ulasan penuh saya juga.

  • Baca juga: One UI 4.0 (beta) hands-on: 3 ciri baharu teratas Samsung

Flex, dalam bahasa Inggeris, juga boleh merujuk kepada tindakan menunjuk-nunjuk, secara literal bercakap. menunjuk-nunjuk! “Saya akan flexi pada awak, bro.” Tetapi sebenarnya, selain daripada mempamerkan telefon pintar boleh lipat anda, apakah gunanya mod Flex ini, dan adakah senario penggunaan benar-benar relevan untuk kegunaan harian? Makluman spoiler: Tidak begitu, tetapi ia seperti perbahasan kadar penyegaran 120Hz lwn 90Hz, apabila anda membiasakannya, anda akan menghadapi kesukaran tanpanya.

Samsung Galaxy Z Fold 3 [256 GB] untuk $1,599.99


Lompat ke:


Mod fleksibel: Mengubah Samsung Galaxy Z Fold 3 anda menjadi komputer riba mini (benar-benar mini).

Mod Flex secara literal merujuk kepada keupayaan antara muka OneUI 3.1.1 untuk menyesuaikan diri dengan sudut di mana skrin Galaxy Z Fold 3 dilipat. Untuk lebih tepat, Galaxy Z Fold 3 perlu dicondongkan ke mana-mana antara 75 dan 115 darjah untuk membolehkan mod Flex diaktifkan, dan ini telah tersedia sejak Z Fold 2.

Ini membolehkan anda menggunakan aplikasi terpilih dengan skrin dilipat separa dalam dua cara. Di satu pihak dalam mod “komputer riba” akan menggunakan dua skrin dalaman (skrin utama) dan sebaliknya dalam mod “khemah”, ia akan menggunakan hanya satu skrin (lihat di bawah untuk mendapatkan idea yang lebih baik). Mari kita lihat dengan lebih dekat mod komputer riba.

  • Baca juga: Samsung mana yang saya pilih? Pilihan model Samsung terbaik kami pada tahun 2021

Khususnya, apabila anda menggunakan aplikasi pada skrin utama (bahagian yang dilipat), anda boleh melipat salah satu daripada dua panel untuk mengaktifkan mod Flex. Oleh itu, semua maklumat penting akan dipaparkan pada panel atas manakala yang bawah akan menampilkan kawalan aplikasi atau papan kekunci maya, dsb…

Ini membolehkan anda meletakkan Galaxy Z Fold 3 anda rata di atas meja dan menggunakannya sebagai komputer riba mini. Semasa ujian saya, mod Flex berfungsi dengan apl mengambil nota seperti Samsung Notes atau Google Keep. Saya boleh menaip nota saya pada skrin bawah dalam papan kekunci maya mendatar, manakala teks dipaparkan pada skrin atas, dengan cara yang condong sedikit seperti skrin komputer riba.

Proses yang sama berfungsi lebih kurang sama baiknya pada aplikasi pemesejan segera. Pada WhatsApp, saya menemui beberapa pepijat pada mulanya dengan skrin atas bertukar putih apabila saya menaip pada skrin bawah. Tetapi ia berfungsi seperti biasa selepas itu, jadi saya tidak pasti sama ada ia adalah gangguan sekali sahaja atau ia menjejaskan semua orang. Di Telegam, saya tidak perasan sebarang pepijat visual.

Paparan berterusan untuk bertukar daripada tablet ke telefon pintar secara lebih kurang intuitif

Pada Z Fold 2, ciri ini dikenali sebagai App Continuity. Samsung lebih suka menamakan semulanya kepada Continuity kali ini, mungkin untuk tujuan penjenamaan. Ciri ini membolehkan anda menukar secara intuitif daripada mod terbentang kepada mod terlipat tanpa perlu melancarkan semula aplikasi.

Ini amat berguna apabila anda menggunakan aplikasi GPS seperti Peta Google. Anda boleh meneroka peta dalam mod terbentang, mengambil kesempatan daripada paparan yang lebih besar daripada Z Fold 3 yang terbentang. Tetapi setelah anda memutuskan ke mana anda mahu pergi, anda boleh melipat telefon dan aplikasi GPS akan terus berfungsi tanpa sebarang gangguan.

Apa yang menarik ialah ini: anda juga boleh menggabungkan ciri Kesinambungan ini dengan mod Flex. Contohnya, apabila saya berehat makan tengah hari di pejabat, saya menonton video menarik dari saluran Youtube NextPit France dengan Galaxy Z Fold 3 dalam mod “khemah”. Skrin dilipat sedikit dan telefon pintar diterbalikkan seperti khemah, digandakan sebagai tripod manakala kandungan dipaparkan pada salah satu skrin. Jika anda biasa menggunakan kandungan video pada telefon pintar anda, ini hampir merupakan ciri yang mematikan, dan saya tidak keterlaluan (baik OK, mungkin sedikit).

Flex Labs, memaksa apl mengikut kehendak anda

Flex Labs ialah menu istimewa dalam tetapan Samsung Galaxy Z Fold 3 yang membolehkan anda mendayakan ciri percubaan tertentu untuk “memaksa” keserasian Mod Flex dengan apl pihak ketiga yang lain.

Dalam menu ini, anda boleh memaksa paparan berbilang tetingkap dan pop timbul pada mana-mana aplikasi, sama ada pembangun telah merancang untuk menyokongnya atau tidak, dengan kadar kejayaan yang umumnya cukup baik. Sebagai contoh, saya suka dapat menggunakan Z Fold 3 dalam mod komputer riba dengan video YouTube di bahagian atas skrin manakala suapan Twitter saya terletak di bahagian bawah.

Juga dalam menu Labs, Samsung telah memasukkan “panel kawalan” untuk memaksa mod Flex View walaupun pada apl yang tidak menyokongnya. Pada asasnya, semua kandungan apl dipindahkan ke skrin atas, manakala skrin bawah memaparkan julat kawalan dengan butang untuk:

  • Ambil tangkapan skrin.
  • Lancarkan menu akses pantas dan anak tetingkap pemberitahuan.
  • Laraskan tahap kecerahan.
  • Urus kelantangan.

Saya tidak banyak menggunakan ciri ini kerana kebanyakan aplikasi yang saya gunakan tidak memerlukan fungsi ini. Selain itu, “Panel mod Flex” ini mengambil keseluruhan skrin bawah, yang secara logiknya, menghalang sebarang percubaan untuk berbilang tugas.

Kesimpulan

Nah, saya telah membuat banyak warna dan menangis tentang mod Flex yang terkenal ini. Tetapi sebenarnya, adakah ia berguna? Tidak, tetapi ia menawan dan sejuk!

Ia tidak berguna dalam erti kata bahawa anda tidak akan menggunakan fungsi ini kerana anda memerlukannya atau kerana corak penggunaan khusus anda memerlukannya. Walau bagaimanapun, ia jauh lebih kecil daripada gimik berbanding Soli pada Pixel 4 (walaupun saya peminatnya), atau mod Fnatic pada telefon pintar OnePlus, atau penderia makro 2MP pada banyak telefon pintar.

Namun, saya juga tidak berhasrat untuk menolaknya sepenuhnya. Ini adalah ciri pilihan yang anda boleh hidup tanpa kehilangan sebahagian daripada jiwa anda. Tetapi jika anda memutuskan untuk menggunakannya, ia tidak akan mencemarkan pengalaman pengguna. Ia hanya satu bonus.

Secara peribadi, saya fikir ia juga soal faktor bentuk. Mod Flex View, sebagai contoh, membenarkan Z Fold 3 digunakan dalam mod komputer riba dan akan menjadi lebih relevan jika telefon pintar itu lebih besar sedikit. Dengan jari gemuk saya, saya mendapati menaip pada papan kekunci agak tidak selesa dari semasa ke semasa.

Di YouTube, menonton video pada satu sisi skrin dalam mod komputer riba atau khemah adalah pengalaman yang sangat bagus. Tetapi tidakkah kita boleh melakukan perkara yang sama dalam mod skrin penuh dengan telefon pintar dibuka sepenuhnya, sambil membiarkan peranti berdiri menentang sesuatu untuk kekal tegak?

Ia jelas bukan ciri pembunuh dan ciri ini masih agak tidak matang. Tetapi saya fikir mereka akhirnya akan mewajarkan sepenuhnya kepentingan faktor bentuk baru ini bahawa Samsung, buat masa ini, satu-satunya untuk menguasai. Secara peribadi, saya menggunakan iPhone 13s anda sekarang.