Galaxy Z Fold 5 menyamar? Samsung mempamerkan telefon boleh lipat yang berputar sepenuhnya

74
nextpit oppo find n2 test 08
© NextPit

Dari segi kemajuan dramatik, Samsung hanya membuat sedikit peningkatan pada generasi Galaxy Z Fold yang dilancarkannya. Tetapi itu adalah sesuatu yang ingin diubah oleh syarikat dalam model masa depan dan mungkin bermula pada Galaxy Z Fold 5. Ini semua berkat engsel berputar penuh dan paparan khusus.

Semasa CES 2023, anak syarikat Samsung Samsung Display telah mempamerkan prototaip telefon pintar boleh lipat dengan jenis panel fleksibel yang digelar “Flex In and Out” seperti yang dinyatakan oleh The Verge. Sehubungan itu, paparan boleh dilipat ke dalam dan ke luar tidak seperti arah lentur tunggal pada Galaxy Z Fold 4 semasa (dan model sebelumnya). Ia menambah bahawa reka bentuk itu didayakan oleh engsel titisan air baharu yang menyokong putaran 360 darjah.

  • Jangan ketinggalan: Telefon pintar Samsung Galaxy terbaik untuk dibeli pada tahun 2023

Lebih sedikit habuk dan lebih sedikit kedutan pada Samsung Galaxy Z Fold 5

Selain mekanisme lipatan penuh, engsel dikatakan dapat membuang celah berbentuk U antara paparan dan membolehkan kedua-dua bahagian menjadi rata sepenuhnya apabila dalam bentuk terlipat. Ini juga mungkin memberikan penarafan perlindungan habuk yang lebih tinggi kepada generasi boleh lipat Samsung seterusnya di atas perlindungan kalis air.

Paparan dan engsel fleksibel 360 darjah Samsung Galaxy Foldable

Prototaip boleh lipat Samsung menyokong putaran 360 darjah / © The Verge

Perkara lain yang boleh diselesaikan oleh Samsung, atau sekurang-kurangnya meminimumkan, dengan memasukkan komponen ialah jumlah lipatan di tengah paparan. Sebagai imbasan, Galaxy Z Fold 4 (ulasan) tiba dengan lipatan skrin apabila dibuka sepenuhnya, tetapi ia telah berkurangan sedikit daripada Galaxy Z Fold 3.

Tidak jelas sama ada semua teknologi ini akan mula diperkenalkan pada Galaxy Z Fold 5 yang akan datang. Tetapi apa yang mempunyai peluang yang lebih tinggi sedikit untuk tiba ialah engsel berbentuk titisan air yang dilaporkan sebelum ini oleh penerbitan Korea Selatan. Juga, perlu diperhatikan bahawa Samsung Display dan Samsung Electronics adalah bahagian berasingan dalam kumpulan Samsung (besar), jadi walaupun prototaip CES menggunakan One UI, tidak ada jaminan bahawa ia adalah Fold 5 pada masa hadapan.

Samsung Galaxy Z Fold 5 dan Galaxy Z Flip 5 dijangka diumumkan pada Ogos tahun ini. Belum ada kata-kata lagi tentang spesifikasi lain selain daripada itu yang boleh dihantar dengan SoC premium Qualcomm. Begitu juga, apakah helah boleh lipat baharu yang paling anda nanti-nantikan?

Melalui: TheVerge