Galaxy Z Fold 6 dan Flip 6 Mungkin Pertama Menampilkan Paparan ‘IronFlex’

10
nextpit Samsung Galaxy Z Flip 4 Flip 5
© nextpit

Samsung boleh dikatakan mengeluarkan beberapa telefon pintar boleh lipat paling tahan lama di pasaran. Galaxy Z Fold 5 (ulasan) dan Galaxy Z Flip 5 (ulasan) kedua-duanya memulakan kerjaya sebagai antara boleh lipat pertama yang menampilkan rintangan habuk selain mempunyai penarafan kalis air. Kini nampaknya Samsung mungkin sedang berusaha untuk menjadikan Galaxy Z Fold 6 dan Galaxy Flip 6 yang akan datang lebih tahan lama daripada pendahulunya.

Dalam pemfailan yang ditemui baru-baru ini (melalui Galaxy Club), Samsung memfailkan tanda dagangan yang dipanggil IronFlex di Pejabat Harta Intelek Korea Selatan. Pada asasnya, label baharu itu digambarkan sebagai panel paparan OLED boleh lipat yang akan digunakan dalam telefon pintar boleh lipat. Walau bagaimanapun, ia juga disebut bahawa julat boleh termasuk bentuk peranti lain seperti boleh pakai, TV dan komputer riba.

Tidak banyak lagi yang diperincikan selain daripada namanya, tetapi kata kunci ‘Flex’ yang disertakan sudah biasa dalam senarai ciri sedia ada pada telefon pintar boleh lipat Samsung. Oleh itu, ia membuka kemungkinan bahawa ciri itu akan tiba dahulu pada Galaxy Z Fold 6 dan Galaxy Z Flip 6 yang dijangka diumumkan pada tahun ini.

Tanda Dagangan IronFlex Samsung

Samsung memfailkan tanda dagangan IronFlex baharu di Korea / © kipris.or.kr

Untuk nilainya, IronFlex mungkin bermaksud panel paparan lipat dengan kekukuhan yang lebih tinggi berbanding panel semasa pada peranti Samsung. Sehubungan itu, syarikat secara konservatif menilai Galaxy Z Fold 6 dan Galaxy Z Flip 6 berfungsi dengan purata 200,000 lipatan walaupun peranti Galaxy ini bertahan lebih lama daripada yang diiklankan, malah mengalahkan beberapa alternatif dengan angka yang lebih tinggi.

Walaupun begitu, teknologi IronFlex boleh digunakan pada set kepala Galaxy XR Samsung juga, yang dikhabarkan akan dibuat secara rasmi bersama alat lipat ini. Alat dengar itu dijangka menjadi entri premium yang akan menyaingi orang seperti Apple Vision Pro. Selain itu, ia boleh dikuasakan oleh cip Snapdragon XR2+ Gen 2 baharu yang diumumkan Qualcomm baru-baru ini.

Apakah maksud anda IronFlex? Adakah anda ingin Samsung akan menggabungkan panel paparan yang lebih keras pada Galaxy Z Fold 6 dan Galaxy Z Flip 6? Kongsi jawapan anda dengan kami dalam ulasan.

Melalui: Kelab Galaxy