Gemini Chatbot Google Untuk Menganugerahkan Tablet Android Seterusnya

15
nextpit Paparan Tablet Google Pixel
© nextpit

Pelancaran Gemini Google kepada telefon pintar adalah sangat terhad, dengan hanya beberapa peranti yang menyokongnya. Di samping itu, chatbot AI tidak tersedia dalam mana-mana tablet Android setakat ini, walaupun dengan Pixel Tablet (semakan) Google sendiri. Walau bagaimanapun, anda mungkin tidak perlu menunggu terlalu lama kerana petunjuk telah menunjukkan kemungkinan Gemini akan tiba pada tablet tidak lama lagi.

  • Lihatlah: Tablet Android terbaik yang boleh anda beli pada tahun 2024

Chatbot Google akan tiba pada tabletnya

Seperti yang ditemui oleh 9to5Google mengenai butiran tentang versi apl Carian Google terkini, berbilang baris yang menyebut aplikasi Gemini dalam tablet telah dikesan. Beberapa syarat tersebut termasuk Gemini mengendalikan tugas dan mengakses kebenaran dan data daripada apl serta beroperasi serentak dengan Google Assistant.

Apabila Gemini ialah pembantu digital pada tablet ini, dihoskan oleh apl Google, ia boleh mengakses kebenaran sistem dan data tertentu, seperti pendail, log panggilan dan mesej serta kenalan (untuk membantu anda terus berhubung), apl yang dipasang seperti Jam (untuk mengawal penggera dan pemasa), dan kandungan skrin (untuk membantu anda bertindak ke atasnya).

Gemini masih belajar, jadi Google Assistant boleh membantu dengan beberapa tugas. Sesetengah keupayaan daripada Assistant mungkin tidak disokong.

Sama seperti Gemini AI dalam telefon pintar, tidak semua proses akan dikendalikan oleh AI kerana beberapa asas seperti membuat rutin dan pengendalian terjemahan diuruskan oleh AI Assistant. Oleh itu, Gemini akan dapat menjana imej daripada teks, membuat esei, mengarang e-mel, menyediakan penggera dan banyak lagi.

Menariknya, kedua-dua chatbot AI dan pembantu suara boleh dicetuskan oleh perintah “Hey Google” mudah atau frasa bangun tidur lain yang telah disediakan daripada Voice Match dalam tetapan. Selepas itu, alat aktif terbaharu daripada kedua-duanya akan diberikan.

Tablet Google Pixel

Tablet Pixel Google memulakan mod paparan pintar apabila didok pada stesen pembesar suara pengecasan. / © nextpit

Apa yang boleh kami lakukan daripada itu ialah bagaimana Google hampir mengeluarkan versi Gemini untuk tablet. Mengenai ketersediaannya, Tablet Pixel berkemungkinan besar akan menjadi yang pertama menampilkan Gemini dalam tablet berkuasa Android. Dengan perkakasan dan set cipnya yang berkebolehan, Galaxy Tab S9 dan Galaxy Tab S9 Ultra (ulasan) juga merupakan calon seterusnya memandangkan mereka sudah menjalankan Galaxy AI yang telah ditambah dalam kemas kini One UI 6.1.

Walaupun ia masih spekulatif, nampaknya Google juga secara beransur-ansur menghapuskan Assistant daripada peranti Android dan menjadikan Gemini sebagai pembantu lalai dan pengganti chatbot. Walau bagaimanapun, kami tidak tahu berapa lama Assistant akan wujud bersebelahan dengan Gemini.

Adakah anda fikir Google akhirnya akan menggantikan Assistant dengan Gemini dalam Android? Pernahkah anda mencuba AI chatbot dalam telefon anda? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar pengalaman anda dalam ulasan.

Sumber:
9to5Google