Gif Tidak Berfungsi dalam Instagram – Perkara yang Perlu Dilakukan

29

Gif ada di mana-mana dalam talian. Mereka adalah bahagian penting dari hampir semua media sosial, dan mereka biasanya digunakan untuk meme pintar dan animasi lucu. Tetapi terdapat satu platform media sosial yang sering memberi penggunanya masa yang sukar dengan gif animasi, dan itulah Instagram.

Gif Tidak Berfungsi dalam Instagram - Perkara yang Perlu Dilakukan

Jika anda cuba memuat naik gif ke Instagram tetapi ia tidak berlaku, anda mungkin tertanya-tanya mengapa orang lain boleh melakukannya dengan mudah. Menyiarkan gif tidaklah terlalu sukar setelah anda mempelajari cara melakukannya dengan beberapa penyelesaian. Berikut ialah beberapa perkara yang anda perlu tahu tentang Instagram dan gif animasi.

Dasar Gif Instagram

Instagram tidak mempunyai sokongan asli untuk fail .gif. Ini bermakna anda boleh menyiarkan sebarang kandungan dalam format JPEG atau PNG. Jadi bagaimanakah pengguna lain boleh menyiarkan gif?

Jawapannya ialah anda perlu kreatif mengenainya. Satu cara untuk melakukannya ialah menggunakan Boomerang, aplikasi mudah yang direka untuk membolehkan pengguna mencipta video seperti gif.

ikon instagram

Menggunakan Boomerang

Begini cara Boomerang berfungsi. Sebaik sahaja anda memberikannya akses kepada kamera menghadap belakang anda, apl itu boleh merakam 10 foto secara berturut-turut. Ia kemudian meletakkannya dalam urutan, mempercepatkan urutan tersebut, dan melancarkan kadar bingkai.

bumerang

Ini mencipta video kecil yang sentiasa berputar. Ia pada asasnya gif tetapi dalam format fail video. Ambil perhatian bahawa Boomerang tidak menambah bunyi pada gif anda, walaupun format fail mungkin menyokongnya. Dengan kaedah ini, tiada video sebenarnya dirakam. Sebaliknya, rentetan foto disatukan untuk membuat video.

Setelah video disusun, anda boleh menonton pratonton. Selepas itu, anda akan digesa untuk memilih cara anda ingin berkongsinya. Selepas memilih Instagram, anda akan mendapat pilihan untuk mengedit gif video Boomerang mini anda seperti mana-mana video Instagram yang lain. Anda boleh menambah penapis, memilih imej kecil dan sebagainya.

Ikon camcorder biasa yang muncul pada lakaran kecil video tidak terdapat dalam mana-mana video Boomerang. Dalam satu cara, ini menjadikannya lebih seperti gif animasi.

Sudah tentu, tidak semua orang berpuas hati dengan Boomerang. Terutamanya kerana setiap video yang anda muat naik daripada apl akan ditanda air “dibuat dengan Boomerang.” Ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa Boomerang adalah eksklusif untuk iOS dan hanya terdapat pada Apple App Store.

Menggunakan Laman Web Gif

Giphy mempunyai perpustakaan gif yang luas. Mereka mempunyai enjin carian gif khusus yang sudah pasti anda kenali. Tapak web ini membolehkan anda berkongsi gif terus ke cerita atau suapan Instagram anda.

giphy
  1. Pergi ke tapak web Giphy dan cari gif terbaik untuk menyatakan keadaan fikiran anda


  2. Ketik gif


  3. Ketik “Ikon Kongsi (ikon kapal terbang kertas)”


  4. Ketik “ikon Instagram”

Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana ini berfungsi jika Instagram tidak mempunyai sokongan asli untuk fail gif. Jawapannya ialah Giphy, Tenor dan enjin carian gif lain menukar format gif sebelum memuat naiknya ke Instagram.

Mereka pada asasnya memuat naik gif sebagai video mini, tanpa anda perlu risau tentang menggunakan perisian penukaran video. Tapak web tersebut mengesan sekatan yang ada pada setiap platform media sosial dan melakukan semua pengubahsuaian atau penukaran yang sesuai untuk anda.

Menambah Gif pada Cerita

Instagram juga mempunyai pelekat gif. Anda boleh mencarinya dengan mengetik ikon buat dan kemudian mengetik pada pilihan Gif. Ini memaparkan pangkalan data pelekat gif, sama seperti cara anda boleh mencari gif pada sembang atau messenger Facebook.

Cari pelekat mengikut kata kunci dan cubit untuk menjadikannya lebih besar atau lebih kecil. Anda juga boleh memegang jari anda pada pelekat dan menukar kedudukannya pada gambar yang anda ingin tambahkannya. Terdapat banyak pelekat yang boleh meluahkan perasaan anda dan menambahkan lagi konteks pada cerita atau video.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa lagi jawapan tentang Gif dan Instagram:

Bolehkah saya mencipta gif saya sendiri?

Sudah tentu! Anda boleh membuat gif anda sendiri menggunakan salah satu daripada banyak pembuat gif dalam talian percuma dan apl yang tersedia untuk Android dan iOS. Kami sebenarnya mempunyai keseluruhan artikel mengenai bagaimana untuk membuat gif anda sendiritetapi memandangkan anda berada di sini, Giphy dan Tenor ialah sumber yang sangat baik.

Selain daripada video Boomerang (yang sudah tentu bukan gif tetapi memberi anda pilihan penyesuaian) anda boleh membuat gif dalam talian. Ingatlah, mereka mungkin tidak memuat naik dengan betul ke Instagram melainkan anda mengikut langkah di atas.

Adakah Instagram akan menggunakan format .gif?

Walaupun tiada bukti sokongan konkrit bahawa hubungan Instagram/gif akan bertambah baik, ada kemungkinan besar hubungan itu akan menjadi lebih mudah pada masa hadapan. Facebook juga mengambil sedikit masa untuk bekerja dengan gif dan memandangkan syarikat itu memiliki Instagram, kemungkinan pembangun akan mengemas kini pilihan pada satu ketika.

Oleh kerana gif sangat berguna dan menghiburkan, kita semua boleh berharap ia akan memasukkan format dalam kemas kini masa hadapan.

Mengapakah GIPHY berfungsi dengan Instagram tetapi pencipta gif lain tidak?

Jika anda tidak menyukai GIPHY atau anda tidak mahu membuat akaun dan log masuk, anda mungkin sedang mencari pencipta gif lain yang berfungsi dengan Instagram. Kebanyakan tapak lain ini tidak mempunyai pilihan bahagian ke Instagram manakala sesetengahnya, anda boleh menyimpan ke peranti anda, tidak memuat naik dengan betul.

Ini berlaku kerana fail GIPHY sebenarnya tidak dalam format .gif. Ia sedikit mengelirukan, tetapi gif yang anda muat turun (atau muat naik) daripada GIPHY adalah dalam format MP4 menjadikannya serasi dengan Instagram.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, terdapat terlalu banyak apl dan tapak web membuat gif percuma untuk menyemak kesemuanya dalam satu artikel tetapi, semak imbas dalam talian untuk beberapa yang menawarkan keserasian Instagram jika anda ingin mengelakkan GIPHY.

Berapa Kerapkah Anda Menggunakan Gif?

Walaupun ramai orang melihat Instagram berada di belakang platform media sosial lain apabila ia datang kepada penerimaan format fail tertentu, seperti yang anda lihat, terdapat beberapa penyelesaian dalam jabatan fail gif.

Berapa kerap anda menggunakan gif di Instagram untuk memperkayakan cerita anda atau menghantar balasan pantas? Adakah anda keberatan hakikat bahawa masih tiada sokongan asli untuk fail gif? Tinggalkan kami pendapat anda di bahagian komen di bawah.