Google AI: Bard kini Gemini!

14
Apl Google Gemini pixel 8 pro
© nextpit

Pelancaran Google AI berasaskan LLM (Model Bahasa Besar) tidak berjalan lancar pada permulaannya, malah benar dengan cara konvensyen penamaan awalnya. Sebelum ini, Google telah memanggil pembantu chatbot baharunya pada peranti Pixelnya kebanyakannya sebagai Bard atau Assistant dengan Bard, manakala mereka yang mempunyai penyelesaian yang lebih berkebolehan sebagai sebahagian daripada Gemini. Tetapi ini kini mula berubah dan menjadi lebih koheren kerana ia melaksanakan sepenuhnya senjata AInya dalam satu sepanduk di bawah Gemini.

  • Ada telefon Galaxy? Berikut ialah ciri AI baharu daripada Samsung

Apl Gemini dan Gemini Advanced

Seperti yang disahkan oleh Google, ia mengumumkan ketersediaan aplikasi AI baharu dan Gemini Advanced pada platformnya, dan bersama-sama dengan ini adalah penggunaan label Gemini yang lebih jelas. Sebagai contoh, alamat halaman webnya telah ditukar nama kepada Gemini.google.com bukannya bard.google.com yang kami perhatikan hanya beberapa hari yang lalu, walaupun anda masih boleh menaip yang terakhir dan mengubah hala ke URL baharu selepas itu.

Walaupun Gemini sudah disepadukan dengan Pixel 8 (ulasan) dan Pixel 8 Pro (ulasan), Google juga secara rasmi memanggil aplikasi Android kendirinya sebagai aplikasi Gemini. Ini terpakai pada versi iOS apl juga, yang kini boleh dimuat turun dari Gedung Play di negara terpilih, termasuk Amerika Syarikat dan dengan sokongan untuk bahasa Inggeris, Jepun dan Korea.

Begitu juga, dalam rancangan Google One baharu Google, terdapat juga sebutan tentang Gemini dan Gemini Advanced. Seperti kes di AS, pelan Google One AI Premium yang berharga $9.99/bulan kini menambah Gemini Advanced berdasarkan model Ultra 1.0. Gergasi carian internet merancang untuk memasukkan Gemini dalam perkhidmatannya seperti Gmail, Peta dan Dokumen tidak lama lagi di bawah peringkat ini juga.

Jika anda belum memuat turun dan mencuba Gemini, ia lebih bijak dan berkemampuan dengan penggunaan model Ultra 1.0 berbanding Bard lama. Antara fungsi tersebut, anda boleh lakukan dengan aplikasinya ialah penjanaan teks-ke-imej dan carian foto. Walaupun ia masih dalam fasa percubaan, anda juga boleh menetapkan Gemini sebagai pembantu anda dan melaksanakan tugas yang rumit dan biasa seperti mengarang e-mel.

Dengan keputusan Google untuk menggunakan Gemini, wajar bagi mereka untuk menyatukan penjenamaannya. Ini mungkin akan mengelakkan lebih banyak kekeliruan dan menjadikan Gemini lebih terkenal bagi ramai pengguna.

Manakah anda lebih suka dipanggil AI baharu Google? Adakah Gemini pilihan jenama yang lebih baik daripada Bard? Kami ingin mendengar jawapan anda.

Sumber:
Google