Google akan menambah sambungan satelit pada Android 14 pada tahun 2023

77
Kamera hadapan Google Pixel 6 Pro NextPit
© NextPit

Ketersambungan satelit boleh menjadi perkara hebat seterusnya yang berlumba-lumba oleh pengeluar untuk membawa masuk ke dalam telefon pintar. Dengan Apple dijangka mengumumkan iPhone 14 dengan sambungan satelit langsung, Google kini mencadangkan bahawa ciri yang sama boleh datang ke versi Android seterusnya—dan boleh tersedia seawal 2023.

TL;DR

  • Google mengesahkan bahawa sambungan satelit langsung akan datang ke Android.
  • Ciri ini boleh debut dengan Android 14 tahun depan.
  • Samsung dan OEM Android utama lain untuk mendapat manfaat daripada teknologi baharu selain telefon pintar Pixel.

SVP platform Android dan Chrome, Hiroshi Lockheimer, mengesahkan dalam tweet bahawa mereka sudah membangunkan Android untuk menyokong sambungan satelit langsung. Google dijangka akan memperkenalkan sistem pengendalian mudah alih utama seterusnya atau Android 14 pada acara Google I/O seterusnya pada separuh pertama tahun depan, yang boleh menyaksikan penampilan pertama ciri tersebut bersama-sama.

Tidak jelas bagaimana ini akan didayakan pada Android. Tetapi ia mungkin memerlukan komponen tambahan sebelum penyelesaian yang menyelamatkan nyawa dapat berfungsi. Selain perkakasan dan perisian yang serasi di hujung pengguna, perkhidmatan satelit yang disokong juga diperlukan untuk menyediakan kawasan terpencil atau zon mati di mana tapak sel konvensional tiada.

  • Jangan ketinggalan: Segala-galanya tentang sistem operasi Android 13 Google

Penyelesaian satelit Apple

Apple dikhabarkan telah bekerjasama dengan Globalstar berdasarkan laporan MacRumors. Disebutkan bahawa perkhidmatan itu akan percuma untuk pengguna semasa pelancaran dan akan membenarkan borang pemesejan dua hala melalui spektrum satelit semasa. Sebaliknya, inisiatif penyambungan satelit SpaceX dan T-Mobile akan menggunakan sebahagian daripada spektrum 5G menjadikan ciri itu tersedia untuk mana-mana peranti selular.

Walaupun Google dijadualkan melancarkan Pixel 7 dan Pixel 7 Pro bulan depan, terdapat peluang tipis bahawa ciri itu akan tiba. Walau apa pun, bukan sahaja peranti Pixel mendapat manfaat daripada teknologi itu tetapi juga jenama lain seperti Samsung dengan Galaxy S23, Xiaomi atau Oppo.

Adakah anda fikir sambungan satelit akan menjadi ciri penting untuk dipertimbangkan semasa membeli telefon pintar atau jam tangan pintar anda yang seterusnya?