Google Akan Menawarkan Pilihan Pembaikan Sendiri untuk Pixel Fold

26
nextpit Google Pixel Lipat Sisi Dilipat
© nextpit

Tidak ketinggalan oleh pengeluar terkemuka seperti Samsung dan Apple, Google juga menawarkan program pembaikan sendiri untuk peranti Pixelnya yang bermula tahun lepas. Nampaknya, gergasi carian Internet memperluaskan program ini kepada Pixel Fold yang dikeluarkan baru-baru ini, yang menjadikan peranti itu telefon pintar boleh lipat pertama yang disokong oleh perkhidmatan DIY.

Walaupun Samsung telah membuat telefon boleh lipat selama bertahun-tahun, mereka tidak dapat menawarkan pembaikan sendiri untuk perkakasan sedemikian sehingga hari ini. Ini mungkin disebabkan betapa rumitnya proses pembuatan peranti ini dibandingkan dengan telefon bata.

  • Baca juga: amali Google Pixel Fold nextpit

Pembaikan layan diri pertama untuk telefon boleh lipat

Bagi Google, mereka nampaknya mengambil langkah di hadapan orang Korea Selatan dengan rancangan untuk menyokong Pixel Fold dengan perkhidmatan pembaikan sendiri. Ini adalah disahkan oleh jurucakap Google oleh 9to5Google, dan ia merancang untuk melancarkan perkhidmatan itu lewat tahun ini. Bagaimanapun, mereka tidak menyatakan bila sebenarnya ini akan bermula.

Sama seperti inisiatif Pembaikan Pixel semasa, mereka akan bekerjasama dengan iFixit. Yang terakhir akan membekalkan alat ganti, yang mungkin termasuk bateri dan port, serta kit alat yang diperlukan dan manual cara untuk di laman webnya. Masih tidak jelas apakah syarat skrin dan panel kaca yang rosak untuk diperbaiki memandangkan ini adalah komponen paling rapuh dalam peranti lipat.

Google Pixel Fold

Seperti rama-rama yang membuka sayapnya, Pixel Fold mendedahkan skrin 7.6 inci yang besar apabila dibuka. / © nextpit

Sebagai tambahan kepada program pembaikan diri, Google menyebut bahawa ia akan menawarkan jaminan lanjutan di bawah program Penjagaan Pilihannya untuk peranti Pixel Fold yang disertakan dengan perlindungan waranti tamat tempoh. Ia menambah pelan ini akan dalam bentuk langganan bulanan atau bayaran sekali manakala bahagian yang rosak boleh dibaiki atau diganti dengan bayaran tertentu. Pelanggan boleh sama ada menghantar peranti mereka melalui pilihan walk-in atau mel-in.

Pembaikan Pixel Google kini tersedia di kebanyakan negara dan wilayah tempat peranti Pixel dijual. Ini termasuk, tetapi tidak terhad kepada, Amerika Syarikat, UK, Australia, Kanada dan kawasan terpilih di Eropah.

Adakah anda bersedia untuk membaiki telefon boleh lipat jika anda dibekalkan dengan panduan dan alatan How-To? Sebaliknya, adakah anda fikir lebih baik untuk menghantarnya ke pusat servis? Beritahu kami pendapat anda dalam ulasan.