Google Akan Menyediakan Alat Pembaikan kepada Pengguna Pixel 8 Sehingga 2030

25
closeup kamera google pixel 8 pro nextpit
© nextpit

Lebih daripada perkakasan baharu, Google menyatakan bahawa Pixel 8 (ulasan) dan Pixel 8 Pro (ulasan) baharunya ialah telefon pintar pertama yang mendapat sokongan perisian selama 7 tahun. Walau bagaimanapun, apakah gunanya kemas kini lanjutan jika peranti anda tiba-tiba rosak di bahagian kemudian? Nah, Google mengatakan bahawa mereka juga memadankan strategi perisian dengan bantuan perkakasan selama 7 tahun yang sama.

  • Jangan ketinggalan: perbandingan Google Pixel 8 lwn Pixel 8 Pro

Ini disahkan dalam catatan blog yang sama tentang dasar perisian baharu yang ditawarkan oleh gergasi carian Internet dengan barisan Pixel 8nya–baca di sini mengapa ia merupakan pengubah permainan. Walaupun ikrar perisian adalah sesuatu yang masih belum disampaikan oleh Google, ini mungkin akan diterima pakai oleh peranti Pixel masa depannya serta oleh jenama lain (kami sedang melihat kepada anda Samsung dan Apple).

Bagi inisiatif perkakasan yang sepadan, ini bermakna Google akan menjadikan alat ganti dan pembaikan tersedia untuk pengguna Pixel 8 dan Pixel 8 Pro sepanjang tempoh tersebut, dan itu adalah sehingga 2030 apabila sokongan perisian selama 7 tahun sepatutnya berakhir. Ini lebih lama daripada yang ditawarkan oleh Fairphone dengan Fairphone 5 (semakan) pada 5 tahun bahagian melalui jaminan.

Google DIY-Reparatur-Kit

Kit pembaikan DIY Google untuk telefon Pixel bekerjasama dengan iFixit. / © iFixit

Google tidak menyatakan bagaimana program itu akan dijalankan walaupun. Tetapi ada kemungkinan mereka boleh terus bekerjasama dengan syarikat perkhidmatan seperti iFixit sebagai tambahan kepada fakta bahawa pengguna masih boleh mendapatkan bahagian daripada pihak ketiga.

Pada masa ini, Google dan iFixit sedang menjalankan program pembaikan layan diri yang menyokong peranti Pixel dengan komponen ganti dan panduan. Ia juga termasuk telefon pintar Pixel 2 bertarikh yang dilancarkan pada 2019 dan sehingga model terbaharu seperti Pixel 7a (ulasan), ini walaupun tanpa kemas kini perisian lanjutan yang sama seperti Pixel 8.

Walaupun ini merupakan penyelesaian yang mampan dan mesra alam yang menjanjikan untuk telefon pintar Pixel Google, ia adalah kes yang berbeza untuk Pixel Watch syarikat, yang masih tidak mempunyai pilihan pembaikan yang pasti untuk skrin yang rosak, menyebabkan pengguna berada dalam limbo.

Apakah pendapat anda tentang sokongan perkakasan dan perisian 7 tahun baharu dengan Pixel 8 atau Pixel 8 Pro? Adakah anda mahu polisi ini menjadi perkara biasa dengan pengeluar lain juga? Kami ingin mendengar pendapat anda.

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya