Google Assistant kini boleh membacakan anda cerita sebelum tidur

110
Google Home Tink Androidpit
© Tink

Bagi mereka yang suka membaca, tiada yang lebih baik daripada berehat di sofa dengan buku yang bagus. Pada penghujung hari apabila anda pulang dari kerja, anda mungkin terlalu letih untuk menumpukan perhatian, terutamanya jika anda menghabiskan hari di hadapan skrin komputer. Ini ialah senario yang sesuai untuk Assistant mengambil bahagian, untuk membacakan buku audio kegemaran anda kepada anda semasa anda berehat, menghirup segelas wain atau memasak.

 • Baru beli Google Home Mini? Berikut ialah cara untuk menyediakannya
 • Pilihan paling berpatutan untuk mendapatkan Assistant di rumah anda: Google Home Mini

Cara membeli buku audio di Gedung Play

Satu langkah penting telah diambil oleh Google pada bulan Januari: untuk mengeluarkan buku audio ke Gedung Play, yang tersedia di 45 negara dan 9 bahasa yang berbeza. Jika anda pergi ke Gedung Play atau Buku Play, anda boleh memilih buku audio yang ingin anda beli, selepas mendengar pratonton, yang membantu anda memutuskan sama ada buku dan narator itu sesuai untuk anda.

Langkah-langkah yang perlu diikuti:

 1. Buka Buku Google Play
 2. Klik pada gambar muka depan buku yang anda minati
 3. Pilih Pratonton Main
 4. Teruskan ke pembayaran, dan anda boleh pergi!

Baik untuk diketahui: Google menawarkan diskaun 50% untuk pembelian buku audio pertama anda. Setelah dibeli, anda tidak semestinya memerlukan Google Home atau versi mininya untuk membacanya, kerana anda juga boleh menggunakan Assistant pada telefon pintar anda. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan salah satu pembesar suara pintar, pengalaman itu pasti akan menjadi lebih baik.

Dengar buku audio di Google Home (atau Mini)

Kini anda mempunyai buku audio anda, ambil segelas wain atau secawan teh anda dan berehat, tetapi sebelum:

 1. Sebut “Ok Google, baca buku/buku audio saya”.
 2. Jika anda mempunyai lebih daripada satu buku audio, lebih tepat “Ok Google, baca…” dan sebut tajuk buku anda
 3. Jika atas sebab tertentu anda tidak mempunyai sebarang buku audio yang dimuat turun, Google Assistant akan memberitahu anda

Berikut ialah beberapa arahan suara lain yang berguna:

 • “Ok Google, jeda.”
 • “Ok Google, bab sebelumnya/seterusnya.”
 • “Ok Google, berapa banyak masa lagi?”
 • “Ok Google, berhenti bermain dalam masa 20 minit.”
 • “Ok Google, siapa yang menulis ini?” atau “Ok Google, siapa pengarangnya?”
 • “Ok Google, baca buku saya [Chromecast name]”: Perintah ini berguna jika anda ingin menggunakan peranti lain dan bukannya tiga yang dibincangkan dalam artikel ini.
Ulasan mini rumah google AndroidPIT 3229

Sebut “Ok Google, baca buku/buku audio saya” dan Assistant akan membacanya untuk anda! / © NextPit

 • Memutuskan antara Google Home Mini atau Amazon Echo Dot?

Apakah kesan keseluruhan?

Dengan beberapa langkah mudah untuk diikuti, anda tidak akan menghadapi sebarang masalah dengan memuat turun umum dan menyediakan ciri buku audio. Pada Google Home Mini saya, respons arahan adalah serta-merta, beralih ke bab seterusnya dan dijeda apabila diperlukan. Perkara yang anda mungkin tidak suka ialah suara narator untuk buku pilihan anda, dan malangnya tidak banyak yang boleh anda lakukan mengenainya.

Secara peribadi, saya menghadapi masalah dengan buku audio: Saya tidak dapat menumpukan perhatian padanya selama lebih daripada 20 minit. Ini bermakna selepas waktu ini saya sama ada akan tertidur atau mula memikirkan perkara lain. Tetapi sudah tentu, itu bukan salah Assistant. Ciri ini mungkin sangat berguna untuk pelbagai situasi: apabila anda melakukan kerja di rumah, memasak atau membaca untuk anak anda jika anda sibuk.

Adakah anda akan berpegang pada buku yang boleh dipercayai atau adakah anda sanggup mencuba buku audio dengan Assistant? Beritahu kami dalam ulasan.