Google Boleh Memperkenalkan Watch Unlock iPhone kepada Android Tidak Lama Lagi

27
nextpit google pixel watch depan2
© nextpit

Apple mempopularkan keupayaan untuk membuka kunci iPhone melalui Apple Watch berdekatan. Kaedah ini berguna jika biometrik iPhone tidak dapat mengesan muka atau cap jari anda dengan betul. Google nampaknya mahu membawa ciri serupa kepada telefon pintar Android dan jam tangan pintar berkuasa Wear OS. Usaha ini boleh dilancarkan tidak lama lagi seperti yang dicadangkan oleh penemuan baharu.

Awal tahun ini, Google menunjukkan ciri Android 13 yang dipanggil Watch Unlock di CES. Bagaimanakah ia berfungsi? Jam tangan pintar yang disambungkan akan dapat membuka kunci telefon Android jika pengesahan awal pada telefon bimbit gagal. Ia juga sangat mudah sekiranya anda memakai topeng muka atau sarung tangan yang mengaburkan biometrik kerana anda tidak perlu mengeluarkannya untuk menggunakan telefon anda.

Berdasarkan penemuan Assemble Debug, Google mungkin hampir mengeluarkan ciri ini. Sumber itu dapat mengekstrak tetapan lengkap klip tentang cara Fungsi Buka Kunci Jam menyokong buka kunci biasa dan mengakses pemberitahuan apabila telefon dikunci.

Google Watch Buka Kunci

Buka Kunci Jam Tangan Google berfungsi dengan meleret ke atas skrin kunci atau mengetik pemberitahuan sebelum membuka kunci pada jam tangan pintar. / © Google

Tambahan pula, ia juga menyatakan bahawa jam tangan pintar yang dipasangkan perlu dibuka kunci dan berdekatan dengan telefon bimbit semasa dipakai oleh pengguna untuk menggunakan fungsi Buka Kunci Jam. Pada masa yang sama, ia menerangkan bahawa pengguna akan dimaklumkan dan boleh mengunci telefon pada jam tangan melalui butang apabila anda menghadapi senario membuka kunci secara tidak sengaja.

Seperti pembuat Android lain, Samsung mempunyai ciri setanding yang tersedia pada telefon pintar Galaxy dan jam tangan Galaxy melalui Smart Lock. Walau bagaimanapun, ini bergantung semata-mata pada jarak atau kedekatan Bluetooth dan tidak menawarkan kawalan gerak isyarat kendiri untuk membuka kunci atau mengunci telefon dengan sengaja daripada jam tangan itu sendiri, yang menjadikannya kurang selamat berbanding Buka Kunci Jam.

Masih tidak jelas jam tangan pintar yang akan menyokong Watch Unlock. Kemungkinan ini akan tersedia terlebih dahulu pada telefon Pixel dan Pixel Watch (ulasan) sebelum diterima pakai oleh OEM lain.

Adakah anda mendapati membuka kunci telefon pintar anda pada jam tangan pintar anda sebagai ciri yang berguna? Beritahu kami dalam ulasan.

Melalui: AndroidPolice
Sumber:
X/u/AssembleDebug