Google Boleh Mengemas kini Earbudnya dengan Pemantauan Denyutan Jantung

9
Semakan NextPit Google Pixel Buds Pro
© nextpit

Jam tangan pintar dan penjejak kecergasan telah berkembang menjadi peranti penjejakan kesihatan yang boleh dipercayai sejak kebelakangan ini dengan memberikan cerapan penting seperti kadar denyutan jantung dan tahap oksigen darah seseorang. Walau bagaimanapun, selain daripada peranti boleh pakai ini, fon kepala mungkin tidak lama lagi membawa keupayaan serupa walaupun tanpa memperkenalkan komponen baharu dan Pixel Buds Google berkemungkinan besar boleh menjadi perintis kepada teknologi itu.

  • Baca juga: Kajian Google Pixel Buds Pro

Pada asasnya, pemantauan kadar jantung didayakan oleh penderia Photoplethysmography (PPG) atau Electrocardiography (ECG) pada peranti boleh pakai berasaskan pergelangan tangan seperti jam tangan pintar. Walaupun komponen ini menangkap metrik dan memberikan bacaan yang tepat tentang status jantung pengguna, reka bentuk yang kompleks dan besar adalah sebab utama pengeluar tidak berjaya menggabungkannya ke dalam fon kepala.

Walau bagaimanapun, nampaknya Google telah menemui penyelesaian kepada kesesakan tertentu ini dan boleh mendayakan pemantauan kadar jantung pada fon telinga wayarles ANC melalui Audioplethysmography atau APG.

Cara pemantauan kadar jantung Google berfungsi pada fon kepala

Yang terbaru laporan penyelidikan daripada gergasi carian (melalui 9to5Google) menyifatkan penggunaan ultrasound tidak boleh didengar atau berintensiti rendah yang dipancarkan oleh fon kepala yang akan dipancarkan di dalam telinga. Bunyi ini bertindak sebagai isyarat probing dan akan dimodulasi oleh penguncupan atau pengembangan permukaan kulit saluran pendengaran yang disebabkan oleh ubah bentuk saluran darah yang juga sejajar dengan degupan jantung.

Selepas itu, bunyi atau gema termodulat kemudiannya akan diambil oleh mikrofon pada papan pada fon kepala. Bunyi itu kemudiannya ditafsir dan dianalisis menggunakan model matematik Google untuk menjana bacaan kebolehubahan kadar denyutan jantung dan kadar denyutan jantung.

Bacaan APG Google menggunakan fon kepala ANC

Konsep APG Google untuk membolehkan bacaan denyutan jantung menggunakan fon telinga wayarles ANC. / © Google

Sejauh manakah pemantauan degupan jantung pada fon kepala boleh dipercayai?

Bagi ketepatannya, Google menguji APG dan mendapati hanya terdapat 3.21 peratus ralat median dalam kadar denyutan jantung dan 2.7 peratus dalam varians kadar denyutan jantung. Mereka juga menyatakan dalam ujian mereka bagaimana APG tidak mudah dipengaruhi oleh bentuk dan warna kulit saluran telinga pengguna atau walaupun fon telinga ditutup sepenuhnya atau sebaliknya. Lebih penting lagi, pengukuran boleh dilakukan semasa pengguna mendengar dengan fon telinga.

Google mengatakan bahawa fungsi boleh diaktifkan pada fon kepala yang membatalkan hingar melalui kemas kini perisian. Malangnya, mereka tidak menyatakan bila ini akan berlaku. Kemungkinan besar mereka perlu melepasi beberapa halangan peraturan dan kelulusan daripada badan pentadbir yang berkenaan sebelum benar-benar dihantar ke Pixel Buds Google terlebih dahulu.

Selain daripada Google, Apple dikhabarkan akan mengusahakan AirPods yang mampu memantau kadar denyutan jantung. Sejak itu, butiran mengenai perkara ini masih kurang. Mungkin ia mungkin membawa ini ke barisan AirPods 2024? Siapa yang tahu pasti?

Adakah anda fikir pengeluar seperti Google harus terus memfokuskan pada meningkatkan ciri kesihatan dan kecergasan pada produk mereka? Sebagai contoh, betapa pentingnya termometer baharu pada Pixel 8 Pro dalam kehidupan seharian anda? Beritahu kami pendapat anda dalam ulasan.

Melalui: 9to5Google
Sumber:
ACM Org


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya