Google di CES 2024: Ciri Baharu Akan Datang ke Android, Google TV dan Banyak Lagi!

40
nextpit Paparan Tablet Google Pixel
© nextpit

Walaupun tiada pameran perkakasan yang dijangkakan, Google telah terus mengambil bahagian di CES 2024 ini. Dalam pembukaan pameran teknologi tahunan itu, syarikat itu mengumumkan banyak ciri perisian baharu yang dirancang untuk ditambah merentasi pelbagai peranti berdaya Android dan Chromecast melalui kemas kini.

  • Baca juga: Semua perkara penting yang anda ketahui tentang Android 14

Kongsi Berdekatan kepada Kongsi Pantas

Mula-mula, alat perkongsian peer-to-peer Android lalai, Kongsi Berdekatan, akan dinamakan semula kepada Kongsi Pantas. Ini selepas spekulasi mengenai rancangan Google untuk meninggalkan ciri jenama sendiri pada akhir tahun lalu.

Akhirnya, syarikat itu mahu menyatukan skema penamaan dengan Samsung, yang telah menggunakan Kongsi Pantas pada telefon pintar dan tablet Galaxynya selama bertahun-tahun. Google berkata penjenamaan semula itu akan bermula bulan depan dan boleh digunakan pada peranti dengan ciri Kongsi Berdekatan.

Kongsi Pantas mempunyai fungsi teras yang sama, termasuk mengurus privasi dengan ciri tersebut, seperti Kongsi Berdekatan. Tetapi terdapat kemas kini pada antara muka di dalam bahagian yang berbeza apabila menggunakan Kongsi Pantas.

Google menambahkan penghantaran muzik pada Pixel Tablet dan Fast Pair pada TV

Google sedang menambah baik cara Tablet Pixel yang didokkan (ulasan) harus berfungsi juga. Khususnya, pengguna telefon Pixel akan dapat menyerahkan main balik muzik dengan lancar melalui YouTube Music atau Spotify ke Tablet Pixel apabila papak didokkan. Senarai main atau runut akan terus dimainkan pada tablet di tempat ia berhenti daripada telefon bimbit.

Menurut Google, ciri pemutus baharu akan tersedia tahun ini, walaupun garis masa yang tepat belum ditentukan.

Tablet Google Pixel

Dengan sistem dok magnetik, mudah untuk memasang dan menanggalkan Tablet Pixel daripada dok pembesar suara. / © nextpit

Walau bagaimanapun, apa yang tersedia serta-merta ialah keupayaan baharu untuk menghantar video TikTok daripada telefon ke peranti sedia Chromecast, seperti kotak teratas dan TV pintar. Kemas kini kemudian akan menambah sokongan untuk menghantar video TikTok secara langsung juga.

Sama seperti rancangan Apple untuk mendayakan AirPlay pada sistem hiburan untuk hotel dan pusat peranginan, Google mengikutinya dengan membenarkan pengguna menghantar pada TV LG terpilih dengan Chromecast terbina dalam di hotel dan hospital. Pada masa yang sama, ia mengalih keluar proses log masuk ke akaun dan kata laluan anda di TV. Tambahan ini dikatakan akan tiba pada tahun 2024.

Google menambah sokongan Fast Pair antara fon kepala dan Google TV

Lewat tahun ini, Chromecast dengan Google TV dan Google TV akan menyokong Fast Pair untuk fon kepala dan pembesar suara. / © Google

Fast Pair ialah kaedah gandingan pantas berasaskan Android Google antara telefon, aksesori dan boleh pakai. Kini, Google berkata bahawa mereka mengguna pakai Fast Pair untuk Chromecast dengan Google TV dan peranti Google TV kendiri untuk menyokong gandingan pantas dengan fon kepala dan pembesar suara akhir tahun ini.

Jadikan TV pintar anda sebagai hab Matter

Kemas kini besar yang akan datang ke skrin besar yang dikuasakan Android dan Google TV pada tahun 2024 ialah sokongan untuk mengubahnya menjadi hab Matter, seterusnya menghapuskan keperluan untuk menyediakan hab atau pembesar suara rumah pintar khusus. Pengguna kemudiannya boleh mengurus aksesori dan peranti Matter yang disambungkan melalui apl Google Home. Keserasian ciri dengan televisyen LG terpilih yang berjalan di webOS juga disebut.

  • Jangan terlepas: Adakah piawaian Perkara itu ditakdirkan untuk gagal?

Peta Google akan memberitahu pengguna EV apabila tiba masanya untuk caj

Berkenaan Android Auto, Google sedang mempertingkatkan platform pemanduannya untuk pengguna kenderaan elektrik. EV dengan Android Auto akan mendapat penyepaduan maklumat bateri kenderaan dengan Peta Google. Sebagai contoh, Peta akan dapat memberitahu anggaran julat sebaik sahaja anda tiba di destinasi anda. Akan ada cadangan untuk stesen pengecasan di sepanjang laluan juga.

Google melancarkan pertama ini kepada unit Ford Mustang Mach-E dan F-150 Lighting dalam beberapa bulan akan datang. Malangnya, tiada tingkap pelancaran yang pasti diberikan untuk pembuat kereta dan model lain.

Antara ciri Android dan Chromecast baharu ini, yang manakah anda rasa amat berguna dalam kes anda? Beritahu kami jawapan anda dalam ulasan.

Sumber:
Blog Google