Google Keep lwn. Notion

37

Adakah anda seorang pelajar, profesional, atau hanya mahu menyusun aktiviti harian anda ke dalam senarai yang mudah diakses? Menyimpan nota boleh membantu anda menyusun senarai tugasan anda dengan cara yang membantu anda sentiasa mengetahui tugasan anda. Syukurlah, terdapat aplikasi pengambilan nota yang berbeza di luar sana untuk anda menilai sebelum memilih pilihan terbaik.

Google Keep lwn. Notion

Contohnya, Google Keep dan Notion ialah dua apl pencatat nota dengan reputasi hebat. Mereka adalah dua daripada pilihan paling popular yang ada. Untuk membantu anda membuat pilihan yang tepat antara kedua-duanya, artikel ini akan membincangkan perkara yang perlu anda ketahui tentang Google Keep dan Notion.

Google Keep lwn. Notion

Google Keep

Google Keep ialah apl pengambilan nota percuma yang popular daripada Google. Aplikasi ini digunakan oleh berjuta-juta orang di seluruh dunia untuk membuat senarai tugasan, nota kajian dan merekod butiran penting lain. Aplikasi ini membolehkan anda menggariskan nota anda dalam format yang berbeza, seperti rakaman, imej, teks dan jadual.

Selain itu, apl ini disepadukan dengan sempurna dengan platform lain, seperti Google Drive, yang membolehkan anda berkongsi nota anda dengan ahli pasukan anda yang lain. Dengan menyepadukan dengan Google Drive, ia menyandarkan data anda secara automatik memandangkan Google Drive ialah sistem storan berasaskan awan.

Tanggapan

Notion ialah aplikasi pengambilan nota bertindan sepenuhnya yang digunakan untuk pengurusan projek dan menjejaki tugas yang sedang dijalankan. Terdapat versi percuma atau beberapa versi berbayar yang menawarkan lebih banyak loceng dan wisel untuk perniagaan dengan saiz yang berbeza. Apl ini dilengkapi dengan berbilang ciri yang membantu pengambilan nota untuk menjadikannya bernilai perhatian anda. Selain itu, Notion boleh membuat senarai tugasan pada pangkalan data yang membolehkan anda mengurus semua projek kritikal anda dari satu titik.

Apl ini direka untuk orang yang mencari ciri pengambilan nota yang lebih maju dan antara muka pengguna yang terperinci. Ia juga sesuai untuk memberi masa kepada diri anda untuk mempelajari cara ciri yang tersedia berfungsi.

ciri-ciri

Bercakap tentang ciri, Google Keep dan Notion terdiri daripada ciri berbeza yang membantu dalam pengambilan nota. Mari belajar lebih lanjut.

Google Keep

Apabila menggunakan Google Keep, anda boleh merakam audio dan menyalinnya kemudian menggunakan ciri transkripsi yang terbina dalam apl. Memandangkan nota disimpan dalam awan, anda boleh mengaksesnya dengan mudah pada komputer atau peranti mudah alih anda, bergantung pada nota yang berdekatan.

Apabila anda menjalankan projek pasukan, Google Keep memberikan anda platform kerjasama yang membolehkan anda berkongsi idea dan mencatat nota dalam masa nyata. Apabila anda selesai menggunakan nota dan tidak memerlukannya dalam masa terdekat, anda hanya boleh mengarkibkannya.

Mengkategorikan nota anda dalam Google Keep juga agak mudah kerana anda boleh melabelkan kerja anda dengan mudah dalam format pilihan anda. Di samping itu, anda mempertingkatkan lagi nota dan memasukkan lukisan atau pautan kepada maklumat penting.

Tanggapan

Tanggapan termasuk templat yang boleh disesuaikan yang boleh anda perhalusi dengan mudah agar sepadan dengan keperluan anda. Ia juga menampilkan alat pengurusan projek yang membolehkan anda meneruskan tugasan berbilang dan mengatur tugas anda dalam rangka kerja tertentu. Ambil perhatian bahawa aplikasi ini juga mempunyai keupayaan seret dan lepas yang membolehkan anda menyusun maklumat dengan mudah.

Anda boleh membuat nota dalam Notion menggunakan format yang berbeza seperti coretan kod, video, audio dan beberapa yang lain. Ia juga membolehkan anda menambah peringatan pada kerja anda berdasarkan tarikh akhir mereka untuk memastikan semua kerja disiapkan tepat pada masanya.

Anda boleh menyepadukan Notion dengan aplikasi lain untuk membantu anda menyusun data anda dengan cara yang lebih mudah diakses. Notion membolehkan anda menyusun nota anda menggunakan penapis, teg dan kategori.

Kefungsian

Walaupun kedua-dua Google Keep dan Notion digunakan terutamanya untuk mengambil nota, ia berbeza dari segi kefungsian.

Google Keep

Google Keep pandai mengambil nota yang ringkas dan pantas, yang menjimatkan masa anda apabila anda tergesa-gesa. Sebaik sahaja anda telah menggariskan nota pantas, anda boleh membuat pengeditan menggunakan alat pengeditan yang dipaparkan pada papan pemuka.

Selain itu, anda boleh mengurus projek anda pada pangkalan data menggunakan alat pengurusan projek. Ini bermakna anda boleh menyepadukan Google Keep dengan aplikasi lain yang digunakan dalam pengurusan projek untuk memastikan anda mempunyai akses kepada peranti yang berbeza untuk kebolehaksesan peringkat atasan.

Anda boleh menggunakan ciri pemformatan lanjutan seperti keupayaan untuk menambah multimedia, jadual dan carta pada nota anda, bergantung pada jenis projek anda.

Tanggapan

Notion menampilkan berbilang ciri pengeditan lanjutan seperti menambahkan coretan pengekodan pada nota anda. Untuk membantu proses selanjutnya, kod tersebut diserlahkan dan dipecahkan dan anda boleh memilih bahasa daripada menu lungsur.

Aplikasi ini juga berintegrasi dengan baik dengan aplikasi lain seperti hamparan untuk menambah baik aktiviti pengurusan projek. Notion juga memberi anda ruang untuk menetapkan tugas, memantau kemajuan dan menyusun fail dengan cara yang berbeza.

Antara Muka dan Reka Bentuk Pengguna

Sebelum memilih aplikasi pengambilan nota, anda, sudah tentu, perlu mempertimbangkan pengalaman pengguna umum untuk memastikan ia sesuai untuk anda. Di bawah ialah perbandingan antara muka dan reka bentuk pengguna Notion dan Google Keep.

Google Keep

Google Keep datang dengan antara muka pengguna ringkas yang menampilkan reka bentuk minimum yang memudahkan anda mempelajari cara mengambil nota dan menyusunnya dalam beberapa minit. Aplikasi ini boleh digunakan pada mudah alih atau desktop kerana ia beroperasi dalam awan.

Reka bentuk minimalis juga memudahkan untuk menavigasi dan anda boleh menyusun nota dalam susunan pilihan atau mewarna latar belakang nota untuk menjadikan projek berkaitan mudah dikenal pasti.

Tanggapan

Notion menampilkan reka bentuk yang bersih dengan pelbagai ciri yang membantu meningkatkan kekhususan aktiviti pengambilan nota anda. Antara muka pengguna memberi anda keupayaan untuk memantau projek yang sedang berjalan, mengetahui siapa yang berada dalam pasukan projek sepintas lalu dan maklumat berguna yang lain.

Ciri seret dan lepas memudahkan anda menyesuaikan antara muka pengguna untuk memudahkan navigasi. Selain itu, berbilang ciri penyesuaian membolehkan anda mereka bentuk ruang kerja anda berdasarkan spesifikasi anda.

Keupayaan untuk menyesuaikan nota boleh membuat peralihan kepada menggunakan Notion sedikit lebih mudah untuk pengguna yang baru dalam pengambilan nota berasaskan aplikasi. Tetapi melaburkan sedikit masa dan usaha untuk mempelajari cara ia berfungsi boleh membuahkan hasil

Gunakan Pengalaman

Apabila anda membuka kedua-dua Google Keep dan Notion, anda akan menyedari bahawa terdapat perbezaan besar dalam pengalaman pengguna.

Google Keep

Google Keep beroperasi seperti papan kenyataan digital di mana anda boleh menyiarkan nota menggunakan pelekat, gambar, menulis memo dan banyak lagi. Anda boleh melabelkan nota anda dengan mudah dalam Google Keep dan menyusun data anda berdasarkan sifat projek yang anda jalankan.

Google Keep dan ciri mudahnya menjadikannya supaya apa yang anda mahukan adalah apa yang anda perolehi. Apl ini juga memberi anda alatan tambahan yang mencukupi untuk melancarkan kreativiti anda dan menyesuaikan buku kerja anda agar sejajar dengan keperluan khusus anda.

Tanggapan

Dengan Notion, anda boleh menyesuaikan setiap bahagian aktiviti mengambil nota untuk memenuhi keperluan anda. Anda boleh mereka bentuk dengan tepat cara anda mahu halaman anda dipaparkan, dan semua halaman baharu yang anda buat diselaraskan pada bar sisi untuk memberi anda pantas semasa bekerja.

Ia juga membolehkan anda membuat subhalaman yang penting dalam membantu anda mengembangkan idea baharu sebelum menghasilkan gambaran yang lengkap. Keupayaan untuk mencipta halaman yang lebih terperinci yang disambungkan kepada idea utama projek memberikan anda produktiviti yang mendalam yang mungkin kurang dengan Google Keep.

Apakah Pilihan Terbaik Antara Google Keep dan Notion?

Walaupun kedua-dua Google Keep dan Notion pandai mengambil nota, Google Keep ialah pilihan yang disukai ramai kerana antara muka ringkasnya yang mudah dinavigasi. Ia mungkin memerlukan sedikit kelebihan berbanding Notion yang mungkin memerlukan mereka yang memilihnya untuk menghabiskan lebih banyak masa dan usaha untuk mempelajari cara ia berfungsi.