Google kini akan memadamkan data aktiviti anda secara automatik secara lalai

82
Pengepala Detik Privasi blue.max 1000x1000
© Google

Google telah mengumumkan bahawa ia tidak lagi akan menyimpan rekod carian anda, sejarah lokasi dan tabiat tontonan YouTube selama-lamanya. Dengan perubahan baharu pada kawalan privasinya, pengguna kini akan memadamkan data peribadi mereka secara automatik selepas 18 bulan secara lalai.

Mountain View mengumumkan langkah itu dalam a catatan blog ditulis oleh Ketua Pegawai Eksekutif Google dan Alphabet, Sundar Pichai, sebagai gergasi teknologi itu berusaha untuk mempromosikan dan memperbaharui kawalan privasinya dalam menghadapi persaingan yang semakin meningkat daripada Apple di jabatan ini. Privasi menjadi ciri utama mana-mana produk atau perkhidmatan teknologi, dan semua orang dalam permainan kini menjual kawalan privasi dan dasar sedemikian.

Pichai menulis: “Semasa kami mereka bentuk produk kami, kami memberi tumpuan kepada tiga prinsip penting: memastikan maklumat anda selamat, mengendalikannya dengan penuh tanggungjawab dan meletakkan anda dalam kawalan. Hari ini, kami mengumumkan penambahbaikan privasi untuk membantu melakukannya, termasuk perubahan pada pengekalan data kami amalan merentas produk teras kami untuk menyimpan kurang data secara lalai.”

Kawalan auto-padam Google telah diperkenalkan tahun lepas, membolehkan pengguna memilih untuk memilih carian, lokasi dan sejarah YouTube mereka dipadamkan secara automatik selepas tiga atau 18 bulan. Pilihan lalai, bagaimanapun, adalah untuk tidak memadamkan apa-apa secara automatik. Itu kini berubah, kerana Google mengesahkan pilihan lalai kini adalah untuk memadam data aktiviti selepas 18 bulan. Untuk Sejarah YouTube, lalai ditetapkan pada 36 bulan.

Google menerangkan cara ia berfungsi dalam catatan blog:

Mulai hari ini, kali pertama anda menghidupkan Sejarah Lokasi—yang dimatikan secara lalai—pilihan autopadam anda akan ditetapkan kepada 18 bulan secara lalai. Autopadam Aktiviti Web & Apl juga akan lalai kepada 18 bulan untuk akaun baharu. Ini bermakna data aktiviti anda akan dipadamkan secara automatik dan berterusan selepas 18 bulan, bukannya disimpan sehingga anda memilih untuk memadamkannya. Anda sentiasa boleh mematikan tetapan ini atau menukar pilihan autopadam anda.

Jika anda telah menghidupkan Sejarah Lokasi dan Aktiviti Web & Apl, Google tidak akan menukar tetapan anda. Walau bagaimanapun, ia akan menghantar peringatan kepada anda tentang kawalan autopadam melalui pemberitahuan dan e-mel dalam produk. Google sudah menghantar e-mel kepada pengguna Gmail yang menjemput mereka untuk melengkapkan apa yang dipanggil “Semakan Privasi” anda.

carian lepas google google 01

Sejarah carian anda kini akan dipadamkan secara automatik selepas 18 bulan secara lalai. / © Google

Lebih daripada 1.5 bilion orang di seluruh dunia mempunyai akaun Google, jadi suis dalam tetapan lalai akan memberi kesan besar pada jumlah data peribadi yang disimpan oleh Google selama-lamanya. Sebelum ini, pengguna terpaksa menukar tetapan autopadam secara manual dengan pergi ke halaman pengurusan akaun mereka.

Pengguna semasa masih boleh memilih pilihan auto-padam tiga bulan, sudah tentu. Tempoh pengekalan lalai tidak digunakan pada produk Google lain seperti Gmail, Drive dan Photos, yang direka bentuk untuk menyimpan kandungan peribadi anda. Anda, sudah tentu, masih boleh memilih untuk menyimpan sejarah carian anda dan data aktiviti lain oleh Google selama-lamanya.

  • Apl untuk paranoid privasi, dan cara melindungi data peribadi anda

Apakah pendapat anda tentang perubahan dalam dasar di Google? Adakah ini cukup untuk mengikuti dasar privasi progresif Apple? Kongsi pendapat anda di bawah talian.

Melalui: Penjaga