Google Lens mendayakan carian imej pada skrin dengan Assistant

75
Kamera hadapan AndroidPIT lg v60 thinq
© NextPit

Dalam acara baru-baru ini, Google melancarkan beberapa peningkatan untuk perkhidmatannya. Walaupun tumpuan adalah pada Bard dan Maps AI chatbot baharu, Lens Google juga ditetapkan untuk menerima peningkatan ketara yang akan membolehkan carian pada skrin melalui Assistant. Berikut ialah cara menggunakan carian imej pada iPhone atau telefon Android anda tanpa meninggalkan apl atau tapak web.

Apl Lens pada peranti mudah alih sudah membenarkan carian imej, tetapi anda memerlukan langkah tambahan untuk menyimpan foto atau tangkapan skrin sebelum anda boleh melakukan carian pada skrin. Google sedang mengemas kini Lens dalam beberapa bulan akan datang, jadi ia boleh menambah keupayaan baharu carian imej pada skrin dengan bantuan Google Assistant.

  • Jangan ketinggalan: Cara mengaktifkan penyemakan imbas Inkognito yang dilindungi pada Android dan iPhone

Cara carian imej pada skrin dilakukan melalui Assistant

Seperti yang ditunjukkan oleh Google dalam klipnya, pengguna boleh mencari imej atau video yang dipaparkan pada skrin dengan memanggil Pembantu dan mengetik ‘Skrin carian’ daripada menu pop timbul. Semasa demo berada dalam apl Mesej, Google mengatakan bahawa carian imej pada skrin akan disokong pada apl dan halaman web lain.

Untuk kebanyakan telefon Android bukan Pixel dan pada iPhone Apple, mengaktifkan Assistant memerlukan menekan butang rumah. Sebagai alternatif, anda boleh mencetuskan Assistant dengan membuka papan kekunci Google dan mengetik ikon mikrofon. Selain itu, anda perlu memasang Lens dan Assistant untuk menggunakan ciri carian imej yang akan datang.

Carian imej pada skrin Google Lens melalui Assistant

Dayakan carian imej pada skrin dalam apl dan halaman melalui Pembantu / © Google; Edit oleh NextPit

Memandangkan Google masih melancarkan carian melalui Assistant, pengguna boleh memilih untuk menangkap foto atau tangkapan skrin dan melalui Lens atau Google Photos untuk melakukan carian imej. Tetapi pada desktop, Chrome sudah mempunyai fungsi carian imej di mana anda boleh terus klik kanan melalui foto untuk memilih Cari imej dengan Google.

Google mengeluarkan pelbagai carian untuk Lens dan Carian

Pada masa yang sama, Google mengumumkan bahawa carian berbilang pada Lens dan Carian kini tersedia di seluruh dunia. Sama seperti tindakan carian imej, anda boleh memperhalusi hasil dengan menambahkan variasi seperti warna pada kereta atau tempat berdekatan untuk membeli item yang dicari.

Adakah anda menggunakan Lens atau carian imej dalam peranti anda juga? Ciri baharu manakah yang anda nantikan untuk mencuba?

Melalui: GSMArena
Sumber:
Twitter/u/GoogleEurope