Google Mematikan Banyak Ciri Pembantu

13
AdobeStock 460052482 Penggunaan Editorial Sahaja
© sdx15/Adobe Stock

Sebelum orang-orang seperti Google’s Bard dan Gemini Nano muncul di tempat kejadian, Assistant ialah sidekick perisian utama untuk hampir semua perkara Android. Kini, gergasi carian internet nampaknya mula menurunkan taraf pembantu berasaskan suara dengan menanggalkan banyak ciri daripadanya dan mula memasukkan AI yang lebih berkebolehan ke dalam produknya.

Dalam catatan blog, Google telah mengumumkan bahawa ia akan mengalih keluar hampir 20 ciri daripada Assistant menjelang 26 Januari 2024. Menurut syarikat itu, mereka membatalkan sokongan untuk ciri tersebut kerana ia kurang digunakan. Dengan berbuat demikian, mereka akan menumpukan pada meningkatkan “kualiti dan kebolehpercayaan” Pembantu Google dengan mengalihkan sumber.

 • Baca juga: Cara menggunakan ringkasan dengan Gemini Nano pada Pixel 8 Pro

Sebahagian daripadanya termasuk mengurus main balik buku audio pada Buku Google Play, resipi dan buku masakan melalui arahan suara serta mengendalikan jam henti pembesar suara dan paparan pintar. Sebaliknya, pengguna diberikan kaedah yang berbeza untuk mengakses atau mengaktifkan fungsi yang sama. Pada masa yang sama, kebanyakan ciri ini masih boleh dikendalikan dengan Assistant baharu dengan Bard chatbot, Google telah mengesahkan.

Google mengakui bahawa terdapat beberapa pengguna akan terjejas dengan langkahnya. Itulah sebabnya Google akan memberikan makluman pada peranti selama 30 hari bermula dari hari pengalihan keluar yang dirancang untuk memberitahu pengguna bahawa fungsi yang mereka cuba akses tidak lagi tersedia.

Menukar cara alat mikrofon beroperasi dalam apl Google dan bar carian

Terdapat juga perubahan besar yang diumumkan untuk cara pintasan mikrofon akan berfungsi pada apl Google dan widget bar carian untuk peranti Android dan Pixel. Google berkata bahawa semua pelancaran dengan alat mikrofon akan mencetuskan hasil carian, mengalih keluar arahan suara bukan web seperti membuka aplikasi atau mengawal peranti pintar yang disambungkan, antara lain.

Pengguna masih boleh memanggil Google Assistant dengan membuka apl secara manual, arahan “Hey Google” atau mengaktifkannya melalui pintasan pada butang rumah atau kuasa. Dari situ, mereka boleh melaksanakan arahan suara dan tugasan yang disokong.

Ciri Google Assistant yang akan hilang

Berikut ialah kemas kini pantas dan mesra tentang perkara baharu dan perkara yang diubah dengan arahan suara untuk perkhidmatan dan peranti Google! Sama ada anda mengurus buku audio, menetapkan penggera atau menggunakan Peta Google, panduan ini akan membantu anda mengikuti perkembangan ciri terkini. Jom terjun!

 1. Buku audio: Kawal buku audio pada Buku Google Play menggunakan arahan suara. Penghantaran daripada peranti mudah alih masih boleh dilakukan.

 2. Penggera: Sediakan penggera media, muzik atau radio pada peranti Google Assistant menggunakan Rutin tersuai atau penggera standard.

 3. Resipi: Cari resipi di seluruh web dan YouTube dengan Google Assistant. Pengurusan resipi pada peranti dan memainkan video pengajaran tidak disokong.

 4. Jam randik: Gunakan pemasa dan penggera pada Paparan Pintar dan Pembesar Suara, tetapi mengurus jam randik tidak tersedia.

 5. Pemesejan Keluarga: Siarkan mesej ke peranti rumah anda, tetapi panggilan suara ke peranti tidak lagi disokong.

 6. E-mel dan Mesej: Arahan suara untuk menghantar e-mel atau mesej video/audio dilumpuhkan. Panggilan suara dan mesej teks kekal berfungsi.

 7. Kalendar Google: Jadualkan acara baharu, tetapi penjadualan semula melalui arahan suara tidak tersedia.

 8. Mod Pemanduan Peta Google: Gunakan kawalan suara untuk navigasi, tetapi Pelancar Apl untuk mesej, panggilan dan media tidak disokong.

 9. Pengumuman Loceng Keluarga: Sediakan ini dengan Rutin tersuai dan bukannya arahan suara.

 10. Meditasi Tenang: Minta pilihan meditasi daripada penyedia media seperti YouTube, tetapi arahan suara terus kepada Tenang tidak tersedia.

 11. Kawalan Suara Fitbit: Aktiviti pada Fitbit Sense dan Versa 3 mesti dikawal menggunakan butang. Jam Tangan Pixel mengekalkan kawalan suara.

 12. Ringkasan Tidur: Boleh dilihat hanya pada Paparan Pintar Google, tetapi anda boleh bertanya tentang butiran tidur pada jam pintar pihak ketiga.

 13. ID Pemanggil: Panggilan daripada pembesar suara dan Paparan Pintar akan mempunyai ID pemanggil hanya dengan Duo.

 14. Anggaran Ulang-alik: Minta masa dan arah perjalanan ulang-alik melalui suara, tetapi anggaran “Pergi ke Tempat Kerja” ambien pada Paparan Pintar tidak tersedia.

 15. Jadual Perjalanan: Semak status penerbangan melalui suara, tetapi bukan jadual perjalanan penuh.

 16. Maklumat Hubungan: Buat panggilan ke kenalan anda, tetapi meminta maklumat hubungan terperinci tidak disokong.

 17. Tindakan Suara: Tindakan seperti menghantar pembayaran, membuat tempahan atau menyiarkan di media sosial melalui suara dilumpuhkan. Gunakan arahan suara untuk membuka apl yang dipasang.

Berapa kerap anda menggunakan Google Assistant pada peranti anda? Pernahkah anda menggunakan mana-mana ciri yang disenaraikan di atas? Beritahu kami pendapat anda tentang perubahan ini.

Sumber:
Google