Google membunuh sokongan perisian Pixel 4 (XL) bulan ini

111
AndroidPIT google pixel 4 butang ggl
© NextPit

Semasa Google memperkenalkan Pixel 7 (Pro) minggu ini, ia juga menghantar model lain ke limbo. Pixel 4 dan Pixel 4 XL telah dilancarkan pada 2019 dan akan genap tiga tahun pada bulan ini. Ia juga mencadangkan bahawa keluaran perisian Google pada Oktober boleh menjadi yang terakhir untuk duo Pixel ini selepas sokongan terjamin selama tiga tahun.

TL;DR

  • Keluaran perisian Pixel seterusnya boleh menjadi yang terakhir untuk Pixel 4 (XL).
  • Pixel 4 dan Pixel 4 XL Google hanya mempunyai sokongan perisian selama 3 tahun.
  • Kemas kini perisian yang akan datang dirancang untuk menyelesaikan beberapa isu pada peranti Pixel.

Google mungkin pembangun utama Android, tetapi ini tidak bermakna mereka terlalu murah hati dengan sokongan perisian pada perkakasan mereka sendiri. Gergasi carian hanya mula memperkenalkan bantuan perisian terjamin lebih lama dengan Pixel 6 dan Pixel 6a. Mereka juga dijangka menawarkan perkara yang sama pada Pixel 7. Barisan yang lebih lama seperti Pixel 5 dan Pixel 4 mendapat peningkatan dan barangan Android OS Android yang sangat sedikit.

  • Tidak mahu Google Pixel? Lihat perbandingan terbaik Xiaomi vs Samsung kami.

Tampalan perisian seterusnya akan membawa banyak pembetulan daripada audio kepada antara muka pengguna dan ketersambungan. Google menghantar kemas kini ke peranti Pixel yang serasi pada bulan ini. Malangnya, keluaran itu dapat melihat tampung terakhir yang ditawarkan untuk Pixel 4 dan Pixel 4 XL.

Tidak semua model Google Pixel 4 akan menggigit debu akhirnya. Kedua-dua Pixel 4a dan Pixel 4a 5G telah dilancarkan hampir setahun kemudian daripada rakan sejawat vanila mereka. Jadi, mereka adalah baik untuk menerima tampung perisian dan kemas kini sehingga suku ketiga 2023.

Perisian Pixel terakhir

Seperti pada Pixel 3, Google mungkin tidak akan meninggalkan Pixel 4 dan Pixel 4 XL sepenuhnya pada Oktober ini. Ada kemungkinan mereka boleh menghantar tampalan perpisahan antara November atau Disember tahun ini. Atau mungkin tampung kecemasan untuk menyelesaikan kebimbangan keselamatan utama yang akan muncul secara tidak dijangka.

Sebaliknya, inisiatif yang akan datang daripada Kesatuan Eropah boleh memaksa pengeluar termasuk Apple untuk melanjutkan sokongan pengguna untuk telefon pintar dan tablet. Sebaik sahaja menjadi undang-undang, ia akan merangkumi langkah-langkah kemas kini perisian yang dijamin selama sekurang-kurangnya 5 tahun.

Pada pendapat anda, berapa tahunkah pengilang perlu menyediakan sokongan perisian pada peranti mereka? Biar kami mendengar jawapan anda — kami sedang mendengar.