Google memperkenalkan ciri pengesanan batuk dan dengkuran dengan siri Pixel 7

95
Kesejahteraan digital masa skrin samsung NextPit
© Framesira/Shutterstock

Google membolehkan anda menjejak tidur anda tanpa memakai jam tangan pintar atau penjejak kesihatan. Bersama-sama dengan pengumuman Pixel 7 dan Pixel 7 Pro, Google turut mempersembahkan pelbagai ciri perisian eksklusif untuk kedua-duanya. Salah satu penyertaan yang menarik ialah pengesanan Batuk dan Dengkuran yang menggunakan cip Tensor G2 baharu dengan pembelajaran mesin yang dipertingkatkan.

TL;DR

  • Google memperkenalkan Pengesanan Batuk dan Dengkuran dengan Pixel 7.
  • Ciri ini menggunakan mikrofon peranti untuk memantau tidur anda.
  • Pengguna boleh melihat data dalam apl Kesejahteraan Digital.

Pengesanan Batuk dan Dengkuran mempunyai konsep yang serupa dengan Sleep Sensing of Nest Hub 2 atau penjejak tidur Halo Rise baharu Amazon. Walau bagaimanapun, ciri ini bergantung sepenuhnya pada mikrofon dalam Pixel 7 (Pro) untuk merakam batuk dan dengkuran semasa anda tidur dan bukannya menggunakan penderia gerakan ambien bertenaga rendah.

  • Jangan terlepas: Perbandingan Pixel 7 vs Pixel 7 Pro – Apakah perbezaannya?

Hasilnya disepadukan dalam ringkasan waktu tidur harian apl Kesejahteraan Digital. Pengguna boleh mengetahui dengan tepat masa batuk serta tempoh dengkuran dalam jam dan minit, yang dibentangkan dalam garis masa yang berasingan. Tambahan pula, ciri tersebut harus diaktifkan terlebih dahulu dan memerlukan pengguna menetapkan jadual waktu tidur pada apl.

Pengesanan Batuk dan Dengkuran Google pada Pixel 7 Pro melalui apl Kesejahteraan Digital

Pixel 7 Pro Google dilengkapi dengan Pengesanan Batuk dan Dengkuran tersedia pada apl Kesejahteraan Digital / © Google / Twitter/u/Mishaal

Tidak jelas sama ada Google akan menambah baik apl dengan pengesanan tidur automatik. Tetapi itu adalah sesuatu yang kami nantikan, terutamanya dengan keupayaan AI peranti Pixel yang semakin pintar. Selain ciri kesihatan standard, apl Kesejahteraan Digital juga menambah kawalan ibu bapa.

Dari segi privasi, Google mengatakan bahawa proses itu berlaku dalam peranti dan data tidak dihantar ke awan atau pelayan luaran. Google belum mengesahkan sama ada ciri itu eksklusif sepenuhnya dengan siri Pixel 7 atau mana-mana peranti yang dilengkapi dengan Tensor G2.

Apakah pendapat anda tentang telefon pintar yang mempunyai ciri pintar untuk meningkatkan penjejakan kesihatan dan kecergasan? Adakah anda fikir mereka akan menjadi boleh dipercayai sebagai jam tangan pintar? Biar kami mendengar jawapan anda.

Melalui: XDA
Sumber:
Twitter/u/Mishaal