Google Menamakan Semula Ciri Kongsi Berdekatan Android kepada Kongsi Pantas

29
nextpit Paparan Google Pixel 8 Pro
© nextpit

Google memperkenalkan ciri Kongsi Berdekatan sebagai alat perkongsian lalai untuk fail dan multimedia pada peranti Android pada tahun 2020. Dan dalam beberapa tahun ciri itu telah wujud, nama itu tidak cukup mencipta kesan yang menarik jika dibandingkan dengan AirDrop Apple atau peer-to -rakan sebaya SHAREit. Langkah terbaharu daripada Google ialah menjenamakan semula ciri tersebut kepada Kongsi Pantas, mungkin menjadikannya lebih mudah diingati oleh pengguna.

  • Baca juga: Cara berkongsi fail antara Android dan Windows dengan mudah

Seperti yang ditemui oleh penipu Kamilia Wojciechowska, kemas kini baharu GMS atau apl Perkhidmatan Google Play dengan versi 23.50.13 menyertakan pengesahan bahawa Kongsi Berdekatan kini akan dipanggil Kongsi Pantas. Setelah kemas kini dipasang, kotak teks pop timbul muncul dengan kata-kata tentang penamaan semula alat. Ia juga disebut dan menunjukkan logo yang dikemas kini untuk Kongsi Pantas.

Bukan sahaja nama dan logo yang baru. Seperti yang dilihat dalam tangkapan skrin yang dikongsi, antara muka papan pemuka, skrin penghantaran dan tetapan pantas ciri itu juga telah ditukar kepada rupa yang lebih bersih dan memberi satu tanda pada reka bentuk Material You pada Android 14 OS.

Ciri Kongsi Pantas Google pada Android

Google telah menamakan semula Nearby Share kepada Quick Share pada Android / © X/u/KamilaW

Menariknya, Samsung turut menggunakan nama Quick Share yang sama pada OneUI selain mempunyai Nearby Share dalam beberapa aplikasi semasa berkongsi. Belum ada pengesahan lagi sama ada ia bermakna Samsung akan menggunakan Kongsi Pantas Google dalam masa terdekat, termasuk kaedah dan susun atur pada peranti Galaxynya.

Pada masa ini, kemas kini dengan perubahan segera tersedia untuk Google Pixels yang menerima kemas kini apl Perkhidmatan Google Play baharu. Tidak jelas sama ada bila penjenamaan semula tiba sepenuhnya kepada peranti bukan Pixel dan platform lain di mana Nearby Share digunakan, seperti dengan komputer riba Windows, kerana tiada siaran akhbar rasmi daripada Google sendiri. Mungkin, kita boleh mendengar lebih banyak lagi dalam beberapa minggu akan datang atau apabila Android 15 diumumkan.

Nama manakah yang anda suka antara Kongsi Berdekatan atau Kongsi Pantas? Beritahu kami dalam ulasan.

Melalui: 9to5Google
Sumber:
X/u/Za_Raczke