Google menambahkan Matter pada Android dan Nest – Ini ialah peranti yang serasi

80
Pengulang penghala wifi google nest AndroidPIT
© NextPit

Google telah mengumumkan bahawa Matter kini tersedia untuk memilih peranti Home dan Nest. Ini bermakna peranti yang diperakui Matter tanpa mengira jenama atau bentuk kini boleh ditambah dan diuruskan pada pembesar suara dan hab rumah pintar Google ini. Gergasi carian itu juga mengemas kini Android untuk berfungsi dengan cekap dengan Matter.

Matter ialah standard rumah pintar baharu yang dibangunkan dan disokong oleh syarikat termasuk Google, Apple, Samsung dan Amazon. Protokol ini akan membolehkan saling kendali antara peranti rumah pintar dan platform rumah yang berbeza. Google ialah salah satu pemain yang menghantar Matter ke perantinya manakala yang lain seperti Amazon dijadualkan akan menyusul tidak lama lagi.

Peranti Google Home dan Nest yang mana menyokong Matter

Google sedang mengemas kini model Google dan Nest yang serasi secara automatik untuk menyokong Matter, jadi anda tidak perlu mengikuti sebarang proses yang membosankan. Ia tersedia untuk lapan model yang juga akan bertindak sebagai hab untuk mengawal beribu-ribu produk yang diperakui oleh Matter.

• Pembesar suara pintar Google Home
• Google Home Mini
• Nest Mini
• Audio Nest
• Nest Hub
• Nest Hub gen ke-2
• Nest Hub Maks
• Nest WiFi Pro

Pada masa yang sama, Nest Hub 2nd, Nest Hub Max dan Nest WiFi Pro akan bertindak sebagai penghala Thread selepas kemas kini. Secara khusus, Thread ialah protokol rangkaian mesh baharu berkuasa rendah yang lebih selamat dan fleksibel daripada standard lama seperti Zigbee.

Perkara untuk Android

Bukan sahaja perkakasan rumah pintar Nest yang berdiri sendiri akan mendapat manfaat daripada kemas kini ini. Google sedang mengemas kini Fast Pair untuk telefon pintar dan tablet Android agar berfungsi dengan Matter. Ini akan menjadikan gandingan peranti Matter ke rangkaian pilihan dan Google Home lebih pantas. Memindahkan peranti ini ke apl dan ekosistem rumah pintar yang lain juga boleh dilakukan.

Lebih penting lagi, Google mengatakan bahawa kawalan berbilang pentadbir merentas platformnya dengan Samsung akan datang pada tahun 2023. Setelah tersedia, pengguna kedua-dua ekosistem boleh mengawal peranti rumah pintar yang serupa selagi ia dibenarkan dari kedua-dua hujung. Samsung dan Amazon mempunyai perkongsian yang sama tetapi belum mengumumkan ketersediaan.

Ekosistem rumah pintar manakah yang anda gunakan di rumah? Adakah anda fikir Google dan Apple juga perlu menambah berbilang pentadbir di antara mereka? Kami ingin mendengar pendapat anda tentang perkara ini.