Google menampar “AI” dalam aplnya untuk menentang ChatGPT

92
Carian Google Langsung dari Paris
© Google

Selepas ChatGPT mengambil perhatian dunia teknologi, semua mata beralih kepada Google untuk melihat bagaimana gergasi carian itu akan menjawab ancaman “AI”. Dan dalam acara “Langsung dari Paris”, syarikat itu tidak dapat menyembunyikan bahawa mereka juga terkejut dengan memasukkan kata kunci ke dalam carian, terjemahan, peta dan apl seninya.

Google nampaknya tidak menyembunyikan keseronokannya, dengan mengumumkan Bard beberapa jam sebelum Microsoft mengumumkan usaha mereka sendiri dalam carian AI dalam Bing, dikuasakan oleh ChatGPT OpenAI.

Google mencadangkan bahawa ciri AI tidak akan mencuri lawatan di tapak web

Google mencadangkan bahawa ciri AI tidak akan mencuri lawatan ke tapak web, satu perkara yang dibangkitkan selepas pengumuman Bing+ChatGPT / © Google

Carian dikuasakan AI

Bukan rahsia lagi bahawa Google sedang berusaha untuk menambah ciri AI pada enjin cariannya, dengan pelaburannya dalam Model Bahasa untuk Aplikasi Dialog (LaMDA) mengakibatkan berita janggal pada Jun 2022 bahawa seorang jurutera mendakwa chatbot AI yang dikuasakan oleh kesedaran yang dibangunkan oleh ciri tersebut. .

Skynet mengetepikan perasaan, apa yang ditunjukkan oleh syarikat pada hari Rabu (8) ini tidak jauh berbeza daripada apa yang ditunjukkan oleh Microsoft dengan Bing+ChatGPT.

Pertanyaan mengembalikan jawapan yang kompleks, dengan pilihan untuk meminta butiran lanjut tentang perkara tertentu yang dibangkitkan pada ulasan produk, contohnya. Mudah-mudahan, itu akan mengurangkan keperluan (bagi sesetengah orang) untuk tambah penapis forum (aka “reddit”) dalam borang carian.

Malangnya, akses kepada Bard masih ditutup kepada “penguji yang dipercayai”, di dalam dan di luar syarikat, tanpa anggaran ketersediaan yang lebih luas. Apabila kami meminta akses ujian kepada alat WIP, Google membalas dengan:

Seperti yang dikongsi dalam catatan blog kami, kami membuka Bard kepada apa yang kami panggil “Penguji Dipercayai” minggu ini, sebelum menjadikannya tersedia kepada khalayak yang lebih luas dalam beberapa minggu akan datang. Malangnya, kami tidak dapat memberikan anda akses ujian pada masa ini, tetapi kami akan memberitahu anda jika perkara itu berubah.

Dalam berita yang lebih menjanjikan, Google mengumumkan bahawa alat AI bahasa generatifnya akan tersedia sebagai API kepada pembangun yang berminat, dengan akses awal bermula pada bulan Mac.

Lens dan terjemah

Tersedia sekarang ialah beberapa ciri baharu pada apl Terjemah. Google mengumumkan 33 bahasa tambahan untuk kegunaan luar talian, termasuk Kurdish, Yiddish, Basque dan Latin.

Google Lens akan "lengkap" imej latar belakang diterjemahkan menggunakan AI
Google Lens akan “lengkap” menterjemah imej latar belakang menggunakan AI / © Google

Terjemahan imej dengan apl Lens akan menampilkan penapisan latar belakang AI untuk menggabungkan teks secara semula jadi ke dalam adegan, mengelakkan keperluan untuk melukis kotak berwarna di sekeliling teks yang diterjemahkan. Ciri ini memerlukan 6 GB RAM pada peranti Android dan sedang dilancarkan sekarang.

Peta Google: AI + AR

Apl Peta meneruskan perarakannya ke arah mencipta semula planet ini—atau sekurang-kurangnya bandar utama Amerika dan Eropah—dalam 3D. Langkah seterusnya ialah ciri Immersive View, yang menggunakan beribu-ribu imej untuk menjana perwakilan 3D bandar dan ruang dalaman.

Dalam demonstrasi Simulator Penerbangan yang menyeramkan, Prabhakar Raghavan, Naib Presiden Kanan Google, menunjukkan cara ciri itu boleh digunakan untuk bukan sahaja menunjukkan pintu masuk dan keluar dalam muzium tetapi juga melihat tempat itu dalam keadaan cuaca yang berbeza, masa dalam hari dan mempunyai idea tentang betapa sesaknya tempat itu.

Walaupun Immersive View dilancarkan hanya di London, Los Angeles, New York, San Francisco dan Tokyo, ciri ini sudah dijanjikan untuk Amsterdam, Dublin, Florence dan Venice.

Lebih meluas ialah ciri paparan Langsung Dalaman untuk navigasi realiti tambahan (AR) di lapangan terbang, pusat membeli-belah dan stesen kereta api. Ciri untuk membantu mencari tandas, pondok sewa kereta, tempat teksi dan banyak lagi sedang dikembangkan kepada “lebih daripada 1,000 tempat baharu dalam beberapa bulan akan datang”.

Peta Google akan mengoptimumkan laluan untuk kereta elektrik

Peta Google akan mengoptimumkan laluan untuk kereta elektrik dengan mempertimbangkan julat dan pengecas yang tersedia / © Google

Untuk membantu menyelesaikan “kebimbangan jarak jauh”, kereta EV dengan Peta Google terbina dalam akan mendapat banyak ciri untuk mengoptimumkan perjalanan. Aplikasi ini akan mencadangkan tempat pengecasan terbaik pada laluan apabila perlu, dengan mengambil kira julat dan penggunaan tenaga yang dilaporkan kereta itu.

Navigasi EV juga akan menampilkan ikon baharu untuk pengecas “sangat pantas” untuk meminimumkan perhentian sepanjang perjalanan. Hasil carian juga akan menyerlahkan tempat dengan stesen pengecasan di tapak seperti pusat beli-belah dan pasar raya.

Google juga mempamerkan beberapa ciri untuk apl Seni & Budaya yang dikuasakan AR, dengan lebih banyak objek AR tersedia, termasuk karya seni. Seperti kebanyakan ciri lain di atas, objek baharu akan dilancarkan secara progresif, bermula dengan pasaran berbahasa Inggeris.

Apakah pendapat anda tentang pengumuman Google? Adakah anda mengharapkan lebih banyak daripada gergasi carian? Adakah anda fikir Microsoft mencuri petir dengan bekerjasama dengan ChatGPT? Kongsi pandangan anda dalam komen di bawah!

Sumber:
Google