Google Mendayakan Ciri Pemeriksa Kesihatan Bateri pada Android 14 OS

13
NextPit Kamera Depan Google Pixel 7a
© NextPit

Tidak dinafikan bahawa Android mempunyai kelebihan unik berbanding iOS, tetapi terdapat juga ciri penting yang masih kurang atau belum dapat dilaksanakan berbanding dengan yang terakhir. Salah satunya ialah pemeriksa kesihatan bateri untuk iPhone, yang telah diperkenalkan bertahun-tahun yang lalu. Nampaknya, Google boleh mendayakan keupayaan yang sama dalam OS Android 14 yang akan datang.


  • Baca juga: Google Photos Magic Editor menggunakan AI untuk mengedit gambar anda

Petunjuk baharu tentang Google mendayakan penyemak kesihatan bateri khusus pada telefon dan tablet Android melalui keluaran akhir Android 14 telah ditemui. Menurut pembangun Mishaal Rahman, beberapa set sistem dan API awam telah dihantar oleh gergasi carian itu ke versi beta semasa Android 14.

Pada masa ini, fungsi API ini termasuk laporan status bateri sistem yang luas seperti tarikh pembuatan dan kiraan caj, antara lain. Selain itu, terdapat juga kesihatan bateri dalam peratusan atau ciri seperti iOS yang memberikan pengguna maklumat tentang baki kapasiti sebenar bateri peranti dalam sistem.

Pemeriksaan Kesihatan Bateri Android 14 OS

Apl Batt berasaskan Android 14 baharu yang menyemak status kesihatan bateri peranti anda dan tarikh pembuatan. / © Twitter/u/MishaalRahman

Pembangun telah menunjukkan tangkapan skrin perkhidmatan yang dipanggil Batt yang sudah menggunakan API baharu. .Apl pihak ketiga menunjukkan butiran seperti peratusan status kesihatan bateri, kitaran pengecasan dan tarikh pembuatan. Kesemua ini mungkin boleh dicerminkan dalam paparan peringkat sistem jika Google akhirnya menambahkan ciri tersebut dalam Android 14, walaupun ia masih bergantung pada pengeluar tentang cara mereka mahu menyepadukannya pada peranti mereka.

Google telah pun pratonton Android 14 OS kembali pada 2023 I/O. Binaan semasa masih dalam Beta 2.1 dengan versi stabil dijangka akan dilancarkan dalam beberapa bulan dan keluaran muktamad akan dimulakan pada musim luruh, berkemungkinan mengenai peranti Pixel dahulu.

Apakah pendapat anda tentang OS Android yang memperoleh ciri pemeriksaan kesihatan bateri? Adakah anda mendapati ia berguna pada peranti anda? Beritahu kami dalam ulasan.