Google mungkin mendayakan pemindahan eSIM pada Pixel dan Android tidak lama lagi

102
nextpit cara buka wira slot sim
© NextPit

Apple telah mempelopori telefon pintar eSIM sahaja dengan iPhone 14. Walaupun OEM Google dan Android masih belum yakin sepenuhnya dengan pendekatan itu, gergasi carian itu sekurang-kurangnya boleh mula menyokong pemindahan profil eSIM sebelum menggugurkan slot SIM fizikal sepenuhnya.

Salah satu kelebihan mempunyai eSIM (Modul Identiti Pelanggan terbenam) ialah anda boleh menyimpan berbilang kad maya pada satu telefon bimbit. Ia juga membolehkan pengguna beralih ke rangkaian lain dengan mudah tanpa perlu memasukkan kad baharu. Bergantung pada pembawa, anda hanya boleh melompat ke telefon baharu dan kemudian memindahkan profil eSIM anda serupa dengan apa yang mungkin dengan iPhone.

  • Jangan terlepas: Apakah eSIM dan bagaimana ia berfungsi?

pemindahan profil eSIM untuk Android

Sehubungan itu, Google kini menguji ciri ini pada binaan OS Android 13 pembangun terbaharu. Penemuan itu dikesan oleh MishaalRahman yang mencadangkan bahawa Google boleh mendayakan ini terlebih dahulu pada beberapa telefon Pixel termasuk Pixel 7 (Pro) di mana anda boleh memindahkan profil eSIM dengan mudah.

Memandangkan variasi perkakasan antara peranti Android, sumber itu tidak menyangka akan wujud keserasian yang lebih luas semasa pelancaran. Adalah selamat untuk mengatakan bahawa ini pada mulanya akan berfungsi untuk Pixel-to-Pixel walaupun kami tidak memutuskan bahawa ia akan dikembangkan kepada telefon bukan berjenama Google seperti Galaxy S22 dan Galaxy S23 yang akan datang.

Membuka dulang SIM dengan klip kertas.

Nampaknya anda cuba membuka dulang SIM! / © NextPit

Satu lagi keupayaan eSIM yang disebut tetapi belum disahkan lagi ialah penukaran profil daripada SIM fizikal kepada eSIM yang sudah tersedia pada iPhone 14 (Pro). Pembangun menambah bahawa ini mungkin tiba pada Android tetapi percaya ia akan terhad kepada beberapa peranti.

Kewujudan pemindahan eSIM tidak menjamin bahawa Google akan melancarkannya dengan serta-merta pada Android 13. Ada kemungkinan ia akan mengambil satu lagi versi sistem pengendalian utama sebelum ciri itu dipanggang sepenuhnya untuk telefon pintar Android. I/O 2023 akan datang dengan Android 14 di atas meja mungkin menyediakan tempat yang sempurna untuk mengumumkan alat yang dinaik taraf ini.