Google Nearby: adakah anda menikmati pengalaman anda di mesin layan diri itu?

106
AndroidPIT Koleksi Google
© NextPit

Saya akan memberitahu anda kisah benar tentang bagaimana pada suatu petang seorang rakan sekerja saya, Stefan Möllenhoff, pergi membeli sebungkus gula-gula getah dari mesin layan diri dan beberapa saat kemudian, dia menerima mesej bertanyakan bagaimana pengalamannya. Tunggu sekejap! Bagaimana telefonnya tahu dia baru membeli gula-gula getah? Ini semua terima kasih kepada Google Nearby, begitulah caranya. Jika anda agak panik, artikel ini sama ada akan menenangkan anda atau hanya akan membuatkan anda lebih menggerunkan.

  • Apakah cabaran utama yang dihadapi AI pada tahun 2017?
  • Perkara yang diharapkan daripada Google pada 2017

Apakah Nearby dan bagaimana ia berfungsi?

Google Nearby telah diperkenalkan semasa Google I/O 2016, jadi kami tidak boleh mengatakan bahawa mereka tidak memberi amaran kepada kami. Oh, anda bukan peminat besar Google untuk menonton setiap persidangan mereka? Nah, mungkin sudah tiba masanya untuk kita mulakan, terutamanya memandangkan telefon kita kepunyaan mereka dan mereka terus menambah jenis ciri ini. Kita hanya boleh mengadu tentang mereka “mengintip kita” jika kita tahu bagaimana mereka melakukannya, bukan?

Pada asasnya, Nearby membolehkan kita berkomunikasi dengan perkara di sekeliling kita. Untuk melakukan ini, ia menggunakan API awam, bermakna kami tidak perlu “bersambung” – anda hanya perlu berjalan ke peranti berkenaan. Ringkasnya, ia adalah versi kod QR yang dipertingkatkan, tetapi kini anda tidak perlu mengeluarkan telefon pintar anda, mencari Apl pengimbasan, dsb. Ini menjadikan semuanya lebih lancar.

Tangkapan skrin 20170224 105153

Ini ialah Google Nearby. / © NextPit

Syarikat itu, Beaconsinside, telah mula memasang peranti beacon dalam mesin layan diri yang anda temui di beberapa ruang awam, seperti stesen kereta api tempatan anda. Prosesnya mudah: peranti ini menghantar URL, yang dipaparkan pada telefon pintar kami sebagai pemberitahuan Berdekatan.

Ini semua berkat sesuatu yang dipanggil ‘Web Fizikal’, yang membolehkan kita “bercakap dengan objek.” Sekarang, di sinilah perkara menjadi menarik. Anda mungkin pernah mendengar tentang ‘Internet of Things’, ini adalah satu lagi aspek ini. Ia akan membuatkan mesin layan diri berkomunikasi dengan kami untuk bertanya bagaimana pengalaman kami dan perkara yang boleh mereka perbaiki.

  • Bagaimanakah IoT akan mengubah hidup kita
  • Apakah cabaran utama yang dihadapi AI pada tahun 2017

Apakah yang anda ingin stok mesin layan diri anda?

Ini adalah soalan yang mereka ajukan kepada Stefan selepas dia membeli pek gula-gula getahnya. Memandangkan ini adalah kali pertama dia melakukan perkara ini, dia menerima penjelasan tentang cara Nearby berfungsi dan, di bahagian bawah paparan, pautan untuk bertindak balas. Selain itu, dia juga boleh membaca maklumat pemakanan tentang produk yang ditawarkan oleh mesin layan diri.

google andrpidpit berdekatan 2

Dalam bahasa Jerman, maaf. Dalam gambar pertama, kita melihat “Maklum Balas zum Snackautomaten”; dalam gambar kedua, soalan tentang produk yang dia ingin lihat ditambah; dalam imej terakhir, maklumat pemakanan. / © NextPit

Stefan memutuskan untuk menghubungi Beaconsinside untuk mengetahui lebih lanjut. Ini semua berkat dia, saya menulis artikel ini. Dia menerima e-mel dengan maklumat dan keratan berita dengan wawancara yang menarik. Malangnya, ia dalam bahasa Jerman jadi saya tidak boleh berkongsi dengan anda di sini, tetapi saya ingin memberitahu anda tentang sesuatu yang saya fikir perlu ditunjukkan.

Menggunakan kaedah ini, perniagaan menerima secara purata sekitar 400 hingga 500 pendapat setiap hari tentang perkara yang pengguna ingin mesin layan diri mereka dibawa. Hasilnya, mereka telah menambah dua produk baharu terima kasih kepada permintaan pelanggan. Kami menghadapi cara baharu untuk memasarkan dan berinteraksi dengan pengguna.

Kemungkinannya tidak berkesudahan. Dari perhentian bas yang boleh memberitahu anda dengan tepat bila bas seterusnya akan datang untuk menerima menu interaktif pada telefon pintar anda sebaik sahaja anda melangkah masuk ke dalam restoran. Kedua-dua perkara ini akan membantu kita untuk tidak kehilangan kesabaran.

Bolehkah ia berlaku kepada saya?

Ya, jika telefon anda menjalankan Android 5.0 atau lebih tinggi dan dilengkapi dengan Bluetooth, kemungkinan besar telefon anda mempunyai ciri ini. Jika anda tergolong dalam 35 peratus pengguna yang mempunyai telefon pintar yang tidak mempunyai Bluetooth, maka telefon anda adalah anti-sosial dan tidak akan bercakap dengan apa-apa. Anda boleh mengetahui lebih lanjut dengan pergi ke Tetapan > Google > Berdekatan. Anda akan mendapat penjelasan kecil tentang ciri ini dan anda juga boleh menambah pintasan pada skrin utama anda.

Adakah kita mahu berkomunikasi dengan sesuatu?

Saya mesti mengakui, apabila saya mula-mula mendengar tentang pengalaman Stefan semuanya kelihatan sangat pelik. Saya rasa ingin mematikan telefon saya dan mencari sudut gelap di dalam almari di mana saya boleh menyembunyikannya. Sebaliknya, kita tidak boleh menghalangnya daripada terus maju. Jadi, dalam keadaan ini, perkara terbaik yang boleh kita lakukan ialah menyesuaikan diri dengan status quo baharu. Sekarang saya lebih berpengetahuan, saya dapat melihat betapa bergunanya ia. Walaupun, pada akhirnya, ini bermakna bahawa di mana sahaja kita pergi kita dirakam. Kita tidak boleh memilih laluan yang akan diambil oleh teknologi, tetapi kita boleh memilih sama ada untuk menjadi sebahagian daripadanya atau tidak. Kita tidak boleh lupa bahawa kita masih mengawal tindakan kita dan semakin banyak yang kita tahu, semakin banyak pilihan yang kita ada.

Saya harap saya telah membantu memberi penerangan tentang teknologi ini supaya kini anda boleh memutuskan sendiri sama ada anda mahu menggunakannya atau tidak. Nah, apa pendapat anda? Adakah anda berpuas hati bahawa telefon pintar anda berusaha lebih untuk membantu anda dalam kehidupan seharian anda? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.