Google Pixel 9 Mungkin Mengguna pakai Reka Bentuk Pengecasan Halo MagSafe Apple

46
nextpit Ujian Kamera Google Pixel 8 Pro
© nextpit

Standard pengecasan wayarles Qi2 Konsortium Kuasa Tanpa Wayar yang akan datang adalah berdasarkan reka bentuk MagSafe Apple, yang membolehkan pengecasan yang lebih cekap dan lebih pantas berbanding dengan Qi asal. iPhone 15 adalah antara peranti pertama yang disokong oleh standard. Kini nampaknya Google mungkin menggunakan reka bentuk yang sama seperti Apple pada telefon Pixelnya, mungkin bermula dengan Pixel 9.

  • Juga menarik untuk dibaca: Petua dan petua teratas untuk menjimatkan hayat bateri telefon anda

WPC telah mengumumkan bahawa ia telah selesai mengosongkan pensijilan yang diperlukan untuk Qi 2. Selepas itu, kumpulan pertama aksesori berdaya Qi2 akan tiba tidak lama lagi, dan menjangkakan bahawa ini akan siap untuk iPhone 15 (semakan) menjelang musim cuti tahun ini dan mendahului pengeluar lain.

Google bertukar kepada pengecasan wayarles Qi2 pada Pixel 9 (Pro)

Tetapi selain daripada Apple, tiada OEM Android masih mengesahkan peranti mana yang akan menyokong Qi2. Walau bagaimanapun, mungkin terdapat petunjuk berdasarkan penemuan The Verge dan Google berkemungkinan akan menjadi antara nama terkenal untuk dimasukkan ke dalam peranti Pixel masa depannya.

Setelah menggali, outlet itu mendapati bahawa veteran Google, Liyu Yang baru-baru ini menyertai sebagai salah seorang ahli lembaga pengarah konsortium itu. Adalah diketahui bahawa Yang telah menerajui ciri pengecasan wayarles pada peranti Pixel selama bertahun-tahun. Walaupun kehadiran Yang tidak mengesahkan Google melancarkan peranti Qi2 tidak lama lagi, ia menunjukkan Google menambah Qi2 pada Pixelnya.

iPhone 14 menyokong pengecasan MagSafe juga

Pengecasan tanpa wayar mempunyai kuasa 15 W dengan produk MagSafe dan 7.5 W dengan yang lain. / © nextpit

Mengenai model atau telefon pintar Pixel yang mana ini masih tidak diketahui. Tetapi dengan Pixel 8 (ulasan) dan Pixel 8 Pro (ulasan) yang menampilkan reka bentuk pengecasan wayarles proprietari yang sama, Pixel 9 mungkin merupakan Profil Kuasa Magnet (MPP) Qi2 yang pertama kali pertama ditemui pada iPhone dengan reka bentuk magnet halo atau sejenisnya. .

Malah mungkin Google Pixel 9 mungkin menampilkan versi yang dinaik taraf yang dipanggil Extended Power Profile (EEP) dengan rating yang lebih pantas. Ini diberikan kerana Pixel 8 Pro semasa mempunyai pengecasan wayarles 23 watt yang lebih pantas berbanding dengan rating 15 watt pada Qi2. Adalah masuk akal bahawa Google hanya akan mengekalkan kelajuan yang sama atau meningkatkannya.

Selain daripada Pixel 9, Samsung Galaxy S24 yang akan datang berkemungkinan akan menggunakan standard Qi2. Trio telefon pintar Android utama dijangka akan dilancarkan di San Franscisco pada 17 Januari 2024 bersama Galaxy Ring pintar.

Adakah anda menganggap pengecasan wayarles sebagai ciri telefon pintar yang penting? Berapa kerap anda menggunakan pengecasan wayarles pada telefon atau peranti anda? Sila kongsi dengan kami di bahagian komen.

Melalui: TheVerge
Sumber:
WPC