Google Pixel Fold Mempunyai Ciri Tersembunyi yang Meningkatkan Pembesar Suaranya

39
nextpit Google Pixel Fold USB
© nextpit

Google Pixel Fold dihantar dengan pembesar suara stereo yang terletak di sisi telefon bimbit. Walau bagaimanapun, ternyata ini bukan pembesar suara biasa yang ditemui pada Pixel 7 dan Pixel 7 Pro (ulasan) berdasarkan penemuan terbaru yang menunjuk kepada komponen ini yang menyokong audio spatial.

  • Baca juga: Cara mengaktifkan audio spatial yang diperibadikan pada Apple AirPods anda

Kebanyakan fon kepala pembatalan hingar mewah di pasaran hari ini menampilkan audio spatial dengan pengesanan kepala seperti Pixel Buds Pro Google. Teknologi ini mengubah audio daripada video dan trek muzik yang serasi kepada bunyi yang mengasyikkan. Bagaimanakah outputnya? Ia setanding dengan mendengar dalam persekitaran 3D atau seperti teater.

Dalam kes Google, mereka nampaknya telah mendayakan ciri pada pembesar suara telefon pintar Pixel boleh lipat pertamanya (ulasan), yang juga merupakan peranti Pixel pertama mereka untuk berbuat demikian. Penemuan ini telah ditemui oleh pembangun Mishaal Rahman dan ia disahkan oleh imej yang dikongsi oleh pengguna lain.

Pembesar suara spatial audio Google Pixel Fold

Tetapan pembesar suara spatial audio Google Pixel Fold. / © Telegram: SageSushi

Dalam foto, anda boleh melihat togol dalam tetapan Google Pixel Fold untuk mendayakan atau melumpuhkan audio spatial pada pembesar suara telefon. Pilihan ini juga berada di lokasi yang sama dengan togol untuk audio spatial apabila menggunakan fon kepala berwayar.

Pada nota sedemikian, pengguna mungkin tidak akan menyedari bahawa pembesar suara Pixel Fold mereka mampu menyampaikan bunyi yang mengasyikkan tanpa menyelam lebih dalam ke bahagian ini. Walau apa pun, adalah selamat untuk mengandaikan bahawa mungkin terdapat perbezaan apabila pilihan didayakan dan semasa memainkan kandungan yang serasi.

Nampaknya ciri ini terhad kepada Pixel Fold sahaja buat masa ini dan tidak tersedia pada telefon pintar lain dari kandang Google. Faktor bentuk yang luas dan kedudukan pembesar suara pada Pixel Fold adalah kemungkinan besar sebab ini boleh dilakukan dan tersedia pada telefon bimbit.

Adakah anda akan menganggap pembesar suara audio spatial sebagai fungsi penting pada telefon pintar? Kami ingin mendengar pendapat anda tentang perkara ini.