Google Play: Cara Mendapatkan Bayaran Balik

11

Jika anda tersilap membeli sesuatu daripada Google Play atau tidak berpuas hati dengan pembelian dalam apl anda, mendapatkan bayaran balik tidak memerlukan sebarang beban berat. Google memudahkan untuk meminta bayaran balik untuk pembelian anda. Panduan ini menerangkan perkara-perkara kecil untuk mendapatkan bayaran balik untuk pembelian di Gedung Google Play. Teruskan membaca untuk mengetahui caranya.

Google Play: Cara Mendapatkan Bayaran Balik

Perkara yang Perlu Tahu Mengenai Mendapatkan Bayaran Balik di Google Play

Beberapa faktor mengawal permintaan bayaran balik di Google Play, seperti pematuhan kepada dasar pemulangan Google Play, tempoh sejak pembelian dan item yang anda beli. Walaupun dasar bayaran balik kekal sama untuk kebanyakan apl, permainan dan perkhidmatan, ia berbeza sedikit untuk e-buku, buku audio, filem dan rancangan TV.

Anda boleh meminta bayaran balik untuk apl dan permainan dalam masa 48 jam selepas pembelian. Jika anda belum mula menonton kandungan digital seperti e-buku, buku audio, filem dan rancangan TV, anda boleh meminta bayaran balik dalam masa tujuh hari. Untuk pembelian di luar slot 48 jam, anda mesti menghubungi pembangun secara manual untuk mendapatkan bayaran balik. Selain itu, jika anda meminta bayaran balik untuk langganan, ia akan dibatalkan serta-merta dan anda akan kehilangan akses kepada kandungan langganan selepas diluluskan.

Bagi pembelian dalam apl, anda mungkin boleh mendapatkan bayaran balik bergantung pada butiran pembelian anda seperti tempoh sejak transaksi. Jika Google menolaknya, anda boleh menghubungi terus pembangun untuk membantu dengan isu tersebut dan memulakan bayaran balik. Kami mengesyorkan anda menyemak Dasar Bayaran Balik Google Play sebelum meminta bayaran balik untuk mendapatkan wang anda kembali dengan jayanya.

Setelah diluluskan, Google Play membayar balik jumlah tersebut kepada kaedah pembayaran asal dalam masa 1-4 hari perniagaan. Walau bagaimanapun, Google Play tidak akan mengeluarkan bayaran balik jika anda melanggar dasar bayaran baliknya. Selain itu, anda tidak boleh mendapatkan bayaran balik untuk apl yang dibeli semula.

Google Play: Cara Meminta Bayaran Balik untuk Pembelian

1. Melalui Laman Web Google Play

Jika anda membeli sesuatu daripada Google Play dalam tempoh 48 jam yang lalu, anda boleh menyerahkan permintaan bayaran balik. Untuk apl yang baru dibeli, anda mungkin melihat butang bayaran balik di sebelahnya di Gedung Google Play itu sendiri. Tetingkap ini biasanya dibuka sehingga 30 minit selepas transaksi.

Setelah tetingkap ini tamat tempoh, anda boleh mengikuti langkah di bawah untuk meminta bayaran balik menggunakan tapak web Google Play:

 1. Akses ke Gedung Google Play dalam tab baharu pada penyemak imbas desktop pilihan anda dan klik ikon akaun anda di bahagian atas sebelah kanan.
 2. Klik Pembayaran & Langganan.
  Pembayaran dan langganan Google Play
 3. Kembangkan tab Belanjawan & Sejarah Pesanan dan klik Laporkan Masalah di sebelah item untuk meletakkan permintaan pemulangan.
  Sejarah pesanan Google Play
 4. Pilih sebab yang sesuai daripada senarai.
  sebab bayaran balik
 5. Seterusnya, nyatakan dalam perihalan bahawa anda memerlukan bayaran balik untuk apl yang dibeli dan klik Serah.
  mengemukakan permintaan bayaran balik

2. Melalui Google Assistant

Terdapat lebih banyak perkara untuk Google Assistant daripada sekadar menyelesaikan tugas rutin anda. Sebagai contoh, anda boleh memintanya untuk membantu anda mendapatkan bayaran balik untuk item yang dibeli di Google Play. Ini boleh berguna apabila anda tidak mempunyai desktop atau tidak mahu melakukannya secara manual. Ingat untuk menukar bahasa peranti anda kepada bahasa Inggeris AS sebelum anda mencetuskan pembantu suara.

 1. Buka Google Assistant dengan menyebut frasa pencetusnya, cth, “OK Google” atau “Hey Google.”
 2. Beritahu Pembantu bahawa anda memerlukan bayaran balik di Google Play.
  Perbualan Google Assistant
 3. Ketik Minta Bayaran Balik.
  minta bayaran balik pada pembantu Google
 4. Tekan Teruskan.
 5. Seterusnya, sahkan akaun Google anda untuk membuat bayaran balik.
  sahkan akaun Google untuk bayaran balik
 6. Pilih pesanan pembelian yang lalu.
  pilih pesanan pembelian untuk bayaran balik
 7. Pilih sebab yang sesuai untuk bayaran balik.
  nyatakan sebab bayaran balik
 8. Akhir sekali, terangkan butiran, seperti sebab anda tidak berpuas hati dengan apl tersebut dan tekan butang Minta Bayaran Balik.
  minta bayaran balik di Google Play

3. Hubungi Pembangun Apl

Apabila tetingkap bayaran balik 48 jam tamat tempoh, anda tidak boleh meminta bayaran balik melalui Google Play atau Assistant. Dalam kes sedemikian, anda mesti menghubungi terus pembangun apl atau sokongan Google untuk menerangkan dan mendapatkan bayaran balik. Butiran hubungan pembangun disenaraikan pada penyenaraian apl mereka di Gedung Play.

butiran apl pembangun

4. Hubungi Bantuan Google Play

Menghubungi pasukan Sokongan Google ialah satu lagi teknik yang menjanjikan untuk mendapatkan kembali wang anda jika tempoh bayaran balik telah luput. Pastikan anda memberikan semua butiran dan maklumat yang berkaitan untuk meluluskan bayaran balik anda.

 1. Akses ke Bantuan Google Play halaman pada pelayar. Tatal ke bawah untuk mencari bahagian Need More Help.
 2. Klik Hubungi Kami.
  Bantuan Google Play
 3. Seterusnya, nyatakan bahawa anda memerlukan bayaran balik.
  minta bayaran balik daripada Sokongan Google
 4. Pilih sebab yang sesuai dan pilih kategori produk.
  berikan butiran bayaran balik
 5. Klik Minta Bayaran Balik Google Play Anda.
  minta bayaran balik Google Play
 6. Akhir sekali, ikuti proses pada skrin untuk menyerahkan permintaan bayaran balik anda.
  mengemukakan permintaan bayaran balik

5. Gunakan Panduan Bantuan AI Google Play

Panduan bantuan AI Google Play ialah ciri percubaan baharu yang menggunakan kecerdasan buatan untuk menyelesaikan isu akaun anda. Anda boleh menggunakannya untuk meminta bayaran balik untuk item yang dibeli di platform. Begini cara ia berfungsi:

 1. Buka halaman Bantuan Google Play desktop anda dan klik Mari bersembang di bahagian bawah sebelah kanan.
  Panduan bantuan AI Google Play
 2. Taip Saya perlukan Bayaran Balik dan pilih akaun Google anda.
  bersembang dengan Google Play AI
 3. Pilih pembelian yang ingin anda bayar balik.
  pilih pesanan untuk bayaran balik
 4. Seterusnya, pilih sebab untuk meminta bayaran balik.
  nyatakan sebab bayaran balik
 5. Akhir sekali, klik Ya, Minta Bayaran Balik untuk menyerahkannya.
  mengemukakan permintaan bayaran balik

Setelah anda berjaya membuat permintaan, anda boleh menyemak kemajuannya daripada Google Play Halaman Status Bayaran Balik.

Daripada Menyesal kepada Bayaran Balik

Tidak perlu panik atau menyesal jika pembelian Google Play anda tidak berbaloi dengan wang anda. Dengan arahan di atas, anda boleh meminta bayaran balik dengan cepat dan memulangkan wang anda. Tetapi ingat untuk melakukannya tepat pada masanya, kerana prosesnya menjadi lebih rumit apabila had bayaran balik tamat.

Soalan Lazim

Bolehkah anda menyemak status bayaran balik Google Play anda?

Setelah anda menyerahkan permintaan bayaran balik, anda boleh menjejak statusnya menggunakan pautan Status Bayaran Balik Google Play pada halaman bantuannya.

Apakah nombor telefon untuk perkhidmatan pelanggan Google Play?

Google tidak menawarkan nombor telefon khusus untuk sokongan penjagaan pelanggan. Cara terbaik untuk menghubungi mereka adalah melalui e-mel atau penyelesaian terbina dalam apl. Kebanyakan balasan telah dijawab, dan isu dapat diselesaikan.