Google Wallet Kini Menyimpan Pas, Tiket dan ID Lesen Pemandu

11
Google Wallet Pixel 7a
© NextPit

Google sedang mengemas kini perkhidmatan Walletnya, yang telah menggantikan Google Pay sejak tahun lepas. Gergasi carian itu berkata bahawa aplikasi Wallet boleh menyimpan pelbagai pas dan ID, termasuk tiket kereta api dan penerbangan di banyak negara sehingga ke kad insurans dan ID peribadi. Malah menambah lesen memandu disokong di negeri terpilih di AS.

Google merancang untuk menjadikan Wallet sebagai perkhidmatan semua-dalam-satu untuk menyimpan ID dan kad di samping perkhidmatan pembayaran katering untuk telefon pintar dan peranti yang dijalankan pada OS Android. Nampaknya, mereka mula menunaikan beberapa janji tersebut. Sebagai contoh, ia baru-baru ini mengembangkan pembayaran tanpa sentuh untuk peranti Wear OS yang membenarkan pengguna membayar menggunakan jam tangan pintar mereka seperti Pixel Watch (semakan).

  • Baca juga: Ini adalah ciri UI Samsung One tersembunyi terbaik yang perlu anda aktifkan

Tambahkan pas pada Apl Google Wallet melalui foto

Dalam catatan blog terkini, pengguna boleh mula menambah lebih banyak jenis pas dalam beberapa cara tidak lama lagi. Mula-mula, foto pas yang disimpan dengan kod bar atau kod QR boleh terus ditambahkan pada apl Wallet melalui galeri. Contohnya ialah keahlian gim dan tiket tempat letak kereta dan transit yang anda boleh mendigitalkan dan tidak bimbang tentang kehilangan salinan fizikal.

Dan mereka yang menggunakan RCS (Perkhidmatan Komunikasi Kaya) Google akan mempunyai pilihan untuk menyimpan pas yang diterima pada aplikasi pemesejan seperti tiket kereta api dan pas masuk syarikat penerbangan. Anda akan terlebih dahulu mengesahkan secara manual bahawa anda menambah tiket atau pas sebelum akhirnya dimuatkan dalam apl. Sama seperti ciri pertama, ia masih belum dikeluarkan di beberapa negara, seperti syarikat penerbangan Vietnam dan pengendali kereta api Renfe Sepanyol. Walau bagaimanapun, pas Deutschlandticket kini disiarkan secara langsung untuk Jerman, menurut Google.

Apl Google Wallet

Google Wallet menyokong penambahan lebih banyak pas dan tiket melalui foto dan apl mesej sebagai tambahan kepada ID peribadi seperti lesen memandu untuk negeri terpilih di AS. / © Google, Edit oleh NextPit

Sokongan untuk menambah ID peribadi dalam Google Wallet di lebih banyak negeri AS

Mengenai ID peribadi, mereka yang tinggal di Maryland boleh mula menyepadukan ID keluaran negeri mereka dengan apl Wallet, termasuk lesen memandu, dan kemudian menggunakan ini semasa pemeriksaan keselamatan pra-naik dengan TSA di lapangan terbang terpilih. Syarikat itu berkata ini juga akan sampai kepada penduduk Arizona, Colorado, dan Georgia, walaupun tidak jelas bila.

Format ID lain yang disokong oleh aplikasi adalah untuk kad insurans kesihatan. Ia sudah tersedia di Amerika Syarikat manakala pengguna di UK akan dapat melakukannya melalui aplikasi HRMC. Google juga bekerjasama dengan Humana, penyedia insurans terkenal di Amerika Syarikat, dan mereka merancang untuk mengeluarkan ID insurans kesihatan digital pada masa hadapan. Dan memandangkan jenis dokumen pengenalan ini mengandungi maklumat sensitif, pengesahan biometrik diperlukan setiap kali pengguna boleh mengaksesnya.

Pernahkah anda mencuba menggunakan Google Wallet? Ciri manakah yang anda fikir sangat berguna kepada anda? Kami sedang mendengar, dapatkan jawapan terbaik anda dalam ulasan.

Sumber:
Google