GPU Snapdragon Galaxy S24 Pantas Gila Ia Berjalan pada Kelajuan 1 GHz

35
NextPit samsung galaxy s23 ultra tangan cmd7
© nextpit

Sama seperti Galaxy S23, dijangka beberapa model Galaxy S24 akan dijalankan pada Snapdragon 8 Gen 3 yang telah diubah suai dipanggil “Untuk Galaxy”. Versi cip ini mempunyai kelajuan jam CPU dan GPU yang lebih tinggi sedikit daripada chipset vanila. Kebocoran baharu telah memperincikan seberapa pantas unit grafik itu, mencadangkan lonjakan besar daripada SoC perdana sebelumnya.

Kelajuan jam GPU Snapdragon 8 Gen 3

Menurut pembocor terkenal Ice Universe, Snapdragon 8 Gen 3 untuk Galaxy akan mempunyai GPU, yang diandaikan digelar sebagai Adreno 750, yang boleh masuk pada kelajuan 1000 MHz (1 GHz). Maksudnya ialah GPU yang akan datang adalah 28 peratus lebih pantas berbanding GPU Adreno semasa Snapdragon 8 Gen 2 untuk Galaxy yang dinilai pada 719 MHz.

Pada bulan September, penanda aras Vulkan yang didakwa bagi Snapdragon 8 Gen 3 telah dikongsi oleh sumber yang sama. Hasilnya juga menunjukkan peningkatan skor GPU kira-kira 50 peratus atau dengan 5,000 mata lebih tinggi daripada GPU Snapdragon 8 Gen 2 dengan 10,000 mata.

Tetapi sehingga kini, tiada cara untuk mengukur sejauh mana GPU tersuai Snapdragon 8 Gen 3 jika diuji dalam permainan sebenar atau seberapa pantas ia dibandingkan dengan alternatif cip mewah lain. Namun begitu, peningkatan kelajuan jam dalam GPU berkemungkinan akan menjadi perbezaan ketara yang pasti akan dilihat oleh pengguna, terutamanya jika datang daripada model telefon pintar yang lebih lama.

Senarai keseluruhan ciri Snapdragon

Bento-Box daripada Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 SoC. / © Qualcomm

Kebaikan GPU lain pada Snapdragon 8 Gen 3

Selain daripada kelajuan GPU yang lebih tinggi, keseluruhan Adreno 750 membawa ciri dan pengoptimuman baharu seperti resolusi 8K dan peningkatan 240 fps apabila bermain permainan tanpa penggunaan kuasa tambahan. Terdapat pengesanan sinar yang dinaik taraf dan sokongan untuk Unreal Engine 5 dengan Lumen juga.

Di bahagian silikon yang lain, Snapdragon 8 Gen 3 For Galaxy juga akan mendapat pemproses overclocked. Walau bagaimanapun, tidak jelas apakah perbezaan kelajuan berbanding pemproses yang tidak dipertingkatkan bagi versi biasa. Tambahan pula, Qualcomm memasarkan Snapdragon 8 Gen 3 dengan tumpuan berat pada AI.

Tarikh keluaran Samsung Galaxy S24 (Ultra).

Di sebalik set cip, antara perubahan lain ciri Galaxy S24 (Ultra) termasuk paparan yang lebih cerah dan dinamik, kamera yang dikemas kini untuk Ultra dan bateri yang lebih besar untuk model standard. Berdasarkan pemaparan, Galaxy S24 dan Galaxy S24 Ultra dilihat dengan reka bentuk yang sedikit segar dengan mempunyai sisi yang lebih rata. Ultra juga boleh menggunakan bahan titanium.

Menurut khabar angin, Samsung Galaxy S24 ditetapkan untuk dilancarkan bersama Galaxy Ring pada 18 Januari tahun depan. Selain itu, acara Unpacked utama sedang berlangsung di San Francisco, Amerika Syarikat. Belum ada maklumat lagi jika peranti ini akan dikeluarkan sejurus selepas acara tersebut.

Adakah anda tidak sabar-sabar untuk membeli Galaxy S24 hanya atas sebab keupayaan GPU baharu Snapdragon 8 Gen 3 SoC? Beritahu kami jawapan anda dalam ulasan.

Sumber:
X/u/IceUniverse