Headset Spatial Apple Mungkin Separuh Harga Vision Pro

14
Tangkapan skrin 2023 06 05 pada 20.37.03
© Apple

Selain daripada Vision Pro premium yang dijadualkan dilancarkan pada 2024, Apple juga dikhabarkan akan membangunkan versi yang lebih murah bagi set kepala realiti lanjutan/campurannya. Kini, satu laporan telah menjelaskan lebih lanjut mengenai kemungkinan harga dan jadual keluaran paparan yang dikhabarkan dipasang di kepala yang boleh dipakai.

  • Jangan ketinggalan: Cermin mata maya berdiri sendiri terbaik yang boleh anda beli pada tahun 2023

Menurut maklumat yang dikongsi oleh outlet Taiwan DigiTimes, Apple kini sedang mengusahakan empat set kepala spatial yang termasuk Vision Pro gen ke-2 dan model yang lebih berpatutan. Selain daripada kewujudan dua set kepala yang lain, tiada lagi yang diketahui tentang model ini.

Bagi set kepala Vision versi standard atau lebih murah, sumber menyatakan sudah ada pembekal BOM atau bil bahan untuk peranti tersebut. Adalah dipercayai bahawa bahan yang digunakan untuk set kepala berharga separuh daripada Vision Pro. Dalam erti kata lain, terdapat kemungkinan besar harga sebenar peranti itu boleh menelan kos utara $1,700, iaitu kira-kira separuh daripada jumlah set kepala premium yang dijual pada harga $3,500.

Tangkapan skrin Apple Vision Pro daripada WWDC 23

Apple Vision Pro mempunyai paparan 2x Ultra resolusi tinggi mikro-OLED, Apple M2 dan cipset Apple R2. / © Apple, sunting oleh nextpit

Masa pelancaran set kepala Vision bukan pro mungkin juga membantu menurunkan harga pelekat akhir dalam masa yang ditetapkan. Ini dijangka kerana kos komponen cenderung menurun dari semasa ke semasa.

Sudah tentu, pengurangan harga berkemungkinan menyebabkan Apple meninggalkan beberapa ciri mewah dalam set kepala kos rendah. Kami berkemungkinan besar akan melihat set cip yang kurang berkemampuan dan teknologi penjejakan yang menjanakan peranti dan juga jenis paparan yang berbeza, antara langkah penjimatan kos yang lain.

Penerbitan itu menambah bahawa Apple merancang untuk memulakan pengeluaran set kepala Vision yang tidak diumumkan menjelang akhir tahun 2024. Sementara itu, hanya pada separuh kedua tahun 2025 barulah ia melihat peranti itu akhirnya akan rasmi.

Berapakah yang anda sanggup bayar untuk kos rendah Apple Vision realiti campuran boleh pakai ini? Adakah logik untuk Apple menawarkan set kepala sub-$1,000? Kami ingin mendengar pendapat anda dalam ulasan.

Melalui: MacRumors
Sumber:
DigiTimes