HEIF dan HEVC: masa depan fail multimedia dijelaskan

112
AndroidPIT Samsung Galaxy S9 HEIF
© NextPit

JPG dan MP4 ialah format foto dan video yang telah kami bekerjasama selama bertahun-tahun bukan sahaja pada telefon pintar dan tablet tetapi juga pada PC. Nampaknya jenis fail ini kini sedia untuk bersara dan akan digantikan oleh HEIF dan HEVC. Tetapi apakah yang diwakili oleh akronim ini dan bagaimana ia boleh meningkatkan penggunaan peranti kami?

 • Bagaimana untuk membetulkan ralat tersedia storan yang tidak mencukupi pada Android
 • Bagaimana untuk memilih kad microSD yang sesuai untuk anda

Lompat ke:

Apakah HEIF dan HEVC?

Pertama sekali, kita perlu membezakan dua istilah:

 • HEIF: ialah format fail imej kontena yang menggabungkan data penting lain.

 • HEVC: Ini ialah piawaian mampatan kecekapan tinggi yang biasanya digunakan untuk video dan juga dipanggil H.265.

Istilah pertama merujuk kepada bekas digital di mana foto dan data lain dengan sambungan berbeza boleh disimpan, seperti JPG, tetapi bukan sahaja. Istilah kedua merujuk kepada sistem pengekodan video yang hasilnya boleh disimpan dalam bekas digital yang berbeza seperti, sebagai contoh, MOV atau HEIF, seperti yang dinyatakan di atas. keliru? Mari kita jelaskan.

hevc dalam bekas mov dan heic waifu2x foto noise3 skala tta 1

Rajah ini menerangkan dengan sempurna perbezaan antara kedua-dua istilah. / © Addpipe

HEIF

Akronim daripada Format Fail Imej Kecekapan Tinggi, HEIF ialah format yang digunakan untuk mengandungi imej tunggal atau berbilang. Fail yang menggunakan format ini boleh mengehoskan pada masa yang sama imej berkualiti tinggi yang dimampatkan dengan codec HEVC (yang akan kita bincangkan kemudian) dan maklumat lanjut yang berkaitan dengan imej ini juga daripada jenis yang berbeza.

HEIF boleh mengandungi beberapa transformasi imej dengan cekap seperti contohnya:

 • Putaran imej sebanyak 90, 180 atau 270 darjah.
 • Pangkas imej yang diberi segi empat tepat tertentu.
 • Bertindih sebarang bilangan imej masuk dalam susunan dan kedudukan yang ditunjukkan pada tetingkap kanvas imej sumber.

Operasi ini disimpan di dalam bekas sebagai arahan untuk dilakukan oleh pengimejan. Ini bermakna imej asal tidak diubah (ia mengekalkan tangkapan, ia tidak ditimpa dengan perubahan) atau dimampatkan semula pada penghujung operasi, sekali gus mengelakkan kehilangan kualiti.

 • Apl Android terbaik untuk menyunting foto

HEIF juga memperkenalkan rangka kerja untuk operasi penyuntingan tidak merosakkan lain yang boleh dijelaskan oleh spesifikasi luaran. Setelah operasi ini digunakan, hasilnya dikenali sebagai imej terbitan.

Jenis data berikut boleh didapati dalam bekas HEIF khusus ini:

 • Imej: Individu dengan sifat dan pratonton.

 • Imej terbitan: Jenis pengeditan tidak merosakkan ini membenarkan perisian melihat imej menggunakan set arahan “dengan cepat” tanpa memusnahkan imej sumber seperti yang diterangkan di atas.

 • Jujukan Imej: berbilang imej yang berkongsi sifat tertentu seperti masa penangkapan dekat, sifatnya dan lakaran kecilnya. Format ini digunakan terutamanya untuk pendedahan bersiri atau animasi sinegraf.

 • Objek imej tambahan: Data ini tidak boleh dilihat secara langsung apabila melihat fail dan boleh mewakili satah alfa atau peta kedalaman.

 • Metadata: Maklumat tambahan seperti EXIF, XMP atau data yang serupa.

Beberapa contoh kemungkinan penggunaan bekas HEIF:

 • Fail imej berkualiti tinggi dan pratonton yang sama dalam format JPG dengan kualiti yang lebih rendah.
 • Berbilang fail imej setiap letusan foto supaya semuanya disimpan dalam pakej yang sama.
 • Berbilang fail imej dengan jarak fokus yang berbeza.
 • Berbilang fail imej dengan dedahan berbeza.
 • Fail imej dan video yang ditangkap pada masa yang sama (baca Motion Photos oleh Google Pixel 2 dan Live Photos oleh iOS).

HEVC

Juga dikenali sebagai H.265, ia adalah pengganti kepada AVC/H.264 yang kini digunakan secara universal. Ia ialah piawaian mampatan kecekapan tinggi yang boleh menyokong resolusi sehingga 8192×4320 dan 8K UHD. HEVC telah direka bentuk dengan tujuan untuk mengurangkan kadar bit dalam video sambil mengekalkan kualiti yang sama pada kos kerumitan pengiraan yang lebih besar. Codec ini juga digunakan untuk memampatkan imej di dalam bekas HEIF yang diterangkan di atas.

Seperti yang telah berlaku dalam codec H.264, HEVC mengawal bingkai strim imej untuk mencari kawasan di mana ia berlebihan dalam imej yang sama dan dalam bingkai berturut-turut. Kawasan berlebihan ini kemudiannya digantikan dengan perihalan kawasan itu sendiri dan bukannya piksel individu untuk menduduki lebih sedikit ruang dalam ingatan.

20170612034703252 waifu2x foto hingar3 skala tta 1

Codec yang lebih cekap membantu anda menggunakan lebih sedikit lebar jalur. / © Sdmctech

Perubahan utama untuk HEVC termasuk memperluaskan kawasan perbandingan model dan perbezaan pengekodan daripada 16×16 piksel kepada 64×64 piksel, menambah baik pembahagian saiz pembolehubah, ramalan intra yang lebih baik dalam imej yang sama, ramalan vektor gerakan yang lebih baik dan gabungan kawasan gerakan, gerakan yang lebih baik penapisan pampasan, dan langkah penapisan selanjutnya yang dipanggil penapisan mengimbangi sampel adaptif.

Untuk analisis yang lebih mendalam tentang topik dan kaedah pemampatan dan pengekodan, sila rujuk pautan ini.

Rasa pertama codec HEVC datang dari 2012 apabila Qualcomm, semasa MWC, menunjukkan tablet yang dilengkapi dengan teras dwi SoC Snapdragon S4 dapat memainkan video yang sama yang dikodkan dalam H.264 dan H.265 secara bersebelahan. Video dalam HEVC sudah menunjukkan pengurangan kadar bit sebanyak 50% pada kualiti yang sama.

2014 menyaksikan pengenalan pertama codec pada peranti mudah alih pengguna terima kasih kepada Apple yang menggunakan standard untuk panggilan video FaceTime melalui rangkaian data melalui iPhone 6 dan iPhone 6 Plus.

20120228 Qualcomm H.264 lwn H.265 demo MWC2012 001

Tangkapan skrin daripada tablet Qualcomm pada tahun 2012. / © Cnet

SoC mudah alih pertama dengan perkakasan khusus khusus untuk penyahkodan HEVC tiba pada 2015 daripada Nvidia yang menggunakan penyahkod pada Tegra X1nya sama seperti yang dimasukkan beberapa bulan sebelumnya dalam kad video siri GeForce 900.

Di manakah kita dapati format ini?

Fail HEIF dan HEVC boleh didapati pada beberapa peranti paling moden. Sebagai contoh, Apple telah memperkenalkan sokongan untuk jenis fail ini pada iOS 11, jadi anda boleh menangkap foto dan merakam video dalam format kecekapan tinggi pada iPhone 7 dan lebih baru (main semula adalah disokong sehingga iPhone 5S tetapi dengan had). Sudah tentu, sesetengah iPad dengan iOS 11 dan Mac yang dikemas kini kepada MacOS High Sierra juga boleh memainkan fail ini.

Apple menggunakan sambungan .heic (.heics untuk jujukan imej) untuk imej, tetapi menyokong main balik fail .heifs (.heifs untuk jujukan imej) yang dihasilkan oleh pihak ketiga. Video yang dirakam disimpan oleh peranti Apple dalam format .mov seperti video biasa tetapi masih dikodkan menggunakan codec HEVC/H.265.

AndroidPIT samsung galaxy s9 lwn iphone x 7390

S9 dan iPhone X menyokong HEVC tetapi hanya yang kedua menggunakan HEIF. / © NextPit

Di dunia Android, sokongan rasmi untuk format ini telah tiba pada masa yang berbeza: HEVC disokong sejak Android Lollipop manakala HEIF hanya diperkenalkan baru-baru ini dengan Android P (tersedia dalam Pratonton Pembangun pertama) walaupun aplikasi Google Pixel Camera pertama atau kedua generasi masih tidak mempunyai pilihan yang berkaitan dengan penggunaannya.

Samsung membenarkan anda merakam fail video yang dikodkan HEVC pada Galaxy S9 dan S9+ baharu walaupun ia tidak mempunyai format HEIF untuk menyimpan foto. Nampaknya Xiaomi Mi MIX 2S juga akan mempunyai codec HEVC untuk video.

Bekas HEIF juga boleh digunakan pada halaman web mengikut standard HTML 5.2 untuk menyimpan versi berbeza foto yang sama dan menyerahkan kepada penyemak imbas tugas untuk memutuskan yang mana untuk dimuat naik dan digunakan mengikut situasi yang berbeza.

Mengapa menggunakan HEIF dan HEVC?

Sebab utama kita harus menggalakkan diri kita menggunakan format fail imej dan video baharu ini adalah kerana ia lebih cekap. Seperti yang kita ketahui, pada telefon pintar ruang yang ada tidak pernah mencukupi dan terima kasih kepada format ini adalah mungkin untuk menyimpan bilangan fail yang sama pada kualiti yang sama tetapi dalam ruang yang kurang atau bilangan fail yang sama dalam kualiti yang lebih tinggi tetapi menduduki jumlah yang sama. ingatan.

Mengikut piawaian HEIF, adalah mungkin untuk menyimpan dua kali lebih banyak maklumat dalam fail ini seperti dalam fail JPG dengan saiz yang sama dan kualiti yang lebih tinggi. Untuk mengatakan bahawa hasilnya mengagumkan adalah meremehkan.

Selain itu, fail HEIF/HEIC (dan semua derivatif) mungkin mengandungi maklumat tentang transformasi imej sumber tanpa mengubah yang asal. Ini membolehkan anda mengedit foto anda pada peranti, menyimpan hasilnya dan boleh membuat asal atau membuat perubahan selanjutnya kemudian dan pada peranti lain tanpa menjejaskan kualiti imej asal.

samsung 512 gbyte speicherchip

Lebih banyak memori adalah bagus, tetapi menggunakan memori dengan lebih cekap adalah lebih baik! / © Samsung

Sebagai contoh, pada fail JPG, proses penyuntingan tidak boleh diterbalikkan kemudian dan kualiti imej merosot dengan setiap penjimatan disebabkan oleh penukaran berterusan melalui algoritma pemampatan JPG.

Kecekapan yang sama berlaku untuk video yang dikodkan dengan HEVC (H.265): codec video ini mampu menawarkan dua kali ganda pemampatan pada tahap kualiti yang sama seperti fail yang dikodkan AVC (H.264) atau peningkatan yang ketara dalam kualiti dengan yang sama. kadar bit. Penggunaan praktikal penambahbaikan yang diperkenalkan memerlukan lebih kuasa semasa pengekodan dan pemampatan tetapi lebih kurang kuasa pengkomputeran semasa penyahmampatan dan main semula.

Anda akan faham bahawa setiap megabait adalah penting pada telefon pintar yang mempunyai memori dalaman 32GB atau kurang dan format baharu ini berjanji untuk mengambil lebih banyak foto dan merakam lebih banyak video sebelum kehabisan ruang.

Adakah anda sudah menggunakan HEVC atau HEIF? Apakah pendapat anda tentang format ini?