Hisense TV lwn Sony TV

38

Kemajuan teknologi terkini dalam industri TV telah memaksa pengeluar meningkatkan permainan mereka untuk memadankan keperluan dan pilihan pengguna baharu. Jenama TV popular seperti Sony dan Hisense tidak ketinggalan kerana mereka cuba merapatkan jurang antara kualiti dan harga. Atas sebab ini, pertempuran jenama telah menjadi ciri yang tidak berkesudahan dalam era teknologi hari ini. Jadi, syarikat manakah yang mendahului senarai berkenaan Hisense dan Sony?

Hisense TV lwn Sony TV

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang setiap jenama untuk membuat keputusan termaklum semasa membeli TV.

Faktor Penting untuk Dipertimbangkan

Padahal Hisense adalah agak baru kepada industri berbanding dengan Sony, ia telah berjaya mengukir ruang yang kukuh untuk dirinya sendiri dalam pasaran. Di bawah ialah aspek kritikal yang perlu dipertimbangkan semasa cuba memilih antara TV Sony dan Hisense.

kos

Kos sentiasa tertakluk kepada kualiti. Kebanyakan pembeli percaya bahawa TV berharga tinggi mempunyai kualiti premium. Namun, untuk memperoleh produk berkualiti tinggi, anda mesti bersedia untuk berpisah dengan wang tunai yang banyak. Dalam kes Sony dan TV Hisenseproduk dari bekas jauh lebih mahal.

Penjenamaan dan pengiklanan adalah tumpuan penting kedua-dua jenama. Tetapi umur panjang Sony bermakna ia telah mencipta imej jenama yang kukuh. Walau bagaimanapun, ia masih perlu sentiasa menceburi promosi yang dibiayai besar untuk mengukuhkan kedudukannya dalam pasaran. Atas sebab ini, TV Sony mempunyai julat harga yang lebih tinggi.

Sebaliknya, kebanyakan TV Hisense mempunyai harga yang berpatutan. Walau bagaimanapun, kerana kebanyakan pengguna melihat Sony sebagai tera air untuk TV berkualiti tinggi, mereka sanggup membayar lebih. Tetapi jika anda seorang pembeli yang mementingkan bajet, anda masih boleh menikmati kualiti yang luar biasa dengannya TV Hisense dengan kos yang berpatutan.

Reputasi Jenama

Adalah penting untuk anda menyemak maklum balas dan ulasan pelanggan untuk kedua-dua peranti Sony dan Hisense sebelum menetapkan talian yang anda akan beli. Apabila pengguna berinteraksi dengan syarikat melalui pembelian set televisyen mereka dan menerima perkhidmatan selepas jualan, mereka boleh memberitahu dengan tepat talian mana yang menawarkan perkhidmatan yang lebih baik kepada pelanggan mereka. Untuk mencipta reputasi jenama yang kukuh, syarikat perlu memastikan mereka adalah apa yang mereka jual.

Sony telah berada di pasaran selama lima puluh tahun. Ini telah memberikan masa yang berharga untuk belajar melalui kesilapan dan memajukan reka bentuk produknya untuk menjadi jenama yang didambakan dan dihormati. Hisense, ditubuhkan pada tahun 90-an, jauh lebih muda daripada pendahulunya. Akibatnya, mereka telah menerima aduan daripada pelanggan yang tidak berpuas hati dengan pengalaman perkhidmatan pelanggan mereka.

Prestasi dan Kualiti

Pengguna mungkin akan tertarik dengan produk berprestasi tinggi dan berkualiti di pasaran. Dengan pemikiran ini, jenama TV menumpukan pada menerima pakai dan membangunkan teknologi baharu. TV Sony menawarkan banyak ciri yang membantu menambah baik dan meningkatkan pengalaman pelanggan. Ciri 4k Ultra HD, Dolby Vision, audio berasaskan Objek dan TV Pintar adalah contoh terbaik. Semua ciri ini memastikan pengguna mendapat televisyen mewah.

Televisyen Hisense juga menawarkan kualiti gambar tahap tertinggi dengan resolusi 4K Ultra HD, HDR10-plus, teknologi Dolby Vision HDR, Quantum Dot Color (QLED) dan teknologi pemprosesan Motion Rate. Ini memberikan pengguna kejelasan dan kelancaran gerakan yang hebat. Kedua-duanya mengandungi ciri TV Pintar dan menawarkan pelbagai aplikasi penstriman seperti Netflix, Hulu dan YouTube.

Bunyi

Bunyi ialah komponen kritikal set TV. Atas sebab itu, adalah penting bahawa TV yang anda beli menyediakan prestasi bunyi yang berkualiti. Banyak jenama melabur dalam teknologi bunyi berkualiti tinggi untuk peranti mereka. Ini dimungkinkan melalui penggunaan pembesar suara terbina dalam dan dipertingkatkan lagi dengan penggunaan output bunyi luaran untuk meningkatkan kualiti bunyi.

Televisyen Sony menggunakan pelbagai teknologi peningkatan bunyi. Mereka menggunakan ciri moden seperti Acoustic Multi-audio, Vertical Surround Engine dan ClearAudio Plus. Ciri-ciri ini membantu memberikan bunyi yang jelas dan seimbang, menjadikan Sony pilihan utama jika anda mencari kualiti bunyi terbaik di pasaran.

Sementara itu, televisyen Hisense menawarkan kualiti bunyi yang sangat baik dengan teknologi audio termaju, seperti Dolby Digital Plus dan DTS TruSurround. Jenama ini juga menawarkan sistem subwufer wayarles pilihan, meningkatkan prestasi audio set.

Reka bentuk

Jenama TV yang selaras dengan pasaran mencipta reka bentuk yang anggun, moden dan bergaya untuk set mereka. Ini membantu meningkatkan daya tarikan visual produk. Ia juga memberikan televisyen rasa dan rupa yang lebih premium. Pengeluar televisyen Sony telah mencapai tahap daya tarikan ini dengan menonjolkan set mereka melalui bezel tipis, reka bentuk minimalis dan bahan berkualiti tinggi untuk bahagian luar mereka. Jika anda sedang mencari TV yang akan kelihatan hebat di rumah anda, maka Sony ialah pilihan yang bagus.

Televisyen Hisense juga terkenal dengan reka bentuk moden dan anggunnya. TV mereka mempunyai profil tipis dan bezel nipis yang membolehkan gambar menjadi tumpuan utama untuk pengalaman tontonan yang unggul. Jenama ini juga menyediakan pelbagai tetapan warna, daripada hitam klasik kepada pilihan unik seperti emas mawar dan biru-kelabu.

Teknologi Pintar dan Ketersambungan

Hisense ialah salah satu pembekal TV Pintar terkemuka di pasaran. TV mereka ialah pilihan yang menggerunkan jika anda sedang mencari peranti dengan ciri sambungan yang hebat. Syarikat itu telah melabur dalam teknologi seperti resolusi 4K UHD. TV Hisense juga menawarkan keupayaan merentas platform yang sangat baik dengan ciri seperti Bluetooth dan Wi-Fi, yang menjadikan perkongsian media mudah dan mudah.

Tidak seperti Hisense, yang menampilkan TV digital, Sony hanya mengeluarkan TV Pintar. Ini bersamaan dengan tawaran TV yang lebih meluas dengan pilihan Pintar dan sambungan yang lebih baik. Selain daripada reka bentuk Wi-Fi terbina, Sony TV juga menyediakan pilihan sokongan seperti Android TV dan Apple Airplay 2. Semuanya meningkatkan pengalaman pengguna dan menjadikan mereka mendapat kedudukan lebih tinggi dalam pasaran.

Polisi Waranti

TV Sony menampilkan salah satu rangka kerja jaminan terbaik di seluruh dunia. Bukan sahaja lebih panjang, tetapi ia juga merangkumi lebih banyak aspek. Satu-satunya faktor yang mengehadkan ialah jaminan mereka tidak meliputi semua model. Kebanyakan polisi mereka meliputi tempoh satu setengah tahun. Untuk TV Hisense, semua peranti mereka mempunyai jaminan satu tahun, tetapi ia tidak boleh dipindah milik, seperti yang berlaku untuk Sony.

Saiz Skrin TV

Kebanyakan pengguna berminat untuk mencipta pengalaman hiburan yang luar biasa di rumah mereka. Bagi sesetengah orang, ini bermakna membeli TV dengan skrin besar. Hisense kini memegang salah satu tawaran terbesar dalam pasaran berukuran 120 inci dan kedudukan lebih tinggi sedikit daripada Sony. Jika anda lebih suka paparan besar dan ingin menikmati kualiti gambar yang cemerlang, maka menyemak imbas melalui saluran TV Hisense adalah idea yang sangat baik.

Sistem operasi

Sony TV biasanya menggunakan Android TV dan sistem pengendalian (OS) Google TV. Mereka mempunyai antara muka mesra pengguna keseluruhan yang menjadikan peranti mudah dijalankan. Satu-satunya kelemahan ialah ia cenderung ketinggalan pada masa-masa tertentu. Sementara itu, kebanyakan TV Hisense menggunakan OS VIDAA selepas beralih daripada perisian Google dan Android TV. Walaupun ini adalah sistem berasaskan Linux, ia boleh menjalankan aplikasi Android yang paling popular. Akhirnya, semuanya bergantung kepada kemudahan penggunaan dan kadar penyegaran sistem. Adalah lebih baik untuk mengujinya di kedai elektronik sebelum membuat keputusan.

Apa Pilihan Anda?

Memilih antara Hisense dan Sony TV boleh menjadi sukar. Kedua-dua jenama ini mengutamakan pelanggan dan telah mencipta model yang mempunyai ciri-ciri cemerlang. Tetapi akhirnya, pilihan anda kemungkinan besar akan ditentukan oleh belanjawan anda. TV Sony jauh lebih mahal daripada TV Hisense. Tetapi mereka biasanya mempunyai kualiti yang lebih tinggi. Jika wang bukan masalah, anda harus memilih jenama TV terbaik untuk memenuhi keperluan anda. Walau bagaimanapun, kedua-dua syarikat mempunyai kedudukan yang sangat baik dalam pasaran, dan diharapkan anda akan berpuas hati dengan pilihan anda.

Adakah anda pernah membeli TV Hisense atau Sony sebelum ini? Jika ya, apakah yang mempengaruhi pilihan anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.