Home Assistant 101: Pasang Sistem Rumah Pintar Paling Berkuasa Sekarang

45
rumah pintar didiksaputra 630153791
© didiksaputra/Adobe Stock

Bosan menunggu sokongan Matter yang meluas tetapi tidak sabar untuk mula menyambungkan pemasangan rumah pintar anda? Jauh sebelum Matter tiba di tempat kejadian, Home Assistant berjanji untuk merapatkan jurang antara banyak ekosistem yang tersedia, dengan sokongan untuk beribu-ribu peranti dan jenama. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang Home Assistant, cara menggunakannya dan sampel kecil perkara yang boleh anda lakukan dengannya.

Saya tidak mempunyai pendapatan boleh guna untuk dilaburkan sebagai pengguna awal dalam sistem yang tidak mempunyai peluang untuk menjadi standard yang betul. Salah satu sebab utama untuk terlambat ke permainan rumah pintar ialah banyak taman berdinding: Patutkah saya melabur dalam Alexa, HomeKit atau Google Assistant?

 • Baca juga: Ada apa dengan Matter? Status standard setahun selepas

Di situlah Pembantu Rumah (HA) masuk. Dengan pendekatan kebanyakannya akar umbi kepada peranti pintar yang menyerupai etos Linux, HA menawarkan sokongan kepada banyak kelas peranti, dengan peranti tertentu ditambah sama ada melalui pembangun komuniti atau ditaja oleh sebilangan kecil syarikat.

Pembantu Rumah Kuning

Home Assistant Yellow ialah salah satu daripada banyak peranti berkuasa rendah yang boleh digunakan untuk menjalankan HA. / © Pembantu Rumah

Apa itu Pembantu Rumah

Pembantu Rumah (HA) ialah perisian sumber terbuka untuk automasi dan kawalan rumah, tidak terikat dengan syarikat BigTech, dan berdasarkan komuniti besar pembangun dan pengerumit. Ia boleh dijalankan pada pelbagai jenis peranti, daripada Raspberry Pis kecil kepada pelayan rumah semua saiz. Oleh sebab itu, dan bilangan peranti asli yang agak kecil yang disokong, HA jauh daripada jenis sistem “just works®” untuk dilaksanakan. Sebaliknya, harapkan untuk membaca banyak panduan, menyelesaikan banyak masalah, dan juga menyusun wilayah yang belum dipetakan.

Peranti baharu sentiasa ditambah, dan sudah tentu, dengan hampir sifar sokongan rasmi daripada pengeluar asal, perkara kadangkala rosak. Jadi selain masa persediaan awal, kerja sokongan sekali-sekala mungkin diperlukan dari semasa ke semasa. Itulah sebabnya terdapat banyak aktiviti di forum komuniti HAdengan petua baharu, sokongan peranti, projek dan tutorial muncul setiap hari.

HA adalah seperti versi pengecas turbo taman berdinding rumah pintar tradisional seperti Apple HomeKit, Google Home atau Amazon Alexa. Peranti disepadukan ke dalam panel kawalan pusat yang boleh diakses melalui mana-mana pelayar web yang disambungkan secara tempatan atau menggunakan salah satu daripada apl mudah alih yang disokong.

Sistem ini sudah menyokong beribu-ribu alat rumah pintar tradisional—palam pintar, lampu, suis, penderia gerakan, kamera, penghawa dingin, pemain media, dll—termasuk penyepaduan dengan tawaran BigTech jika anda lebih suka kemudahan menggunakan Alexa, Siri atau Arahan suara Pembantu. Dan cemerlang dengan memasukkan sokongan meluas untuk ciri pengurusan tenaga, dan sudah tentu, penyepaduan selanjutnya sentiasa ditambah oleh komuniti.

Dengan ciri tersebut, HA tidak menjurus kepada pendatang baharu rumah pintar, walaupun peranti seperti Pembantu Rumah Kuning yang disokong secara rasmi boleh memenuhi kumpulan itu, tetapi berfungsi paling baik untuk orang yang bimbang tentang privasi, mahukan kawalan maksimum ke atas peranti mereka dan mungkin bosan dengan banyak taman berdinding antara ekosistem yang sedia ada.

Storan Terlampir Rangkaian (NAS)

Kami memasang HA pada kedua-dua Raspberry Pi dan Storan Terlampir Rangkaian (NAS), yang terakhir menjalankan Docker pada Unraid. / © Lost_in_the_Midwest/AdobeStock

Bagaimana Pembantu Rumah berfungsi

Apa yang membezakan HA daripada platform rumah pintar tradisional ialah walaupun menawarkan antara muka yang mudah digunakan seperti yang lain, pengguna boleh menyesuaikan pemasangan mereka. Setiap peranti yang ditambahkan pada sistem membawa ciri dan kemungkinan tambahan, terutamanya untuk senario automasi.

Automasi boleh ditetapkan berdasarkan keadaan peranti (cthnya hidup/mati, keadaan bateri), masa dalam sehari, lokasi, ramalan cuaca, waktu matahari terbit/ terbenam dan banyak lagi. Dan setiap alat baharu yang ditambahkan bukan sahaja membuka lebih banyak bahan kepada resipi automasi tetapi juga lebih banyak pilihan untuk peraturan dan tindakan yang terhasil.

Untuk panduan awal ini, kami akan merangkumi salah satu daripada banyak senario yang mungkin, dengan pemasangan domestik yang mudah menggunakan pelayan rumah kecil–dalam kes ini, dipasang sebagai docker UnRaid. Untuk artikel akan datang, kami boleh merangkumi senario yang lebih maju dengan tindakan yang dicetuskan oleh peristiwa, atau persediaan yang lebih mudah dengan pemasangan hampir pasang dan main.

Persediaan Pembantu Rumah

Dengan berpuluh-puluh cara yang mungkin untuk menjalankan HA, adalah di luar skop artikel ini untuk merangkumi semua kemungkinan senario pemasangan. Untuk itu, anda sentiasa boleh menyemak dokumentasi rasmi dengan senarai artikel dan panduan yang semakin meningkat.

Kami menggunakan pemasangan docker semata-mata kerana ia adalah yang mudah didapati kepada kami. Seperti yang dinyatakan, anda boleh menjalankan HA pada perkakasan asas, termasuk Raspberry Pi yang popular–yang sehingga artikel ini ditulis masih mempunyai masalah bekalan–, komputer papan tunggal (SBC) lain, komputer lama yang mengumpul habuk di dalam rumah dengan pemasangan sistem pengendalian baharu , atau penyelesaian khusus yang direka untuk berfungsi dengan segera.

Pemasangan dalam Unraid agak mudah, tidak seperti memasang aplikasi dari gedung aplikasi. Larian pertama akan membentangkan satu siri langkah yang anda boleh semak dalam galeri di bawah:

 1. Isikan nama, nama pengguna dan kata laluan anda untuk membuat akaun.
 2. Namakan pemasangan anda (“Casa” dalam contoh di atas).
 3. Skrin seterusnya meminta lokasi tepat atau anggaran anda.
  1. Maklumat ini digunakan untuk mengautomasikan tugas berdasarkan masa, masa matahari dan kehadiran.
 4. Tetapkan data serantau biasa seperti bahasa, zon waktu, sistem unit dan mata wang.
  1. Itu boleh diedit kemudian, sama seperti data lokasi.
 5. Pilih tahap telemetri untuk melaporkan kembali kepada Pembantu Rumah.
  1. Awak boleh baca dasar privasi projek di sini.
 6. Skrin persediaan terakhir menunjukkan peranti yang dikesan.

Selepas persediaan awal, anda boleh menambah pengguna lain, jadi akses kepada ciri dan pilihan pemecah sistem boleh diberikan dengan cara yang terperinci.

Dalam kes kami, HA secara automatik mengesan beberapa peranti, termasuk satu TV pintar LG. Alat lain mudah ditemui dengan pergi ke Sistem > Peranti. Untuk peranti tanpa sokongan asli pada Home Assistantkomuniti menawarkan repositori besar penyepaduan, pemalam, tema dan banyak lagi melalui Kedai Komuniti Pembantu Rumah (HACS, mudah).

Mengautomasikan tugas dengan Home Assistant

Setiap peranti yang dikesan oleh Home Assistant membuka pelbagai tindakan dan pencetus yang boleh digabungkan menjadi tugas automasi yang berkuasa. Untuk contoh mudah, kami menetapkan dalam tangkapan skrin di bawah palam pintar untuk menghidupkan titik lampu yang disambungkan secara automatik sejam selepas matahari terbenam.

Tab Automasi Apl Home Assistant menawarkan banyak pilihan berdasarkan peranti anda

Tab Automasi Apl Home Assistant menawarkan banyak pilihan berdasarkan ciri peranti anda. / © nextpit

 1. Pada menu utama (≡), pilih Tetapan.
 2. Pilih Automasi & adegan.
 3. Ketik pada Cipta Automasi.
 4. Tambahkan Pencetus, Syarat dan Tindakan pada automasi anda.
  1. Dalam contoh di atas, “masa matahari terbenam +1 jam” ialah pencetus dan tiada syarat.
  2. Tindakan yang kami tetapkan adalah dengan hanya menghidupkan palam pintar, yang menghidupkan lampu.

Sudah tentu, itu adalah penggunaan Pembantu Rumah yang sangat asas. Automasi yang sama ini boleh diperhalusi untuk hanya dicetuskan berdasarkan status peranti lain—cth. jika pengesan gerakan tidak mendaftarkan seseorang dalam sejam yang lalu—, untuk memasukkan berbilang pencetus, keadaan dan tindakan, dsb. Seperti halnya sokongan peranti, komuniti juga meningkatkan untuk menawarkan resipi automasi pada Forum Pertukaran Rangka Tindakan.

Satu kemungkinan yang berguna (dan berkuasa, dan menjimatkan wang) ialah menggunakan ramalan cuaca bersama-sama dengan pemasangan panel solar untuk menjadualkan tugas yang memakan tenaga (cth mengeringkan pakaian). Begitu juga, adalah mungkin untuk menggunakan maklumat harga tenaga dinamik sebagai sebahagian daripada automasi untuk mengelakkan harga puncak.

Seperkara lagi, untuk memasang pelan tindakan, penyepaduan dan kandungan buatan komuniti lain pada Home Assistant, jangan lupa tetapkan alamat pemasangan HA anda pada halaman ini. Dengan cara itu, satu klik akan menyepadukannya dengan pemasangan setempat anda, memudahkan persediaan.

Lebih banyak artikel rumah pintar di nextpit

 • Stesen janakuasa terbaik untuk setiap bajet
 • Philips Hue: Semak semua model dan ciri utama
 • Robot pembersih vakum pintar untuk mengambil alih kerja rumah anda

 • Loceng pintu video terbaik untuk rumah anda
 • Mesin pemotong rumput robot pintar untuk rumput atau rumah desa anda
 • Stesen cuaca pintar untuk membantu mengautomasikan dan menjimatkan wang
 • Termostat pintar: Lihat perkara yang perlu anda perhatikan semasa membeli-belah
 • Termometer barbeku pintar untuk BBQ anda yang seterusnya

Ini hanyalah pengenalan ringkas kepada Home Assistant. Adakah anda sudah menjadi pengguna HA? Kongsi petua dan pengalaman anda dalam komen di bawah. Selain itu, beritahu kami lebih lanjut tentang perkara yang anda ingin lihat dalam artikel lanjut mengenai topik tersebut.


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya