HomePod (2023) dilancarkan — Apa yang baharu dengan pembesar suara generasi seterusnya Apple

103
Apple HomePod 2 2013
© Apple

Apple secara rasmi melancarkan HomePod generasi seterusnya hari ini hampir lima tahun selepas pembesar suara asal. HomePod (2023) telah berubah sedikit di luar tetapi kini jauh lebih pintar dan menampilkan set cip S7 yang lebih pantas bersama dengan penderia suhu tambahan. Apple meletakkan harga pembesar suara pada $299 atau $50 lebih murah apabila pendahulunya memulakan kerjayanya.

HomePod baharu sudah lama datang. Walau bagaimanapun, pembuat iPhone itu dapat melakukan peningkatan yang sewajarnya jika anda ingin mempertimbangkan semua perubahan ketara yang mereka bawa kepada pembesar suara pintar bersaiz penuh tahun ini.

HomePod 2 mendapat kedudukan semula komponen audio

HomePod Apple (2023) mempunyai kurang mikrofon dan tweeter berbanding model generasi pertama. Tetapi ini tidak bermakna Apple mengorbankan prestasi audio. Malah, Apple berkata ia telah meningkatkan pengalaman akustik keseluruhan pada peranti dengan menyusun semula lima tweeter membentuk pancaran dan menggabungkannya dengan woofer persiaran tinggi dan mikrofon bass-EQ bersepadu.

Pembesar suara terbaharu dilengkapi dengan teknologi pengesan bilik yang sama seperti versi lama. Ini membolehkan HomePod 2 mengenali pantulan bunyi daripada objek dalam persekitarannya dan kemudian melaraskan bunyi dengan bijak. Silikon S7 tersuai digabungkan dengan perisian audioOS juga menyampaikan audio pengiraan yang lebih maju menurut Apple.

Apple HomePod 1 lwn HomePod gen ke-2

Spesifikasi dan perbandingan harga Apple HomePod (2018) vs HomePod (2023) / © Apple, Kolaj: NextPit

Apple HomePod lwn HomePod gen ke-2

Spesifikasi HomePod (2018) HomePod (2023)
Dimensi 6.8 x 5.6″ (172 x 142 mm) 6.6 x 5.6″ (168 x 142 mm)
Berat badan 5.5 paun (249 gram) 5.16 paun (234 gram)
Paparan Matriks LED RGB Matriks LED RGB
Pemproses Apple A8 Apple S7
Penceramah 7 tweeter, woofer persiaran tinggi 10mm 5 tweeter membentuk rasuk, woofer persiaran tinggi 22mm
Mikrofon 6 mikrofon 4 mikrofon + mikrofon bass-EQ dalaman
Ketersambungan Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0 Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 5.0, Benang, UWB
Penderia Accelerometer Suhu, kelembapan, pecutan
Warna Kelabu Angkasa, Putih Putih, Tengah Malam (Hitam)
harga $349 (semasa pelancaran) $299

Persediaan berbilang pembesar suara dan penjejakan iPhone

Apple memberikan banyak helah kepada HomePod 2023. Ini termasuk keserasian gandingan berbilang pembesar suara dengan HomePod Mini atau HomePod generasi ke-2 untuk memainkan lagu yang serupa atau berbeza pada pembesar suara yang berbeza melalui AirPlay. Persediaan berbilang bilik juga ditawarkan di mana pembesar suara yang disambungkan boleh digunakan sebagai interkom apabila menyiarkan daripada iPhone. eARC (Saluran Pulangan Audio yang dipertingkatkan) membenarkan peranti yang disambungkan ke Apple TV 4K menggunakan HomePod sebagai output perkakasan lalai.

Selain Audio Spatial dan carian suara Siri yang boleh digunakan oleh pengguna melalui Apple Music, sambungan Ultra-Wideband memastikan penyerahan muzik yang lancar dengan hanya mengetik iPhone anda pada pembesar suara. Ini berfungsi walaupun semasa anda sedang membuat panggilan. Malah terdapat ciri Cari Saya yang kemas untuk ping iPhone yang hilang di kawasan itu serta penjejakan lokasi bebas tangan melalui Siri kenalan yang dibenarkan.

Apple HomePod 2023

Persediaan berbilang pasangan dan stereo Apple HomePod 2023 / © Apple

Kebolehan rumah yang lebih pintar daripada pengecaman asap kepada Matter

Apa yang baharu kepada HomePod 2 ialah penderia suhu dan kelembapan terbina dalam yang membaca persekitaran dan kemudiannya boleh dikonfigurasikan dengan automasi rumah pintar seperti mematikan unit penyaman udara apabila nilai termostat tertentu dipenuhi. Lebih penting lagi, HomePod baharu dihantar dengan ciri Pengecaman Bunyi untuk mendengar secara aktif penggera asap dan karbon monoksida sebelum menghantar pemberitahuan kepada iPhone.

HomePod Mini Apple yang lebih kecil mempunyai rangkaian penderia dan keupayaan pengecaman bunyi yang sama. Apple memaklumkan bahawa ciri-ciri ini akan diaktifkan melalui kemas kini perisian masa hadapan pada musim bunga ini.

Apple HomePod 2023

Apple HomePod 2023 menampilkan teknologi pengesan bilik dan penderia suhu dan kelembapan terbina dalam. / © Apple

Apple menjadi ahli utama pakatan yang mengemudi standard Matter bermakna HomePod menyokong bukan sahaja Matter tetapi juga Thread. Pengguna boleh menjadikan pembesar suara sebagai hab atau pengawal untuk aksesori berdaya Matter yang berbeza. Apple menambah bahawa ia menggunakan penyulitan hujung ke hujung untuk semua komunikasi rumah pintar.

Reka bentuk dan tarikh keluaran Apple HomePod (2023).

Bagi reka bentuk, HomePod (2023) adalah lebih ringan dan lebih pendek tetapi dengan matriks LED yang dikekalkan dan pengawal sentuh di bahagian atas. Syarikat itu menyatakan pembesar suara rumah pintarnya terdiri daripada 100 peratus magnet pembesar suara kitar semula serta emas kitar semula semata-mata pada papan litar. Apple menyebut bahawa varian Midnight juga diperbuat daripada 100 peratus bahan kain kitar semula bersama kabel padanan warna.

Prapesanan untuk HomePod generasi kedua bermula hari ini melalui Apple Store. Ia berharga $299 dan boleh didapati di beberapa negara. Penghantaran akan bermula pada 3 Februari.