Honor Magic AI Hands-on: Carian, Sembang dan Penjejakan Mata

14
ciri nextpit honor magic 6 pro ai
© nextpit

Honor juga mengikuti perkembangan gembar-gembur di sekitar kecerdasan buatan – telefon pintar teratas baharu Honor Magic 6 Pro mendapat sejambak ciri AI yang berwarna-warni. nextpit telah menguji tiga fungsi AI untuk anda.

  • Berkaitan: Honor Magic V2 dalam ujian – boleh lipat paling nipis adalah bagus!

Diakui: Rakan sekerja saya Camila Rinaldi tidak mempunyai masa yang mudah dengan ujian pendek pertamanya Honor Magic 6 Pro. Banyak ciri AI yang dijanjikan masih belum tersedia pada peranti ujian kami dan hanya akan dilancarkan dalam beberapa minggu akan datang melalui kemas kini OTA. Kami kemudiannya juga akan mengemas kini tangan pertama telefon pintar kami, dan sudah tentu terdapat juga skor ujian akhir.

Tetapi sehingga itu, kami dapat melihat dua ciri AI baharu di MWC. Berikut adalah kesan pertama kami.

Portal Honor: Perkongsian mengenai steroid

Ciri AI Honor kegemaran peribadi saya dipanggil “Portal”. Ini ialah bar sisi yang anda boleh seret dan lepas hampir semua kandungan. Bergantung pada kandungan, telefon pintar kemudian memaparkan pilihan yang berbeza.

Contohnya, jika anda menyeret foto produk daripada sejarah WhatsApp ke bar sisi, anda akan melihat eBay dan Instagram sebagai pilihan jika anda ingin membeli produk atau menyiarkan foto tersebut. Untuk alamat, sebaliknya, Peta Google, Gmail dan pelbagai messenger akan muncul supaya anda boleh berkongsi lokasi tertentu jika perlu.

Sebaik sahaja anda memasukkan maklumat ke dalam bar portal, pembekal masing-masing mengambil alih maklumat dan carian imej terbalik eBay sendiri, sebagai contoh, mengurus mencari produk yang diingini.

Akhirnya, ciri ini praktikal, tetapi bukan revolusi. Menandai alamat dan memulakan navigasi secara langsung telah berfungsi untuk beberapa generasi Android dan iOS, dan carian terbalik dengan Google Lens atau berkongsi foto bukanlah tugas yang sangat rumit.

Walau bagaimanapun, idea asas bar sisi adalah bagus, dan pembangunan selanjutnya boleh difikirkan pada masa hadapan. Sebagai contoh, telefon pintar boleh mengecam siapa yang ditunjukkan dalam foto yang ditanda dan terus memaparkan kenalan yang sesuai, termasuk saluran komunikasi pilihan. Versi pertama Portal sepatutnya tersedia pada Honor Magic 6 Pro menjelang pertengahan Mac 2024.

LLM tempatan dikuasakan oleh Llama 2

Ciri AI kedua di MWC 2024 dijalankan di bawah tajuk kerja “AI Demo” pada Honor Magic 6 Pro. Anda dapat menekanya: ia akan mengambil masa lebih lama daripada dengan Portal sebelum fungsi ini datang ke telefon pintar. Namun begitu, demo itu menarik kerana Llama 2 digunakan sebagai model teks-ke-teks yang dijalankan tempatan.

Dalam erti kata lain, anda mempunyai chatbot universal pada telefon pintar anda yang menjawab semua soalan yang boleh difikirkan tanpa menghantar maklumat peribadi anda melalui awan. Ini penting, sebagai contoh, jika anda ingin mempunyai teks yang ditulis daripada kandungan sensitif.

Di MWC, model AI menjawab pelbagai soalan dalam bahasa Inggeris, termasuk a resipi schnitzel. Jika anda meminta perkara yang sangat spesifik yang tidak dapat dijawab oleh Llama 2, LLM akan beralih kepada halusinasi biasa model teks-ke-teks dan berfantasi. nextpit, sebagai contoh, telah disenaraikan sebagai penyedia penyelesaian AI untuk syarikat. Tetapi seperti yang dinyatakan sebelum ini: masalah ini juga wujud dengan ChatGPT & Co. Honor masih belum dapat memberi kami tarikh pelancaran tertentu.

  • Lebih lanjut mengenai topik: Ciri AI terbaik pada telefon pintar

Ciri bonus penjejakan mata: sekelip mata?

Walaupun ia bukan ciri AI secara langsung, kami juga dapat mencuba penjejakan mata di gerai Honor. Honor Magic 6 Pro memerhati anda melalui kamera hadapan, dan anda boleh mencetuskan tindakan tertentu dengan memfokuskan pandangan anda. Dalam demo, sebagai contoh, pemberitahuan boleh dikembangkan untuk membaca keseluruhan teks. Menjawab panggilan juga berfungsi dengan cara ini. Ini berguna, sebagai contoh, jika anda mempunyai kedua-dua tangan dalam doh dan tidak mahu mengacaukan telefon anda.

Demonstrasi penjejakan mata pada telefon pintar Honor Magic 6 Pro

Penjejakan mata pada Honor Magic 6 Pro membolehkan anda melakukan tindakan tertentu, seperti menghentikan pemasa. Untuk melakukan ini, anda perlu merenung dengan teliti pada tepi atas paparan selama kira-kira tiga saat sehingga bulatan kecil (lihat anak panah) telah diisi. / © nextpit

Dalam praktiknya, ciri ini mungkin termasuk dalam kategori yang sama seperti “DoubleTap” pada Apple Watch Series 9 dan Watch Ultra 2. Mungkin akan terdapat beberapa kes atau pengguna khas yang ciri itu selalu penting dalam kehidupan seharian. Tetapi saya ragu bahawa orang ramai akan kerap menggunakan ciri penjejakan mata—sekurang-kurangnya dalam konfigurasi semasanya.

  • Juga menarik: Telefon pintar terbaik 2024 dibandingkan

Apakah pendapat anda tentang tiga ciri-yang manakah kegemaran anda? Dan adakah anda sudah menggunakan fungsi AI yang serupa pada telefon pintar semasa anda?