Honor View 10: Petua dan petua yang perlu anda ketahui

107
Paparan penghormatan AndroidPIT 10 0031
© NextPit oleh Irina Efremova

Dikeluarkan dengan Android 8.0 Oreo dan EMUI 8, View 10 menawarkan pilihan penyesuaian yang berbeza dan beberapa perisian perisian yang patut diketahui.

  • Ulasan Honor View 10: Telefon julat teratas masih belum mencapai puncak
  • Huawei Mate 10 Pro lwn Honor View 10: Lebih daripada gimik pemasaran?

Anda yang sudah biasa dengan Huawei tahu bahawa ia menawarkan banyak pilihan penyesuaian. Anda boleh mengaktifkan gerak isyarat, menukar latar belakang, mendayakan laci aplikasi, menyesuaikan pautan navigasi, saiz fon, warna paparan, dan sebagainya dan sebagainya.

Jika anda sedang mencari helah ‘asas’ jenis ini, saya akan merujuk anda kepada artikel mengenai helah Huawei P10 kerana kebanyakannya juga boleh digunakan untuk View 10. Dan di bawah saya akan melalui beberapa petua yang tidak disertakan dalam artikel sebelumnya yang membolehkan anda mengoptimumkan peranti anda.

  • Adakah Huawei Samsung baharu?

Pengecaman muka untuk pemberitahuan dan membuka kunci peranti

Honor telah mengeluarkan kemas kini perisian untuk menjadikan ciri ini lebih lengkap dan membolehkan pengguna membuka kunci peranti melalui pengecaman muka. Sama ada anda telah menerima kemas kini atau tidak, saya mengesyorkan agar anda mengaktifkannya, sekurang-kurangnya untuk mempunyai akses kepada kandungan pemberitahuan dari skrin kunci.

Pergi ke Tetapan > Keselamatan dan Privasi > Pengecaman Wajah.

Paparan penghormatan AndroidPIT 10 9985

Kemas kini perisian melengkapkan ciri pengecaman muka. / © NextPit

Histen Audio Effects untuk telinga yang paling mencabar

Sama seperti dalam Honor 9, anda boleh mengalami bunyi 3D pada View 10. Walau bagaimanapun, untuk melakukan ini, anda perlu menyambungkan fon telinga berwayar ke peranti anda, kerana ia tidak menyokong penggunaan fon kepala Bluetooth. Kesan Audio Histen Huawei tidak boleh diakses di bawah Tetapan > Audio sehingga anda memasangkan fon kepala.

  • Cara meningkatkan kualiti bunyi dan meningkatkan kelantangan pada Android

Ruang persendirian: Memandangkan setiap orang mempunyai sesuatu untuk disembunyikan

Dengan ciri ini anda boleh mencipta sejenis pulau persendirian, yang hanya boleh diakses dengan kata laluan dan cap jari yang berbeza daripada yang biasa digunakan. Ini adalah ciri yang berguna untuk kita yang sering berkongsi telefon pintar dengan rakan atau rakan sekerja dan untuk orang yang secara amnya ingin memastikan data, foto dan apl menjauhkan diri daripada mengintip.

Anda boleh mengetahui cara ia berfungsi dalam artikel ini dan mengaktifkannya dengan mengakses Tetapan > Keselamatan dan Privasi > Ruang Persendirian.

AndroidPIT Ruang peribadi 8627

Ia seperti mempunyai dua telefon pintar berbeza. / © NextPit

Kunci beberapa apl

Jika Ruang Persendirian terlalu drastik penyelesaian untuk anda, anda boleh bergantung pada Kunci Apl dalam Tetapan > Keselamatan dan Privasi. Anda boleh menetapkan kata laluan atau cap jari untuk membuka beberapa aplikasi pada Honor View 10 anda. Anda akan menemui senarai apl yang membolehkan anda menguncinya secara manual dengan menggerakkan kursor ke kanan.

Tatal melalui foto anda semasa mengecas

Inilah permata yang mungkin anda tidak tahu. Ia dipanggil Screensaver, dan apabila ia didayakan, peranti akan secara automatik menatal melalui foto anda semasa telefon pintar anda sedang dicas. Anda hanya perlu membenarkan akses kepada foto dan kandungan multimedia dan pilih folder sumber serta tempoh tayangan slaid anda. Berikut ialah satu petua tambahan yang kecil: letakkan View 10 anda pada pendirian untuk menikmati foto anda dengan lebih baik.

Paparan penghormatan AndroidPIT 10 0006

Semasa telefon pintar anda sedang dicas, ini mungkin masa yang berguna untuk melihat gambar dari perjalanan terakhir anda. / © NextPit

Elakkan gangguan dalam Suite Permainan

Pemain di luar sana akan menghargai ciri ini yang membolehkan anda menumpukan pada permainan di hadapan anda, serta menjimatkan kuasa bateri. Hanya buka apl prapasang pada Honor View 10 anda dan kemudian tentukan cara menyesuaikan pengalaman permainan anda mengikut keinginan anda. Awak boleh:

  • Kunci kekunci navigasi
  • Pilih antara Mod Permainan (prestasi yang dioptimumkan dengan mengorbankan penggunaan kuasa), Mod Pintar (keseimbangan prestasi dan penggunaan bateri) atau Mod Penjimatan Kuasa (mengurangkan penggunaan kuasa serta prestasi permainan).
  • Aktifkan permainan tanpa gangguan untuk menyembunyikan pemberitahuan pada skrin, kecuali yang berkaitan dengan penggera, panggilan dan makluman bateri lemah.

Tukar View 10 menjadi alat kawalan jauh

View 10 menyepadukan penderia inframerah, yang apabila menggunakan aplikasi prapasang pada peranti anda akan membolehkan anda menggunakan telefon pintar anda seolah-olah ia adalah alat kawalan jauh. Cari apl yang dipanggil Kawalan Jauh, klik pada Tambah Kawalan Jauh, pilih peranti yang ingin anda sambungkan dan ikut arahan di bawah untuk memasangkan peranti. Terdapat juga menu dengan beberapa pilihan penyesuaian.

Paparan penghormatan AndroidPIT 10 0025

Sensor inframerah mengubah View 10 menjadi alat kawalan jauh. / © NextPit

Gunakan suara anda untuk memanggil, mencari peranti dan banyak lagi

Mengaktifkan arahan suara boleh berguna untuk semua situasi di mana tangan anda sibuk. Pergi ke Tetapan > Sokongan Pintar > Perintah Suara dan pilih pilihan pilihan anda. Untuk dapat membuat panggilan dari skrin buka kunci atau mencari peranti anda, anda perlu mengklik pada Pengaktifan Semula Suara dan sebut ‘Dear Honor’ tiga kali dalam tetapan senyap. Prosesnya adalah sama seperti yang diperlukan oleh Google Assistant, hanya perkataan ajaib telah berubah dan anda boleh membuat keputusan untuk menyesuaikannya.

Saya secara peribadi mendapati ciri ini berguna untuk membuat panggilan pantas. Hanya tahan butang kelantangan rendah selama beberapa saat dari skrin kunci dan sebut nama kenalan anda selepas bip untuk memulakan panggilan anda. Cuba mendekati mikrofon sedekat mungkin atau pengecaman suara mungkin tidak berfungsi dengan betul.

Dan lebih menarik, anda juga boleh mencari peranti anda hanya dengan menyebut ‘Dear Honor, where are you?’.

Paparan skrin penuh untuk apl dan permainan

View 10 menggunakan skrin 18:9, tetapi tidak semua aplikasi menggunakannya secara lalai. Anda boleh menukar tetapan ini untuk menggunakan paparan skrin penuh dengan melakukan perkara berikut:

  • Lancarkan aplikasi, klik pada Paparan Skrin Penuh di bahagian bawah skrin dan kemudian klik OK untuk mengesahkan.
  • Pergi ke Tetapan > Paparan > Paparan skrin penuh dan kemudian pilih secara manual aplikasi yang anda mahu mengaktifkan ciri ini. Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa jika anda tidak mengoptimumkan untuk jenis paparan ini, sempadan hitam akan muncul di sekeliling bingkai apl.
Paparan penghormatan AndroidPIT 10 9974

Anda boleh menggunakan paparan skrin penuh untuk semua apl. / © NextPit

Batalkan SMS yang dihantar (sekiranya anda perlu mempertimbangkan semula)

Bagi anda yang masih lebih suka menghantar mesej teks daripada menggunakan WhatsApp atau Telegram, mungkin berguna untuk mengaktifkan fungsi Batal Hantar dalam tetapan Mesej. Setelah diaktifkan, anda boleh membatalkan penghantaran mesej dengan mengklik pada mesej dalam masa enam saat selepas menghantarnya.

Paparan penghormatan AndroidPIT 10 9979

Berguna untuk pemikiran kedua… / © NextPit

Honor View 10 boleh disesuaikan dalam pelbagai cara. Artikel ini akan disusuli dengan artikel khas untuk kamera, jadi anda akan tahu cara mengubah suai kamera berganda yang disepadukan dalam telefon pintar anda. Apakah helah dan ciri lain yang anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut? Beritahu kami dalam ulasan!