Hotspot Peribadi tidak berfungsi pada iPhone? 17 Cara untuk memperbaikinya!

75
Hotspot Peribadi tidak berfungsi pada iPhone

Hotspot adalah mudah kerana ia membenarkan anda berkongsi sambungan data selular iPhone anda dengan peranti lain, seperti Mac anda atau telefon rakan anda. Malangnya, adalah perkara biasa untuk menghadapi isu tempat liputan yang menghalangnya daripada berfungsi, menyebabkannya kerap terputus atau malah menyebabkannya tidak muncul.

Di bawah ialah punca dan cara biasa untuk membetulkan hotspot iPhone anda yang tidak berfungsi.

Nota: Sebelum kita menyelidiki petua penyelesaian masalah, pastikan anda mempunyai pelan data selular yang sah. Selain itu, anda memerlukan iPhone yang menjalankan iOS 7 atau lebih baru.

  1. Pastikan Hotspot Peribadi dan Data Selular dihidupkan

  Hotspot Peribadi menggunakan sambungan data selular iPhone anda untuk berfungsi. Walaupun begitu, pilihan Hotspot Peribadi dikelabukan jika data selular anda dilumpuhkan. Hidupkan kedua-duanya dan cuba lagi.

  Untuk menghidupkan Data Selular: Lancarkan Pusat Kawalan → Ketik ikon Data Selular. Ia sepatutnya bertukar menjadi hijau.

  Untuk menghidupkan Hotspot Peribadi: Pergi ke Pusat Kawalan → Tekan dan tahan gugusan kiri atas → ketik Hotspot Peribadi untuk menghidupkannya. Ikon harus bertukar hijau.

  2. Lumpuhkan dan dayakan Hotspot Peribadi

  Berdasarkan pengalaman saya, Hotspot Peribadi cenderung menjadi kikuk, terutamanya jika anda menggunakannya untuk menyambungkan Mac anda dan berselang-seli antara kedua-dua peranti. Perkara yang berkesan untuk saya ialah menetapkan semula Hotspot Peribadi untuk membolehkannya berfungsi semula.

  1. Lancarkan apl Tetapan pada iPhone anda.
  2. Ketik Data Selular → Hotspot Peribadi.
  3. Togol matikan Benarkan Orang Lain Sertai.

   Ketik data selular, tempat liputan peribadi, benarkan orang lain menyertai tetapan

  4. Kemudian kembali ke menu sebelumnya dan matikan Data Selular.
   Tunggu beberapa saat.

   Togol matikan data mudah alih dalam apl tetapan

  5. Hidupkan Data Selular → ketik Hotspot Peribadi → togol Benarkan Orang Lain untuk Sertai hidupkan.

   togol pada data mudah alih, dan dayakan benarkan orang lain menyertai tetapan

  Begitu juga, anda boleh mematikan dan menghidupkan data selular anda untuk menetapkan semula sambungan iPhone anda kepada rangkaian data selular.

  3. Jangan kunci peranti anda

  Jangan kunci iPhone anda dengan serta-merta atau tidurkannya sebaik sahaja anda menjadikan Hotspotnya boleh ditemui. Pastikan paparan iPhone anda dihidupkan dan sambungkan peranti lain ke tempat liputan anda sebelum meletakkan iPhone anda tidur.

  Ini kerana terdapat kecenderungan untuk Hotspot Peribadi iPhone dilumpuhkan secara automatik sebaik sahaja anda meletakkan peranti anda tidur.

  Begitu juga, pastikan skrin Mac anda (atau mana-mana peranti lain yang anda sambungkan ke tempat liputan iPhone anda) sentiasa terjaga dengan menghalangnya daripada tidur atau menukar jadual tidur automatiknya.

  4. Putuskan sambungan peranti tambahan

  Jika anda menggunakan iPhone anda untuk menambat berbilang peranti, ia mungkin tidak menerima permintaan baharu untuk sambungan atau menawarkan kelajuan penyemakan imbas yang sangat perlahan hingga hampir tiada. Jadi, anda mesti mengurangkan bilangan peranti yang disambungkan.

  Anda boleh melihat bilangan orang yang disambungkan ke tempat liputan anda dengan membuka Pusat Kawalan anda dan menekan lama kotak pertama. Anda harus melihat bilangan peranti yang disambungkan ke tempat liputan anda.

  Anda juga boleh memantau penggunaan data Hotspot Peribadi anda pada iPhone anda untuk melihat jumlah data yang anda belanjakan daripada peranti yang disambungkan.

  5. Maksimumkan Keserasian Hotspot Peribadi

  Jika anda menggunakan model iPhone 12 atau lebih baharu, anda boleh menghidupkan Maksimumkan Keserasian.

  Ciri ini menukar sambungan anda kepada 2.4 GHz, menawarkan liputan yang lebih luas, yang menjadikan sambungan anda lebih mudah ditemui. Kelemahan ciri ini ialah ia boleh memperlahankan kelajuan internet anda.

  Untuk melakukan ini, pergi ke Tetapan → Hotspot Peribadi → Hidupkan Maksimumkan Keserasian.

  Hidupkan Maksimumkan Keserasian pada iPhone

  6. Lumpuhkan Mod Kuasa Rendah

  Oleh kerana Mod Kuasa Rendah bertujuan untuk menjimatkan bateri iPhone anda pada semua kos, ia mungkin memutuskan sambungan hotspot anda untuk menjimatkan bateri anda. Adalah disyorkan untuk melumpuhkan ciri ini apabila tidak perlu.

  Pergi ke Tetapan → Bateri → Togol Matikan Mod Kuasa Rendah.

  Lumpuhkan Mod Kuasa Rendah pada iPhone

  7. Hidupkan/matikan mod Pesawat

  Mendayakan mod Pesawat mematikan semua ciri wayarles peranti anda, yang boleh membantu memulakan semula sambungan selular anda apabila ia rosak.

  1. Pergi ke Pusat Kawalan → Ketik Mod Pesawat hidup.
  2. Tunggu beberapa saat dan kemudian matikan Mod Pesawat.

   Muat semula rangkaian selular menggunakan mod Pesawat

  8. Mulakan semula iPhone anda

  Mulakan semula yang mudah melakukan keajaiban dalam menghapuskan gangguan dan pepijat, sekali gus menyelesaikan banyak isu. Berikut ialah panduan kami tentang cara memulakan semula iPhone anda, meliputi semua model iPhone.

  Selain daripada iPhone anda, anda juga mungkin mahu memulakan semula peranti yang perlu disambungkan ke Hotspot Peribadi anda.

  9. Kemas kini kepada iOS terkini

  Jika isu di sebalik Hotspot Peribadi iPhone anda yang tidak berfungsi ialah pepijat, kemas kini iOS mungkin termasuk pembetulan pepijat. Pasang versi terkini iOS yang tersedia untuk peranti anda dan lihat sama ada ia membetulkan isu tersebut.

  1. Pergi ke Tetapan → Umum → Kemas Kini Perisian.
  2. Ketik Muat turun dan pasang jika sebarang kemas kini tersedia.

   Pergi ke Tetapan, Umum, Kemas Kini Perisian, muat turun dan pasang

  10. Keluarkan dan masukkan semula SIM anda

  Kad SIM telefon anda adalah penting untuk menggunakan data mudah alih. Sebarang isu kad SIM, seperti SIM yang tidak dikenali atau SIM yang diletakkan tidak betul, boleh menjejaskan sambungan mudah alih anda dan, akibatnya, Hotspot Peribadi anda.

  11. Cuba sambungkan melalui Bluetooth atau USB

  Walaupun cara paling mudah untuk menyambung ke sambungan hotspot adalah melalui Wi-Fi, anda juga mempunyai pilihan untuk menyambung melalui Bluetooth atau sambungan USB.

  Untuk menyambung melalui Bluetooth:

  1. Dayakan Hotspot Peribadi pada iPhone anda seperti biasa dan pasangkan iPhone anda dengan peranti mudah alih atau komputer yang ingin anda kongsikan hotspot anda.
  2. Kemudian buka Tetapan → Ketik Bluetooth dan pilih peranti.

  Untuk menyambung melalui USB:

  1. Kaedah sambungan USB hanya berfungsi apabila menggunakan iPhone untuk menambat ke komputer.
  2. Sambungkan iPhone anda ke komputer anda menggunakan kabel USB dan ketik Amanah pada iPhone anda apabila anda melihat gesaan Percayai Komputer ini.
  3. Pergi ke Tetapan Rangkaian pada komputer anda, kemudian cari hotspot iPhone anda daripada senarai rangkaian yang tersedia.

  Jika mobiliti bukan masalah untuk anda, maka mod sambungan ini adalah pilihan yang sangat baik, terutamanya jika kelajuan internet adalah penting untuk anda.

  12. Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian

  Jika anda rasa tempat liputan anda tidak berfungsi kerana anda secara tidak sengaja bermain-main dengan tetapan iPhone anda, maka menetapkan semula tetapan rangkaian anda boleh membantu.

  Jangan risau; ia tidak akan memadamkan mana-mana fail anda. Ia merupakan cara terbina dalam untuk memulihkan tetapan rangkaian iPhone anda kepada lalai kilang tanpa mengubah tetapan anda yang lain. Menetapkan Semula Tetapan Rangkaian hanya akan menetapkan semula rangkaian Wi-Fi dan kata laluan anda, termasuk tetapan APN dan VPN yang anda gunakan sebelum ini.

  1. Buka Tetapan → Umum.
  2. Pilih Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone → Tetapkan Semula.
  3. Pilih Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian.

   Pilih Tetapkan Semula, pilih Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian dan Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian

  4. Masukkan kod laluan anda untuk mengesahkan.

  13. Log keluar daripada iCloud

  Sesetengah pengguna telah menyatakan bahawa log keluar daripada iCloud anda membantu menyelesaikan isu penambatan iPhone.

  1. Hanya pergi ke Tetapan → Ketik nama anda (ID Apple).
  2. Tatal ke bawah dan pilih Log keluar.
  3. Kemudian log masuk semula dan dayakan semula iCloud.

  14. Semak kemas kini Tetapan Pembawa

  Kadangkala, pembawa anda mungkin mengeluarkan kemas kini yang membantu iPhone anda berfungsi dengan lancar dengan pembekal. Mempunyai tetapan pembawa yang lapuk mungkin menjadi punca di sebalik isu Hotspot Peribadi iPhone anda.

  Baca tutorial kami untuk mengetahui cara mengemas kini Tetapan Pembawa iPhone anda.

  15. Pulihkan iPhone anda dengan mod DFU

  Jika anda mengesyaki masalah iOS, memulihkan iPhone anda kepada mod DFU mungkin menyelesaikan isu itu. Pastikan anda menyandarkan iPhone anda terlebih dahulu supaya anda tidak akan kehilangan sebarang data dan fail penting apabila anda memulihkan peranti anda.

  16. Tetapkan semula iPhone anda

  Jika tiada apa-apa yang berjaya, anda mungkin perlu mengambil langkah yang lebih drastik untuk menyelesaikan isu tersebut. Memandangkan tetapan semula semua tetapan rangkaian tidak berjaya, anda mungkin perlu memulihkan iPhone anda kepada tetapan kilang.

  1. Hanya pergi ke Tetapan → Umum.
  2. Kemudian Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone.
  3. Pilih Tetapkan Semula → Tetapkan Semula Semua Tetapan.

   Tetapkan Semula Semua Tetapan

  17. Hubungi Apple Store

  Jika tiada kaedah di atas berfungsi, maka sudah tiba masanya untuk menghubungi pakar di Apple.

  Selanjutnya, anda boleh menjadualkan janji temu pada iPhone anda menggunakan apl Sokongan Apple atau bercakap dengan Pakar Apple melalui sembang dalam apl.

  Mengakhiri…

  Hotspot adalah penyelamat nyawa, terutamanya apabila menyambung ke Internet dalam keadaan darurat. Jika anda menghadapi masalah dengan hotspot iPhone anda, kemudian cuba penyelesaian di atas dan lihat jika mana-mana daripada mereka melakukan silap mata. Beritahu kami dalam ulasan yang mana yang berkesan untuk anda.

  Baca lebih lanjut:

  • Cara Menggunakan Hotspot Peribadi dalam Perkongsian Keluarga pada iPhone
  • Cara Mendayakan dan Menggunakan Hotspot Segera pada iPhone dan iPad
  • Hotspot Segera Tidak Berfungsi pada Mac? Betulkan Isu

  Profil Pengarang

  Rachel

  Rachel suka apa sahaja Apple —daripada iPhone, kepada Apple Watches, hingga MacBook. Dia juga seorang penulis perubatan dan penulis hantu untuk pelbagai penerbitan.