HTC menggoda pesaing Meta Quest 2 untuk CES 2023

92
Kajian NextPit Meta Quest 2
© NextPit

HTC telah mengumumkan cermin mata VR yang lebih kecil di Twitter pada bulan Oktober. Kini perintis VR dari Taiwan semakin konkrit dan ingin mempersembahkan cermin mata VR kendiri pertamanya untuk pengguna di CES 2023. Cermin mata VR semua-dalam-satu sepatutnya memberi perkhidmatan kepada kumpulan sasaran yang berkembang pesat yang dihasilkan oleh cermin mata VR seperti Meta Quest 2 dan Pico 4.

HTC akan memperkenalkan set kepala VR semua-dalam-satu di CES 2023

Bersama-sama dengan Oculus (kini Meta), HTC adalah salah satu perintis realiti maya. Tetapi sehingga kini, set kepala VR berwayar cenderung menjadi simpanan kumpulan elit, dengan harga melebihi 1,000 dolar sebagai norma. Sehingga Meta dan ByteDance memasuki pasaran Barat dan bukan sahaja memotong kabel ke PC permainan tetapi juga membuat cermin mata VR kendiri sesuai untuk orang ramai dengan harga di bawah $500. HTC kini nampaknya berminat untuk menyertai parti itu, seperti yang didokumenkan dalam temu bual dengan The Verge.

Walaupun HTC menawarkan cermin mata VR kendiri dengan Vive Focus 3, ia pada dasarnya berharga untuk syarikat (B2B). Menurut temu bual dengan ketua produk HTC Shen Ye, Vive kini mahukan kedudukannya kembali dengan goggle VR yang masih tidak dinamakan di CES 2023 dan secara langsung menangani pengguna akhir. Sekali lagi, ini adalah cermin mata VR semua-dalam-satu, yang sepatutnya berdiri sendiri dan ringan, dalam talian Vive Flow, kerana itu memerlukan suapan luaran, tetapi mungkin lebih kecil dan lebih ringan daripada Vive Focus 3.

Cermin mata VR Kendiri HTC Vive Focus 3

HTC memperkenalkan cermin mata VR semua-dalam-satu Focus 3 – tetapi hanya untuk pelanggan perniagaan. / © HTC Vive

Selain Snapdragon XR2 Gen 1 yang dipasang daripada Qualcomm, kami menjangkakan dua panel LCD dengan resolusi 1,920 x 1,920 piksel setiap mata dan kadar penyegaran maksimum 120 hertz. Sebagai ciri khas—dan sebab yang boleh diduga untuk Realiti Campuran—Cermin mata HTC Vive VR yang tidak diketahui sepatutnya mendapat kamera laluan, yang dilengkapi dengan sensor kedalaman, sebagai tambahan kepada kamera/sensor pengesan 6DoF yang biasa.

Ini sebenarnya membolehkan buat kali pertama dalam sejarah set kepala VR semua-dalam-satu untuk turut mengecam teks (daripada monitor komputer riba, contohnya) dalam mod ini.

Konsep cermin mata HTC VR

Sedikit yang diketahui tentang cermin mata VR kendiri HTC lagi / © HTC.

Kenyataan Shen Ye bahawa, tidak seperti persaingan, syarikat itu tidak mahu membiayai semula dirinya dengan menganalisis dan menjual data yang diperoleh dengan cermin mata VR membuatkan kami kurang berharap tentang harga yang rendah. Diketepikan saingan, penilaian pengurus produk HTC ini lebih merujuk kepada cermin mata VR kendiri yang lebih mahal. Meta Quest Pro, yang (terlalu) mahal pada $1,500, menawarkan ruang yang cukup untuk HTC menetapkan harga perantinya.

Adakah topik VR sudah menarik perhatian anda? Tunggu senarai terbaik VR kami lewat minggu ini sebelum anda pergi ke lawatan hadiah Krismas Amazon sekarang. Saya belum lagi menyesali pembelian VR saya, dan kami menantikan ulasan anda tentang AR/VR/MR.

Sumber:
The Verge, HTC