Idea Rumah Minecraft Terbaik

98

Sesetengah orang bermain permainan untuk keseronokan, tetapi Minecraft menawarkan lebih daripada sekadar hiburan. Ini adalah sejenis permainan yang juga boleh meningkatkan kreativiti anda, memperkayakan imaginasi anda dan meningkatkan kemahiran menyelesaikan masalah. Dalam Minecraft, pemain boleh mencipta dunia dan pengalaman mereka sendiri dengan kemungkinan yang hampir tidak terhad.

Berikut ialah beberapa idea dan petua untuk mencipta rumah anda di Minecraft.

Idea Rumah Minecraft: Survival

Minecraft mempunyai dua mod utama: Survival dan Creative. Yang pertama ialah mod lalai.

Dalam Survival, pemain perlu meneroka dunia, mengumpul sumber baharu, mencipta peralatan yang semakin kompleks dan bertahan dengan gerombolan musuh yang tidak dapat diramalkan. Perlu diingat bahawa anda perlu membina pangkalan kelangsungan hidup yang kukuh atau rumah permulaan kerana ia akan menjadi penting untuk keseluruhan permainan anda.

Tidak kira betapa kuat atau canggih yang anda mahukan rumah anda, silapnya adalah bermula dengan mudah. Rumah anda boleh dinaik taraf apabila anda mengumpulkan lebih banyak sumber, tetapi jangan lupa bahawa idea utama membina rumah adalah untuk mempunyai tempat yang selamat apabila keadaan mula berkembang.

Dalam mod Kreatif, anda mendapat kebebasan untuk melakukan apa yang anda mahu, dan ini adalah cara yang lebih baik untuk mendapatkan reka bentuk yang luas.

Inilah yang perlu anda pertimbangkan semasa membina rumah permulaan anda.

1. Kekompakan

Membina rumah pertama anda sentiasa menarik, tetapi anda juga perlu memastikan bahawa ia boleh dilakukan dengan berkesan. Anda mungkin perlu melepaskan diri daripada keinginan untuk membina sesuatu yang besar dan artistik dengan segera. Walaupun bagus untuk memiliki rumah agam, ia kelihatan kurang boleh dicapai untuk permulaan. Mulakan dari kecil-kecilan dan majulah.

2. Ketersediaan Bahan

Pastikan anda menggunakan bahan yang boleh dicapai untuk membina rumah permulaan anda. Batu bulat dan kayu adalah pilihan terbaik dan paling mudah didapati apabila bermula. Keperluan bahan juga terpakai untuk keperluan penting seperti stesen kraf, peti, katil, obor, dsb. Perlu diingat bahawa penggunaan bongkah kayu yang berlebihan adalah kurang digalakkan untuk dinding dan bumbung kerana bangunan itu akan lebih mudah terdedah kepada kebakaran.

Sebaik sahaja anda maju lebih jauh ke dalam permainan dan mempunyai lebih banyak komponen mewah, anda boleh mula memikirkan binaan rumah yang lebih maju.

3. Keperluan Kosong untuk Kemandirian

Buat senarai keperluan kosong yang anda perlukan untuk terus hidup seperti meja kerja, katil dan simpanan makanan. Anda juga memerlukan sumber cahaya untuk memastikan rumah selamat. Meningkatkan tahap cahaya adalah salah satu cara paling asas untuk menghalang perusuh daripada bertelur. Anda juga boleh menggunakan satu lubang blok sebagai tingkap jika anda tidak mempunyai sebarang kaca. Ia tidak boleh ditembusi oleh raksasa, tetapi anak panah mungkin akan melaluinya jika anda tidak bernasib baik.

4. Membina Rumah

Berikut ialah langkah asas tentang cara membina rumah anda di Minecraft:

 1. Gunakan asas yang kukuh – Jangan bina di atas pasir dan kerikil, kerana ia boleh runtuh jika digali. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan tanah biasa sebagai asas anda untuk mengurangkan pengambilan bahan.
 2. Bina dinding – Susun blok di atas satu sama lain. Bilangan blok yang anda letakkan akan mempengaruhi ketinggian dan panjang dinding.
 3. Buat bumbung – Bongkah bumbung letak di atas dinding sebaik sahaja ia siap. Blok mesti diletakkan bersebelahan. Salah satu cara paling mudah untuk menjadikan rumah kelihatan menarik adalah dengan membuat corak pada jubin bumbung, atau anda boleh menggunakan tangga untuk meniru cerun.
 4. Tambah pintu dan tingkap. Buat pintu daripada kayu dan gunakan anak tetingkap kaca sebagai tingkap. Walau bagaimanapun, anda mungkin mendapati sesetengah pemain membiarkan tingkap mereka terbuka tanpa sebarang kaca. Ini adalah langkah berisiko kerana ia membenarkan perusuh, seperti rangka, menyerang anda dari jauh. Memandangkan anak tetingkap kaca memerlukan proses pembuatan sendiri, menutup rumah tanpa sebarang tingkap adalah perlindungan terbaik.
 5. Terangi rumah anda – Sebuah rumah di Minecraft mungkin menghalang perusuh yang bermusuhan daripada mencapai anda, tetapi anda masih memerlukan perlindungan tambahan. Jika tidak cukup cahaya di dalam rumah, perusuh yang bermusuhan boleh bertelur secara rawak di dalam. Terdapat pelbagai pilihan untuk sumber cahaya. Obor adalah yang paling popular, tetapi anda juga boleh menggunakan batu bercahaya dan tanglung.
 6. Lengkapkan kemudahan asas – Selepas pembinaan siap dan anda mempunyai pangkalan yang selamat, anda harus mempertimbangkan untuk menyediakannya dengan menambahkan beberapa item yang boleh menjadikannya lebih mudah dan selamat. Anda boleh memilih daripada pelbagai item, tetapi yang ini mesti ada:
  • Meja Kraf
  • Dada (sekurang-kurangnya satu)
  • Katil untuk berehat dan menetapkan titik bertelur
  • Ladang asas sebagai sumber makanan

Idea Rumah Minecraft: Mudah

Dalam Minecraft, kreativiti anda boleh berkembang apabila anda memperoleh lebih banyak pengalaman dalam bermain permainan.

Anda mungkin bergelut pada mulanya kerana anda masih cuba memahami dan menyesuaikan diri dengan permainan. Berurusan dengan reka bentuk yang kompleks nampaknya tidak sesuai untuk anda dalam situasi ini. Sebaliknya, anda perlu mencari reka bentuk mudah yang boleh anda gunakan dengan cepat.

Rumah ini adalah beberapa reka bentuk paling ringkas dan paling mudah yang boleh anda bina dalam Minecraft.

Rumah Bergaya dan Padat

Membuat rumah Minecraft kecil sentiasa menjadi pilihan yang baik selepas melepasi fasa lubang permulaan di dinding. Model ini tidak memerlukan banyak sumber dan masa untuk dibina. Rumah itu menggunakan tangga untuk membuat dinding ceruk untuk tingkap, dan terutamanya menggunakan kayu dan blok batu asas.

Anda boleh mula membina rumah dengan mengikuti ini pautan YouTube.

Rumah Dataran Mudah

Rumah ini tidak memerlukan banyak kepakaran dan anda boleh membinanya dengan cepat walaupun saiznya yang mengagumkan. Anda hanya memerlukan bahan asas untuk membina rumah seperti batu bulat, papak batu bulat, rusuk kayu oak, anak tetingkap kaca dan pintu kayu oak. Rumah ini mempunyai tiga bilik kecil dan sebuah ladang.

Anda boleh menggunakan arahan video langkah demi langkah dan mempunyai gambaran keseluruhan tentang semua yang anda perlukan dengan mengikuti pautan YouTube ini.

Idea Rumah Minecraft: Moden

Moden tidak semestinya bermakna kompleks. Jika kita mengambil contoh dunia sebenar untuk rumah moden, konsep moden juga boleh diterjemahkan sebagai praktikal atau utilitarian. Walaupun anda pasti boleh mencipta kediaman moden yang luas, kami ingin berkongsi beberapa idea rumah yang kurang rumit yang boleh dilaksanakan dengan mudah walaupun oleh pemula. Perlu diingat bahawa ini boleh dipertingkatkan dengan pek tekstur dan mod untuk memberikan penampilan yang lebih realistik.

Rumah Moden Simplistik

Ini boleh menjadi pilihan ideal untuk pemain pertengahan yang mahukan rumah ringkas yang memerlukan lebih sedikit daripada asas. Walaupun rumah ini mudah dibina, ia tetap kelihatan menarik dan elegan. Bahan-bahannya kebanyakannya konkrit dan bata kayu. Ini adalah rumah dua tingkat dengan dua bilik tidur, ruang tamu, bilik mandi dan balkoni. Ia juga mempunyai kolam renang dan taman kecil di luar rumah.

Untuk membantu anda membina rumah dengan lebih tepat anda boleh mengikuti arahan mengenai perkara ini pautan YouTube.

Rumah Moden Besar

Jika anda mahukan rumah moden yang lebih luas dengan reka bentuk yang anggun, rumah ini mungkin sesuai untuk anda. Ia mempunyai dua tingkat, kolam renang di atas bumbung dan taman di luar rumah. Ia agak mudah untuk dibina dan menggunakan bahan yang ringkas.

Anda boleh mendapatkan maklumat berharga tentang cara membina rumah yang menakjubkan ini di Minecraft dengan mengikuti ini pautan YouTube.

Idea Rumah Minecraft: Kecil

Pemain yang ingin membina sesuatu yang kecil boleh menganggap reka bentuk moden sebagai rujukan utama mereka. Rumah yang kecil tidak perlu kelihatan tidak menarik. Perkara yang menarik tentang rumah Minecraft ialah anda secara teknikalnya tidak memerlukan banyak ruang untuk bermula, dan 3×3 asas biasanya boleh dilakukan untuk persediaan relau tukang katil.

Walau bagaimanapun, mengapa tidak menyerikannya dengan beberapa reka bentuk yang intuitif lagi elegan? Berikut ialah beberapa idea yang boleh anda gunakan.

Rumah 5×5 Simple

Dalam Mod Survival, pemain mempunyai sumber dan masa yang terhad untuk membina sesuatu tambahan sebagai pangkalan selamat mereka. Oleh itu, kesederhanaan adalah kunci untuk terus hidup. Rumah 5×5 Mudah ialah contoh yang sangat baik untuk memenuhi tujuan itu. Walaupun sederhana, rumah itu mempunyai rupa yang menarik. Ia adalah rumah dua tingkat dengan dua pintu masuk yang berbeza. Cerita pertama boleh digunakan sebagai bilik simpanan dan yang kedua adalah tempat anda boleh berehat dan tidur.

Untuk membantu anda mencipta hasil yang serupa, anda boleh mengikuti arahan video langkah demi langkah dengan mengklik pada yang berikut pautan YouTube.

Rumah Kompak Dengan Anjung

Jika anda mahukan keselesaan dan bukannya fungsi, terdapat banyak pilihan untuk dipilih. Ini adalah kabin yang selesa dan cantik yang diperbuat daripada blok kayu. Ia bermula dengan asas 3×7 di dalam tanah dan menggunakan papan kayu sebagai lantai. Binaan menggunakan tiang kayu untuk mencipta rumah yang bagus sebagai tapak selamat anda.

Untuk membantu anda membina rumah langkah demi langkah, anda boleh mengikuti ini pautan YouTube.

Mulakan Dengan Mudah

Minecraft ialah taman permainan yang sangat menyeronokkan untuk mereka yang suka menjadi kreatif dan inovatif. Ia memberi anda kebebasan untuk meneroka idea anda dan anda boleh membina apa sahaja yang anda mahukan. Walau bagaimanapun, seorang pemula mungkin mendapati ia tidak semudah yang dilihat. Oleh itu, anda perlu bermula dengan sesuatu yang mudah seperti beberapa idea dan tutorial rumah Minecraft dalam artikel ini.

Apakah idea rumah Minecraft kegemaran anda? Adakah anda mempunyai kegemaran lain? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen di bawah.