Ikon kamera tiada pada iPhone atau iPad? 4 Cara untuk memperbaikinya!

49
Ikon Kamera Tiada pada iPhone atau iPad

Pernahkah anda menghadapi situasi ini apabila anda akan merakam momen yang indah, tetapi ikon kamera tiba-tiba hilang daripada Skrin Utama iPhone anda? Ia memang mengecewakan. Tapi jangan risau. Dalam blog ini, saya akan berkongsi penyelesaian yang mudah tetapi berkesan untuk memulihkan apl Kamera yang hilang pada iPhone atau iPad anda.

 1. Dayakan Kamera daripada tetapan Masa Skrin
 2. Alih keluar Had Apl
 3. Tetapkan semula susun atur Skrin Utama
 4. Sandarkan dan pulihkan iPhone atau iPad anda

1. Dayakan Kamera daripada tetapan Masa Skrin

Ikon kamera yang hilang pada iPhone adalah isu biasa yang disebabkan oleh sekatan yang salah. Untuk mengembalikan ikon kamera pada Skrin Utama, cuma laraskan tetapan Masa Skrin.

 1. Pergi ke Tetapan → Ketik Masa Skrin.
 2. Pilih Sekatan Kandungan & Privasi → Apl Dibenarkan.

  Ketik Masa Skrin, Sekatan Kandungan & Privasi, Apl yang Dibenarkan

 3. Masukkan kod laluan anda jika digesa.
 4. Togol pada Kamera.
  Jika ia sudah didayakan, matikan dan hidupkan semula.

  Masukkan kod laluan peranti, dayakan Kamera

2. Alih keluar Had Apl

Jika melaraskan Masa Skrin tidak memulihkan ikon kamera yang hilang, terdapat kemungkinan besar ciri Had Apl menyekat akses kepada aplikasi kamera.

 1. Navigasi ke Tetapan → Pilih Masa Skrin → Had Apl.
 2. Jika anda perasan bahawa had masa telah ditetapkan untuk menggunakan apl kamera, Ketik padanya.

  Ketik Masa Skrin, Had Apl, pilih had aktif

 3. Ketik Padam Had → Pilih Padam Had untuk melumpuhkannya.
 4. Navigasi ke Skrin Utama anda dan semak sama ada ikon kamera telah muncul semula.

  Klik Padam Had, padam had

3. Tetapkan semula susun atur Skrin Utama

Terdapat pembetulan muktamad jika ikon kamera hanya tiada pada Skrin Utama iPhone anda. Hanya lakukan tetapan semula Skrin Utama pantas pada iPhone anda.

Tetapi sebelum anda meneruskan, ambil perhatian bahawa kaedah ini mungkin memadamkan semua penyesuaian yang telah anda buat pada reka letak skrin utama anda. Oleh itu, saya amat menasihatkan anda untuk mengambil tangkapan skrin bagi persediaan semasa anda atau ambil perhatian sebarang pengaturan diperibadikan yang anda ingin pulihkan kemudian.

4. Sandarkan dan pulihkan iPhone atau iPad anda

Saya sangat mengesyorkan kaedah ini jika ikon kamera hilang sepenuhnya dari iPhone anda. Mula-mula, sandarkan peranti anda dan kemudian muat turun data semula. Walau bagaimanapun, prosedur ini akan memadamkan semua kandungan dan tetapan pada peranti anda.

Setelah proses pemulihan selesai, pilih untuk memulihkan daripada sandaran dan pilih sandaran terbaharu yang anda buat sebelum ini. Ini sepatutnya memasang semula semua apl, termasuk ikon kamera, kembali ke iPhone anda. Selain itu, jika anda menghadapi masalah ini selepas memasang iOS Beta, turun taraf kepada versi stabil.

Pembetulan lain

Penyelesaian yang dinyatakan di atas sepatutnya memberikan anda apl Kamera yang hilang pada iPhone anda. Jika tidak, jangan risau. Saya masih mempunyai beberapa helah di lengan baju saya.

 • Mulakan semula iPhone anda: Isu sistem iOS yang tidak dijangka mungkin menyebabkan apl atau ikon Kamera hilang. Jadi, mulakan semula iPhone anda untuk menyelesaikan masalah.

 • Kemas kini iOS: Jika kebanyakan pengguna iPhone mengalami masalah kamera yang sama, Apple sendiri menghadapi masalah itu. Oleh itu, perhatikan untuk mengemas kini iOS anda.

 • Tetapkan semula iPhone anda: Satu penyelesaian yang berkesan untuk masalah ini ialah menetapkan semula peranti anda kepada tetapan kilangnya. Ambil perhatian bahawa ia akan memadamkan semua data dan tetapan pada peranti anda, jadi adalah penting untuk membuat sandaran data anda terlebih dahulu.

 • Hubungi Sokongan Apple: Jika masalah ini masih berakar pada peranti anda, sudah tiba masanya untuk menghubungi Sokongan Apple. Pasukan mereka boleh membimbing anda melalui penyelesaian masalah dan menyediakan penyelesaian yang disesuaikan berdasarkan keadaan peranti anda.

   Soalan Lazim

   Bagaimanakah saya boleh menyemak dengan cepat jika apl kamera saya tiada?

   Leret ke bawah pada Skrin Utama atau gunakan carian Spotlight untuk mencari apl kamera. Jika ia tersembunyi, ia sepatutnya muncul dalam hasil carian. Jika tidak, anda mungkin perlu meneroka penyelesaian selanjutnya.

   Adakah terdapat kemungkinan peranti saya rosak secara fizikal, menyebabkan ikon kamera hilang?

   Walaupun jarang berlaku, kerosakan fizikal boleh menjejaskan fungsi kamera. Jika anda mengesyaki ini, berunding dengan juruteknik Apple adalah dinasihatkan.

   Ke mana kamera saya hilang? Adakah ia dipadamkan?

   Jika ikon kamera telah hilang pada iPhone anda, anda mungkin mengesyaki apl kamera telah dipadamkan secara tidak sengaja. Tetapi ia adalah apl terbina dalam dan tidak boleh dialih keluar. Anda boleh menggunakan Carian Spotlight untuk mencari apl kamera.

   Dapatkan semula dan hidupkan semula!

   Begitulah, satu siri pembetulan cepat dan mudah untuk mengembalikan ikon kamera yang hilang pada iPhone anda. Jadi, jangan ketinggalan lagi saat-saat sempurna bergambar itu. Terima kasih kerana menonton, dan semoga foto masa depan anda telus seperti ikon peranti anda sekarang.

   Jika anda mendapati panduan ini membantu, luangkan masa untuk berkongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

   Baca lebih lanjut:

   • Cara melancarkan Kamera dengan pantas pada iPhone: 7 cara mudah!
   • Bagaimana untuk mematikan bunyi kamera pada iPhone atau iPad dalam 5 cara
   • Kamera iPhone berkelip? 7 Cara untuk memperbaikinya!

   Profil Pengarang


   Yash Tiwari - Pengarang

   Yash

   Penulis Kandungan
   di

   iGeeksBlog

   Yash ialah individu yang didorong dengan minat terhadap teknologi dan kesannya terhadap dunia kita. Matlamatnya adalah untuk mendidik dan memaklumkan kepada orang lain tentang kemajuan terkini dalam teknologi dan bagaimana mereka boleh memberi manfaat kepada masyarakat. Selaras dengan itu, dia sangat menikmati anime dan Marvel Cinematic Universe, jika tidak menulis.

   Profil Pengarang


   Ava

   Penulis Kandungan
   di

   iGeeksBlog

   Ava ialah seorang penulis teknologi pengguna yang bersemangat datang dari latar belakang teknikal. Dia suka meneroka dan menyelidik produk & aksesori Apple baharu serta membantu pembaca menyahkod teknologi dengan mudah. Bersama dengan belajar, rancangan hujung minggunya termasuk menonton anime pesta.